ODBAČEN PRIJEDLOG O REFERENDUMU

NAČELNICA IVAČIĆ: ‘Neću podnijeti ostavku’. Oporba: ‘Drugo nismo ni očekivali’

Nije prošao prijedlog odluke, iniciran od strane oporbe, da se o povjerenju načelnici i zamjenicima mještani Pribislavca izjasne referendumom

Kao što smo već jučer izvijestili, 11. sjednica Općinskog vijeća Pribislavca protekla je u burnom tonu, što se i očekivalo s obzirom na istragu koja se provodi zbog milijunske štete koja je nastala neopravdanim isplatama novca na žiro i tekuće račune bivše referentice za računovodstvo i financije Alete Reisinger.

Tijekom Aktualnog sata oporba predvođena Sašom Rakićem (Demokrati) i Nenadom Pintarićem (SDP) prozivala je načelnicu Višnju Ivačić (HNS) tražeći da podnese ostavku. Načelnica je odbacila njihove zahtjeve, a pri kraju sjednice nije prošao ni prijedlog odluke, iniciran od strane oporbe, da se o povjerenju načelnici i zamjenicima mještani Pribislavca izjasne referendumom. Takav je prijedlog podržalo šestero vijećnika, dok ih je petero bilo suzdržano, a troje već ranije napustilo sjednicu. S obzirom da je za donošenje odluke o referendumu bila potrebna dvotrećinska većina, prijedlog nije prihvaćen. Dan kasnije načelnica Ivačić potvrdila nam je svoju odluku.

– Ostajem kod stava koji sam iznijela na jučerašnjoj sjednici. Dok traje istraga nastavit ću obnašati svoju dužnost, odgovorno i pošteno kao što sam to činila svih ovih godina. Šteta koja je prouzročena Općini i mene je šokirala, a kao što je poznato osobno sam zatražila pokretanje svih postupaka koji su sada u tijeku kako bi se utvrdila odgovornost i krivnja u ovom slučaju. Sa svoje strane mogu reći da Općinu nisam oštetila niti za kunu te da smo općinskim novcem upravljali na najsavjesniji i najracionalniji mogući način.

Uostalom, kao što sam već rekla, naša su financijska izvješća redovno prolazila provjeru i potvrdu svih općinskih tijela, kao i revizije, tako da ću i osobno ustrajati u tome da se otkrije tko je i na koji način sudjelovao u nanošenju štete Općini. Ukoliko se tijekom istrage utvrdi bilo kakva odgovornost s moje strane, tada ću odlučiti o daljnjim potezima. Zahvaljujem vijećnicima koji su me jučer podržali, a sigurna sam da će po završetku istrage naši mještani dobiti sve potrebne informacije iz kojih će sigurno moći zaključiti tko je kriv i odgovoran u cijeloj ovoj priči – rekla nam je.

Tijekom sjednice postavljeno je i pitanje znaju li se kakvi rezultati dosadašnje istrage. Rečeno je da se o njima tijekom trajanja istrage ne može govoriti. Načelnicu smo pitali ima li kakvih spoznaja kada će istraga biti završena.

– I ja postavljam to pitanje, praktički na dnevnoj bazi, ali nadležnim institucijama treba prepustiti da posao obave temeljito i do kraja. I do mene dopiru razne priče, ali ništa od toga ne mogu komentirati. Kad budu poznate sve službene informacije bit će vremena za razgovor i iznošenje stavova, rekla je Ivačić.

Oporba, naravno, razmišlja drugačije. U priopćenju Demokrata, koje potpisuju Matija Ladić, Saša Rakić i Mladen Ladić, navodi se sljedeće.

– Jučerašnja sjednica Općinskog vijeća, jedna je od apsurdnijih sjednica, nakon koje je načelnica zadržala svoj mandat, unatoč svojim propustima u radu zadnjih godina svog mandata. Iznenađeni smo bezrezervnom podrškom “njezinih” vijećnika, koji unatoč nastaloj situaciji smatraju da načelnica radi sukladno Zakonu te su joj pružili podršku i povjerenje za daljnji rad. I dalje smatramo da bi bilo poželjno da načelnica zajedno sa zamjenicima da ostavku te preuzme moralnu odgovornost za nesavjestan rad kao “profesionalna” načelnica.

Pitanje koje nam se postavlja je koju poruku načelnica i vladajuća većina u vijeću ovime šalju žiteljima Pribislavca? Neshvatljivo je i da su pojedini vijećnici napustili samu sjednicu prije izglasavanja ovako važne i po Općinu vitalne odluke. Ovime se pokazuje koliko je vijećnicima stalo do rada Općinskog vijeća, napretka Općine i osiguranja daljnje likvidnosti i funkcioniranja Općine – stoji u priopćenju.

SDP-ov vijećnik Nenad Pintarić baš kao i na jučerašnjoj sjednici bio je kratak i jasan.

– Žalosno je i sramotno da neki vijećnici podržavaju daljni rad u ovakvim okolnostima. Od te skupine nismo ništa drugo ni očekivali i očigledno da su oni zadovoljni takvim stanjem, unatoč tome što su iz općine iscurili milijuni – kaže Pintarić.

Značaj ove teme stavio je u sjenu ostale točke dnevnog reda, a, po svemu sudeći, tako će i biti sve dok javnost ne bude upoznata s rezultatima istrage o milijunskoj pronevjeri općinskog novca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije