Vijesti / Politika
Politika
PRONEVJERA NOVCA U OPĆINI PRIBISLAVEC Demokrati: 'Općinsko čelništvo mora dati ostavke!'

OGLASILI SE DEMOKRATI

PRONEVJERA NOVCA U OPĆINI PRIBISLAVEC Demokrati: 'Općinsko čelništvo mora dati ostavke!'

Općinski vijećnici iz redova Demokrata, Saša Rakić, Matija Ladić i Mladen Ladić, smatraju da općinsko čelništvo mora podnijeti ostavke

U jutarnjim satima je načelnica Općine Pribislavec, Višnja Ivačić, održala konferenciju za medije na kojoj su izneseni podaci o pronevjeri općinskog novca.

Vezana vijest

Višnja Ivačić ŠOK U PRIBISLAVCU RUPA U OPĆINSKOJ BLAGAJNI Tko je pronevjerio novac Općine Pribislavec?

U protekle četiri godine Općina Pribislavec značajno je financijski oštećena, a šteta bi mogla premašiti milijunski iznos. Situacija je možda i gora, jer su, zasada, dostupni podaci za razdoblje od 2015. godine do danas, a sumnja se da je pronevjera trajala i duže. 

Slijedom toga, oglasili su se vijećnici Demokrata, Saša Rakić, Matija Ladić Mladen Ladić.

- Nakon održane konferencije za tisak Općinske načelnice primorani smo reagirati na iznesene teze. Nemili događaji zadesili su Općinu Pribislavec ove godine, od nemogućnosti uspostave normalnog funkcioniranja rada Općinskog vijeća, do afere koji se sada ulazi u trag, a o čemu je načelnica održala konferenciju. 

Teza kojom ppćinska načelnica želi sprati dio odgovornosti je ta nitko od državne revizije, pa do Odbora za proračun i financije i Općinskog vijeća nije primjetio navedene malverzacije. Uloga niti Općinskog vijeća niti predsjednika Odbora za financije i proračun nije kontrola korištenja proračunskih sredstava, nego je to direktna odgovornost same načelnice!

Prema čl. 33 Statuta Općine Pribislavec Općinska načelnica obavlja nadzor nad zakonitošću rada Jedinstvenog upravnog odjela Općine Pribislavec i zajedničkih tijela i službi te je zadužena za utvrđivanje prijedloga Proračuna Općine Pribislavec i obračun Proračuna. Očigledno je da je ovdje povrijeđen i Statut Općine Pribislavec.

Dio koji je neshvatljiv u cijeloj ovoj situaciji kako netko mimo odgovorne osobe za zastupanje može pustiti bilo kakav nalog za plaćanje, a da on nije odobren. Naša uloga nije igranje detektiva ili utvrđivanja odgovornosti pojedinca, to će odraditi institucije, a nama je uloga osigurati daljnju likvidnost i normalno funkcioniranje Općine Pribislavec.

Vijeće u ovom sastavu, a i Izvršna vlast Općine Pribislavec u ovom mandatu pogođeni su prevelikim udarcima te ovim putem pozivamo ppćinsku načelnicu da zajedno sa svojim zamjenicima da neopozivu ostavku na funkcije. U više navrata upozoravali smo na sjednicama Općinskog vijeća u "sumnjive iznose" prilikom donošenja samog proračuna, ali nas je načelnica uvjerala da sa zaposlenicima JUO sve drži pod kontrolom i da će nam biti omogućen uvid u kartice konta. No, do detalja kartica konta nikad nismo imali prilike doći. 

U obraćanju načelnice se spominje podrška vladajućih, ali ne i oporbe. Pitamo se tko su to vladajući, a tko je oporba? Načelnica je svojim miješanjem u rad vijeća uspjela dovesti vijeće u stanje u kakvome i jest.

Općina Pribislavec daljnjim prisustvom ove izvršne vlasti nalazi se pod povećalom javnosti, a moral i društvena odgovornost stavljeni su na prvo mjesto! Načelnica je, zajedno sa zamjenicima, prema našem mišljenju dužna dati neopozivu ostavku još danas, jer nije kontinuirano i skrbno radila u interesu Općine Pribislavec te svojim ostankom ne štiti interese Općine, već vlastite. Tematika o kojoj se govori je težak udarac za Općinu Pribislavec, Općinsku načelnicu, ali i za sve mještane. 

Nakon utvrđivanja štete i iznosa koje iznose mediji prijevremeni izbori su nam financijski najmanja šteta koja nas može zadesiti. Nadamo se da će načelnica konačno trezveno promisliti o situaciji koja se pred njom nalazi te dati društveno i moralno odgovornima da nastave voditi Općinu Pribislavec i zastupati javne interese mještana Općine Pribislavec! - stoji u priopćenju koje potpisuju općinski vijećnici Demokrata Matija Ladić, Saša Rakić i Mladen Ladić.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!