Dobra suradnja

Austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich za nastupni posjet odabrao Međimursku županiju

Potvrdio je da je Austrija investitor broj jedan u Hrvatskoj te da su austrijske firme uložile 4,4 milijarde eura, stvorivši pritom 35 tisuća radnih mjesta.

U Međimurskoj županiji dugi niz godina posluje 11 austrijskih tvrtki, a Austrija je po svim parametrima prva na listi zemalja s kojima je ostvarena dobra suradnja, što je potvrdio i posjet veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Josefa Markusa Wuketicha i direktorice Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, Sonje Holocher-Ertl.

– Kao gradišćanski Hrvat preko popevke i tete Lize emotivno sam izuzetno vezan za Međimurje i drago mi je što je Međimurska županija prva koju posjećuje u svom mandatu – kazao je prilikom susreta sa županom Matijom Posavcem i zamjenicima Sandrom Herman te Josipom Grivcem, ali i zamjenikom gradonačelnika Grada Čakovca Zoranom Vidovićem.

Potvrdio je da je Austrija investitor broj jedan u Hrvatskoj te da su austrijske firme uložile 4,4 milijarde eura, stvorivši pritom 35 tisuća radnih mjesta.

– Uvjerio sam se da se u ovoj županiji veliki napori ulažu u stvaranje povoljnih uvjeta za investitore. Veleposlanstvo je tu da podržava i potiče gospodarsku suradnju te smo upravo o tome razgovarali na radnom sastanku. Drago mi je što ću danas uručiti nagradu Energy Globe Award jednoj međimurskoj tvrtki – to je veliko priznaje u sektoru energetske efikasnosti i održivog razvoja. Također, velik potencijal vidim u turizmu i vinarstvu te nije slučajno da se danas održava zasjedanje zajedničkog povjerenstva Austrije i Hrvatske na području suradnje u turizmu kazao je.

Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, Sonja Holocher-Ertl kojoj ovo nije prvi posjet Međimurju, kazala je da su brojni investitori prepoznali veliku vrijednost potencijalnog ulaganja na području Međimurja i Čakovca.

Poveznicu između Austrije i Međimurja vidim u metaloprerađivačkoj i tekstilnoj industriji, a trudimo se povezati srodna poduzeća iz Austrije s poduzećima iz Međimurja. Veselim se budućoj suradnji i nadam se da će se naše veze i dalje jačati poručila je.

Potencijale, bogatu povijest i gospodarsku sliku grada Čakovca prezentirao je zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović.

– Blizina Austrije i povijesna zbivanja povezuju nas te ćemo produbiti suradnju s Veleposlanstvom i austrijskim gradovima. Sretan sam što je ovo početak jedne nove suradnje jer iako već određeni broj austrijskih tvrtki radi na području našeg grada, Čakovec ima još puno potencijala i ima što za ponuditi – rekao je Vidović.

Međimurska županija i Austrija imaju duboke tradicionalne, gospodarske i kulturne veze. U ukupnom izvozu na Austriju otpada 12%, što za 3% premašuje prošlogodišnji plan gospodarsko-razvojne strategije. Iz Međimurja je u Austriju izvezeno gotovo 730 milijuna kuna robe, dok je uvoz iz Austrije nešto veći od 500 milijuna kuna. Da je visoka razina suradnje izražena i u odnosu s regijama i gradovima potvrdio je župan Međimurske županije Matija Posavec te kao primjer naveo česta sudjelovanja na turističkim i gospodarskim sajmovima u Klagenfurtu, Beču i Grazu, kao i dobru suradnju s regijom Koruška te gradišćanskim Hrvatima.

– Na inicijativu Zrinske garde Čakovec u Bečkom Novom Mestu bit će postavljen spomenik Zrinskom i Frankopanu, čime se posebno ponosimo. Austrijski ured za vanjsku trgovinu i Hrvatsko-austrijska trgovinska komora institucije su s kojima naša razvojna agencija i TICM usko surađuju i drago mi je da su međimurske tvrtke prepoznate od strane Austrije, posebice po pitanju ekologije i zaštite okoliša što je tema budućnosti zaključio je župan Posavec.

Po završetku radnog sastanka kojem su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec te djelatnice REDEA-e Maša Tomašić i Kristina Pevec koje su prezentirale mogućnosti ulaganja, veleposlanik je sa suradnicima obišao Muzej Međimurja Čakovec te se uputio u Hotel Castellum, gdje je održan poslovni susret Austrian Business Circle Sjeverna Hrvatska, na kojem je dodijeljeno najprestižnije svjetsko priznanje za dostignuća u području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti od strane austrijske organizacije Energy Globe Foundation. Energy Globe Award uručena je Renatu Pongracu i tvrtki ACT PRINTLAB d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije