Vijesti / Politika
Politika
PREVIRANJA U SDP-U Mladen Novak ostao predsjednik, 'oporba' likuje zbog srušenog kvoruma
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

SDP-ov RAT U KOJEM SU SVI POBJEDNICI

PREVIRANJA U SDP-U Mladen Novak ostao predsjednik, 'oporba' likuje zbog srušenog kvoruma

Nakon svega došlo se do svojevrsne pat pozicije u kojoj predsjednik nema većinu da bi kontrolirao odluke, dok istovremeno na drugoj strani nema dvotrećinske većine potrebne da ga se smijeni

Previranja u međimurskom SDP-u, o kojima smo već pisali proteklih mjeseci, nisu zaobišla ni sjednicu Županijskog odbora stranke koje je održana u utorak. Iako se danima najavljivalo da će najmanje devet gradskih i općinskih organizacija stranke pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku Mladenu Novaku, na samoj sjednici to se nije dogodilo. Ali, kako nam tumače pojedini članovi sa suprotne strane prijedlog opoziva se može podnijeti bez obzira jesu li članovi spomenutih organizacija prisutni na sjednici ili ne. 

S druge strane, zbog nedostatnog odaziva članova Županijskog odbora nije bilo kvoruma, pa se nikakve odluke nisu ni mogle donositi. Budući da su se sjednici odazvali čelni ljudi pojedinih organizacija na kraju se sve svelo na raspravu o aktualnom stanju u stranci, u koju se uključio i glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas.

Kako to obično biva u politici, dan kasnije obje su strane ovakav rasplet tumačile kao svoj uspjeh. Predsjednik Novak zadržao je svoju poziciju, dok s druge strane poručuju kako ga, ovog puta, nisu planirali rušiti, već pokazati da kontroliraju većinu i u Županijskom odboru kao njegovom posljednjem utočištu. Jednako tako, među Novakovim pristašama istup Bernardićevog izaslanika Vukasa na sjednici tumači se kao neupitna podrška sadašnjem predsjedniku i protivljenje "revolucionarnim" metodama.

Iz "oporbe" na to lakonski odgovaraju da se na kavi s Vukasom u kasnim večernjim satima čula posve drugačija priča i da će Zagreb prepustiti da se stvari riješe unutar organizacije.

Nakon svega došlo se do svojevrsne pat pozicije u kojoj predsjednik nema većinu da bi kontrolirao odluke, dok istovremeno na drugoj strani nema dvotrećinske većine potrebne da ga se smijeni. Novakovi protivnici rado bi ga "urazumili" i uvjerili kako je najbolje da se sam povuče. Teško je, međutim, očekivati da će on to učiniti u situaciji kada rejting stranke kontinuirano raste, posebno na sjeveru gdje je Novak stranački koordinator.

Zbog toga se čini izglednim nastavak blokiranja rada stranačkih tijela, jer bi neodržavanje sjednica Predsjedništva, koje također nije imalo kvorum kad je prošli put sazvano, i Županijskog odbora nakon određenog roka vodilo suspenziji predsjednika. Sve to rezultiralo bi raspisivanjem novih izbora za predsjednika, pri čemu će javnosti trebati objasniti koji su razlozi za smjenu sadašnjega. Na kraju cijelog tog procesa vidjet ćemo hoće li biti pobjednika i koliko će izgubiti sama stranka.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

rede

Reci što misliš!