Vijesti / Politika
Politika
ŽO SDP-a MEĐIMURJA SUSPENDIRAO MARIA MOHARIĆA Mladen Novak: 'Došlo je do šumova u komunikaciji'
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Moharić: 'Odluka je neodrživa'

ŽO SDP-a MEĐIMURJA SUSPENDIRAO MARIA MOHARIĆA Mladen Novak: 'Došlo je do šumova u komunikaciji'

Mladen Novak: 'Došlo je do šumova u komunikaciji, ali sada očekujem normalizaciju stanja u stranci' Mario Moharić: 'Odluka je neodrživa, jer su kršene statutarne odredbe i pravila SDP-a'

Potpredsjednik SDP-a Međimurske županije Mario Moharić u utorak je, na sjednici Županijskog odbora, suspendiran sa svih političkih funkcija u stranci. Epilog je to unutarstranačkog rata koji je, ispočetka tiho, a potom i pred očima javnosti, trajao još od kasnog proljeća. Moharić je bio dio struje koja se, uz podršku pojedinih organizacija (spominjalo se ih čak 12), zalagala za ostavku ili opoziv predsjednika međimurskog SDP-a Mladena Novaka. Krajem proteklog mjeseca činilo se da im je u potpunosti uspjelo blokirati rad Predsjedništva i Županijskog odbora čije sjednice nisu održane zbog nedostatka kvoruma.

Novak se, međutim, nije predavao, pa je, nakon imenovanja za županijskog izbornog koordinatora predsjedničke kampanje Zorana Milanovića, u tišini uspio osigurati 25 ruku potrebnih da zadrži kontrolu. S obzirom na sva dosadašnja zbivanja, kao i prigovore da odluka o suspenziji nije u skladu sa Statutom stranke, bilo bi nerealno očekivati da priča ovdje završava. Činjenica je, međutim, da će se nakon ovakve odluke odnos snaga teško promijeniti do održavanja predsjedničkih izbora. A njihov rezultat, kao što smo već pisali, ionako će odrediti brojne sudbine unutar SDP-a.

Unatoč tome što je odluka Županijskog odbora voda na njegov mlin, Novak ju je pokušao obrazložiti diplomatski i tako je zadržati u sferi internih odnosa.

- To je unutarstranačka tema, ali ono što prije svega mogu reći je da ja, kao predsjednik SDP-a Međimurske županije, moram osigurati nesmetano odvijanje rada Županijskog odbora te isto takvu komunikaciju sa svim gradskim i općinskim organizacijama. Tu odgovornost prihvaćam ozbiljno, a s obzirom da je došlo do šumova u komunikacijskom kanalu na našim tijelima, kao i prema organizacijama na terenu, Županijski odbor je procijenio da bi poboljšanju rada doprinijelo to da se našem potpredsjedniku da vremena da stane na kočnicu i da ponovno započnemo raditi zajedničkim snagama, rekao je Novak.

Potpredsjednik Moharić suspendiran je sa svih političkih funkcija u stranci na period od godine i pol dana. Koji su razlozi takve odluke?

- Nemogućnost funkcioniranja i normalne komunikacije unutar SDP-a. To je čisto unutarstranačka stvar, a u nekim je periodima bila tema medijskih rasprava i polemika. To sigurno nije doprinijelo niti rejtingu, niti dojmu o radu stranke. Zbog toga smo bili prisiljeni takvu vrstu komunikacije na neki način staviti pod kontrolu, što je, nakon rasprave, dovelo do suspenzije, obrazložio je predsjednik međimurskog SDP-a.

Mario Moharić rekao nam je da donesena odluka nema uporište u stranačkom Statutu.

- Čujem da je predsjednik Novak ovakvu odluku obrazložio unutarstračkim šumovima u komunikaciji i naveo je kao argument zbog kojeg je predložio suspenziju. Takvim prijedlogom grubo je prekršio nekoliko odredbi Statuta SDP-a. To se, međutim, nije desilo samo sada, već kršenju stranačkog statuta s njegove strane svjedočimo unatrag šest mjeseci, tvrdi Moharić.

O kakvim se kršenjima Statuta radi?

- Prije svega je prekršen članak 31. koji detaljno obrazlaže način na koji se izriču sankcije. Između ostaloga, osobi za koju su sankcije predložene treba pismeno obrazložiti gdje je i na koji način štetila stranci. Ništa od toga nije napravljeno, a ta točka nije ni stavljena na dnevni red nego se o tome raspravljalo u sklopu aktualnosti. Sjednici je prisustvovala tek polovica članova, a upitna je i valjanost kvoruma. Naime, jedna od članica ŽO ima prebivalište u Čakovcu, iako je izabrana kao zastupnica OO SDP-a Donje Dubrave. Tako da zbog teritorijalnog principa jednostavno ne može biti članica ŽO.

- Prekršene su i statutarne odredbe o načinu sazivanja sjednice. Statuom je predviđeno da pozivi, s pratećim materijalima, moraju doći najkasnije tri dana prije održavanja sjednice. A mi smo obaviješteni dan ranije u 12:20 sati. Postoji mogućnost hitnog sazivanja sjednice, ali ovdje nikakve hitnost nije bilo s obzirom da je dnevni red bio identičan predloženom za prošlu sjednicu kada nije bilo kvoruma.

- Konačno, poslovnikom o radu Predsjedništva predviđeno je da su svi njegovi članovi dužni pridržavati se donesenih odluka tog tijela. Podsjećam da je istovjetna odluka o suspenziji prije mjesec dana bila raspravljana na Predsjedništvu kada je samo predsjednik Novak podržao njeno donošenje, a svih sedam ostalih članova bili su protiv. Sve to potvrđuje moju konstataciju da predsjednik Novak na svakom koraku krši Statut i pravila SDP-a.

Kakvi će biti Vaši slijedeći potezi?

-Zatražio sam zapisnik sjednice, a zanima me i kakvi su to šumovi u komunikaciji o kojima se govori. Nakon toga obratit ću se Statutarnoj komisiji stranke za koju sam uvjeren da ne može podržati ovakvu smiješnu odluku. SDP je jedna od najuređenijih stranaka kada su u pitanju Statut i pravila ponašanja zbog čega sam siguran da ovakva odluka ne može opstati, zaključio je Moharić.

Uz napomenu da su neke od iznesenih primjedbi Mariu Mohariću već obrazložene na samoj sjednici, Mladen Novak očekuje da će, nakon svega, doći do smirivanja situacije.

- Rekao bih da ni do sada situacija nije bila tako dramatična kao što se, povremeno, željelo prikazati u javnom prostoru. Ali zbog svega što se dešavalo, a ponajviše radi naših članova i simpatizera, željeli smo poslati snažnu poruku da je SDP čvrsta stranka s jasnim ciljevima i programima koje treba realizirati, kao i jasnim načinom na koji to treba ostvariti. Mi smo velika i dobro uređena stranka koja ima statutarno propisane sve elemente na koji se način nešto može mijenjati. Unutar toga svaki član ima pravo i mogućnost da radi, a kada izađe iz tog okvira stranka treba reagirati i smatram da je ŽO upravo to i učinio na adekvatan način, istakao je Novak.

Stav Statutarne komisije biti će zanimljiv i zbog toga, jer će, posredno, pokazati što o cijeloj situaciji misle u zagrebačkoj središnjici stranke. Iako smo im prije desetak dana uputili nekoliko pitanja o tome kako vide aktualna događanja u međimurskom SDP-u zasada nismo dobili odgovor, što baš ne priliči stranci koja se javno zalaže za otvorenost i transparentnost.

Sva ova događanja u drugi su plan stavila raspravu o pripremama za predstojeće predsjedničke izbore koja je bila temeljni razlog sazivanja sjednice ŽO SDP-a MŽ, pa o toj i nekim drugim temama pišemo sutra.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!