Iz Orehovice šalju prosvjedno pismo Hrvatskoj pošti zbog njihove racionalizacije

– Bolestan sam na srce i ne mogu ni zamisliti kako bi to bilo da nam skrate radno vrijeme poštanskog ureda. Pošta je uz školu i župni dvor srce svakog sela, a nas, hvala Bogu, ima oko 3000 – kaže Vladimir Stanko, koji se, poput većine mještana Goričana s kojima smo razgovarali, protivi mogućnosti da se radno vrijeme ureda skrati ako Općina ne pomogne Hrvatskoj pošti u podmirenju dugova.

Ured 40324 prošlu je godinu završio sa 26.000 kuna duga, pa Hrvatska pošta moli Općinu da oslobađanjem od plaćanja zakupa i režijskih troškova pomogne u saniranju gubitka.

– Smatramo opravdanim da uz Hrvatsku poštu, koja iz godine u godinu podmiruje gubitak predmetnog poštanskog ureda, i lokalna samouprava sudjeluje u osiguravanju nesmetanog daljnjeg rada poštanskog ureda 40324 – piše Općini Josip Poljak, izvršni direktor HP-ova sektora upravljanja mrežom poštanskih ureda.

U nastavku dopisa piše i ovo: “Ako općina nema mogućnosti za oslobađanjem od troškova, Hrvatska pošta bit će prinuđena gubitak smanjiti internom reorganizacijom rada.” To bi značilo skraćivanje radnog vremena ili preustroj poštanskog ureda u ugovorni.

I u općini Orehovici glavna tema je poštanski ured. Tamo je selo Podbrest pripojeno pošti u Prelogu, a Orehovica i Vularija pripali su Čakovcu. Pošta od tada stiže kasnije, žale se mještani koji nisu bili obaviješteni o novom načinu rada.

– Predstavnica HP-a obavijestila me da planiraju ukinuti 100 poštanskih ureda u Hrvatskoj zbog neisplativosti, i da će od iduće godine ured u Orehovici raditi samo četiri sata dnevno – kaže načelnik Franjo Bukal.

Financijski poslovi oko isplate socijalne pomoći oduzeti su uredu u Orehovici, koja je činila 70 posto prometa, i ostavljeni su samo poslovi prodaje uredskog materijala, polica osiguranja, plaćanja računa i slanja pošte. Općinski vijećnici smatraju da HP namjerno opstruira rad ureda, kako bi se poslije mogao proglasiti neisplativim i ukinuti. Općina će stoga HP-u poslati prosvjedno pismo.

U Uredu za korporativne komunikacije HP-a kažu da svakodnevno rade na optimizaciji rada poštanskih ureda.

– Temeljitim praćenjem navika korisnika na području Međimurske županije, odlučili smo prilagoditi radno vrijeme u poštanskim uredima 40306 Macinec, 40317 Podturen, 40327 Donji Vidovec i 40322 Orehovica. U ovom trenutku ne planira se zatvaranje tih poštanskih ureda, no ako dođe do potrebe za daljnjom racionalizacijom, Hrvatska pošta će pravovremeno obavijestiti lokalnu samoupravu – ističu, uz ostalo, u Hrvatskoj pošti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije