ŠOK U PRIBISLAVCU

RUPA U OPĆINSKOJ BLAGAJNI Tko je pronevjerio novac Općine Pribislavec?

Nagađa se da bi se moglo raditi o milijunskom iznosu, a možda i većem

U protekle četiri godine Općina Pribislavec značajno je financijski oštećena, a šteta bi mogla premašiti milijunski iznos. Situacija je možda i gora, jer su, zasada, dostupni podaci za razdoblje od 2015. godine do danas, a sumnja se da je pronevjera trajala i duže.

O svemu tome je, na konferenciji za novinare, danas govorila tamošnja načelnica Višnja Ivačić, rekavši da je manjak novca utvrđen nakon što je 21. srpnja sklopljen Ugovor o djelu s novom računovotkinjom Ružicom Pintar. Ona je naslijedila nedavno preminulu Aletu Reisinger, koja je, još od 2002. godine, obavljala dužnost referentice za računovodstvo i financije. U kratkom vremenu nova je računovotkinja, u suradnji s pročelnicom Jedinstvenog upravnog odjela Matejom Drvoderić Topolko, utvrdila da je, u spomenutom razdobolju, novac u više navrata uplaćivan na dva žiro i jedan tekući račun njezine prethodnice.

Načelnica Ivačić rekla je da se tek oporavila od iznenadne smrti dugogodišnje djelatnice kad je stigao novi šok.

– Zbog iznenadne smrti referentice za računovodstvo i financije, koja se dogodila u srpnju ove godine, bila sam prisiljena hitno na Ugovor o djelu zaposliti stručnu osobu za taj segment posla, Ružicu Pintar. S pročelnicom JUO Matejom Drvoderić Topolko u kratko je vrijeme provedena analitika i uvid u financije kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja, jer u JUO nitko nam nije bio stručan provoditi računovodstvene i financijske poslove doli pokojna računovotkinja.

Nakon pregleda financijske dokumentacije utvrđeno je da postoje neobjašnjive i nedovoljno obrazložene isplate iz proračunskih sredstava  prema računima koji nisu bili u evidenciji, niti u krugu uobičajenih dobavljača ili obveza naše općine. Tako je tijekom 2018. i 2019.godine provedeno više isplata na tri osobna računa. Prema saznanjima Policijske uprave međimurske u pitanju su dva žiro računa i jedan tekući račun. Zbog sumnji na zluoporabu službenog položaja i pronevjeru proračunskog novca isplatama na osobne račune bivše referentice ova je analiza proširena i na razdoblje od 2015. do 2017. godine.

Utvrđeno je da je i u tim godinama postojala kontinuirana isplata koja nema bilo kakve osnove što je potvrdilo sumnju da se radi o pronevjeri skrivenoj u računovodstvenoj dokumentaciji tijekom niza godina. Nakon što su ove višestruke provjere potvrdile sumnje da je došlo do otuđivanja proračunskog novca, sukladno mojoj odgovornosti istog sam dana kad su te spoznaje potvrđene podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu Čakovec, Ministarstvu financija – Odjelu za reviziju proračunskih sredstava, Uredu državne uprave, Uredu revizije i Policijskoj upravi Međimurskoj, kronološki je opisala tijek događaja.

Načelnica je dodala kako zbog postupaka koji su u tijeku trenutno ne može iznositi podatke, niti pretpostavke o nastaloj šteti. Ipak, ustvrdila je kako je izvjesno da je u višegodišnjem kontinuitetu nastala velika šteta. Višnja Ivačić govorila je i o tome kako je moguće da pronevjera novca nije otkrivena ranije.

– Proteklih godina ni Državna revizija, ni Ministarstvo financija, kao ni Općinsko vijeće, odnosno Odbor za proračun i financije iz dokumentacije koja im predočena iz računovodstva, nisu mogli iščitati da postoji zluoporaba u financijskom poslovanju. Jednako tako to nisam mogla iščitati ni ja, ni moji zamjenici, jer je stručno-tehnički posao u svim našim jedinicama lokalne samouprave povjeren profesionalcima koji uživaju uobičajeno povjerenje bez kojeg bi poslovanje bilo nemoguće. Nije teško zaključiti da u sustavu kontrole, pa i stručnih tijela kao što je Državna revizija, postoje rupe u sustavu kroz koje se provlače zlouporabe položaja, pa i moguće pronevjere profesionalaca u koje sustavom poslova imamo i povjerenja.

Prije nego što je izašla pred javnost, kako sama kaže ne zato da “opere” sebe nego zbog toga što želi da institucije utvrde tijek događaja i otkriju počinitelja ili više njih, načelnica Ivačić ove je informacije jučer predočila članovima Općinskog vijeća.

– Na jučerašnjem sastanku vijećnika spomenuto mi je da bih dala ostavku da imam morala. Ja imam morala, imam odgovornosti, dok god počinitelj(i) ne budu sankcionirani dotle ću redovito obavljati poslove i neću zaustaviti daljnji tijek rada općinske uprave koliko god je teška situacija. Ni dobavljači, ni druge naše obveze, neće biti zakinuti i sve će se rješavati i realizirati u sklopu proračunskih sredstava, sporazuma i dogovora, naglasila je.

S obzirom da su računi na koje su prebačena sredstva poznati, Ivačić je pozvala institucije da što brže odrade svoj posao, utvrde razmjere štete, kao i mogućnosti njezine nadoknade.

Odgovarajući na novinarska pitanja Ivačić je rekla kako se analizom utvrdilo da su se sredstva višekratno prebacivala na osobne račune u iznosima od tisuću do desetak tisuća kuna, s pokrićem tekućih troškova i drugih aktualnosti koje se pojavljuju u poslovanju općine tijekom godine. Iako, zbog istrage, nije željela špekulirati s visinom štete, nagađa se da bi se moglo raditi o milijunskom iznosu, a možda i većem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije