kongres otvorio Gari Cappelli

KONGRES KAMPISTA U TERMAMA SV. MARTIN ‘Kampovi su sve prepoznatljiviji dio hrvatskog turizma’

- Imamo kampove koji rade cijelu godinu, a mi ćemo Zakonom o turističkom zemljištu te smanjenju stope PDV-a u turizmu omogućiti razvoj kamping turizma, pa i u kontinentalnoj hrvatskoj, rekao je Gari Cappelli, hrvatski ministar turizma

Danas i sutra u Termama Sveti Martin održava se 13. kongres hrvatskog kampinga, koji je otvorio Gari Cappelli, ministar turizma. Sudionici između ostaloga raspravljaju o ovogodišnjim rezultatima, novitetima i problemima u kampingu. Isto tako razgovara se o mogućnostima i potrebama osvajanja novh tržišta, novih tehnologija, te o politici turističkog zemljišta i PDV-u u turizmu.

Na izložbeno-sajamskom prostoru kod Hotela Golfer izloženi su i na prodaju ponuđeni modeli kamping kućica, glamping šatora te raznovrsna oprema i ponuda u kamping turizmu. 

Pred oko 300 sudionika i uzvanika govorili su i Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana i Rudi Grula voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije, Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma i Branko Marlot, predsjednik hrvatskih kampingaša. Kongres kampista prati i više zabavnih, stručnih i turističkih događanja. Svi naši dragi čitatelji koje zanima kamp i kampiranje, mogu ga slobodno obići u Hotelu Golfer, kao i a otvorenom prostoru uz hotel, a ima se što vidjeti i kupiti, naravno.

 – Po kamping turizmu smo 2-3 u Europi, a kamping čini 20 posto ukupnog hrvatskog turizma. Zakonom o turističkom zemljištu i smanjenje stope PDV-a na 13 posto, kamping turizmu otvaramo nove mogućnosti. Sigurno je i kako ćemo razvijati ovu vrstu turizma i na kontinentu. Evo, najnovija vijest. Već sada dva mjeseca prije kraja godine imamo više turista i noćenja nego lani tijekom cijele godine, rekao je Gari Cappelli.

– Najavljujem izgradnju najmanje pet kampova u Međimurju, od kojih dva u sklopu ili blizii Terma Sveti Martin, a preostale u donjem dijelu županije.Dođite nam opet, dobrodošli ste, rekla je Sandra Herman.

– Mi smo mali, butiqe destinacija s ostvarenjem od oko 200 tisuća noćenja godišnje. Ali zato turizmu, pak i kampingu dajemo sve uvjete za razvoj i napredovanje. Kamping turizam u Međimurju može biti najbolji u Hrvatskoj, jer ovdje uz ostalo iamo bogato zelenilo i lijep okoliš, rekao je Rudi Grula.

– Kako vam ide, mi vam više nećemo biti ni potrebni. Čujemo kako su svi kampovi u Hrvatskoj popunjeni. Želim reći kako smo po kampingu poznatiji u Europi, nego u Hrvatskoj.

– Kampovi u Hrvatskoj su velika mogućnost i budućnost za turizam. Treba priznati kako je ove godine ovaj dio turizma za 0,5 posto manji od lanjskog, ali na dobrom putu za nastavak. Kamping može postati lider u HR turizmu.Imamo kampova koji rade svih 365 dana u godini. Rješavamo pitanje turističkog zemljišta, što je u nadležnst Ministrstva državne imovine, te kada PDV smanjimo na 13 posto, turizmu će biti bolje, rekao je Veljko Ostojić.

Nagrađeni najbolji kampovi i laureati

Posebno priznanje za kvalitetu Croatia’s Best Campsites dobili su Falkensteiner Premium Camping Resort Zadar i Lavanda, a OK mini camps nagrade dobili su Val Vidal, Terme Jezerčica i Vita. 

Slovenska priznanja za kvalitetu kampova Naj Kamp Adria 2019. za velike kampove dobili su Valkanela, Čikat i Straško, a za male Polidor, Mali i Slanica. Ovogodišnji laureati koji su dali poseban doprinos razvoju kampinga u Hrvatskoj su Sonja Brocca
Nastić, iz Grupe kampova Arena Medulin, Arena Stoja i Arena Indije, Livijano Kocijančić iz Istraturista i Petar Perković, dugogodišnji član KUH-a.

KUH je najjača i najstarija strukovna udruga hrvatskih kampova čije članice bilježe 92 posto kamping kapaciteta i zajednički rade na pozicioniranju unutar turističkog sektora, ali i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva pred kojim su i dalje izazovi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije