Vijesti / Politika
Politika
ČEKA SE ODLUKA VLADE Sunčana Glavak sve bliže mjestu u Europskom parlamentu
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

KORAK DO REALIZACIJE

ČEKA SE ODLUKA VLADE Sunčana Glavak sve bliže mjestu u Europskom parlamentu

Međimurka sve bliže putu u Bruxelles

Ono što se početkom lipnja činilo samo špekulacijom, sredinom srpnja postalo izglednom opcijom, sada je na korak do realizacije. Naime, zemlje članice Europske unije imaju još samo tjedan dana vremena predložiti novoj predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen svoje kandidate za povjerenike.

Zbog toga se očekuje da će hrvatska Vlada o prijedlogu kandidata odlučivati na svojoj sjednici ovog četvrtka, dok bi se dan kasnije trebala održati i sjednica saborskog Odbora za europske poslove s istom temom.

Kao što smo već pisali, najviše izgleda za tu poziciju ima HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica koja je na nedavnim europskim izborima dobila drugi mandat. Time bi Hrvatska izašla ususret zahtjevu nove šefice Europske komisije koja je tražila poštivanje pravila o jednakoj zastupljenosti žena i muškaraca. Očekuje se da će Hrvatska u novoj komisiji dobiti „jači“ resor od Međunarodne suradnje i razvoja čiji je dosadašnji povjerenik bio SDP-ov Neven Mimica.

Na listi želja najbolje kotira politika regionalnog razvoja, čiji povjerenik upravlja s gotovo 40 posto proračuna Europske unije, a s obzirom na važnost koju za nas imaju EU fondovi ta bi pozicija bila od osobitog značaja. Spomenimo da povjerenička plaća iznosi oko 20 tisuća eura neto.

Ovakav rasplet situacija širom bi otvorio vrata Europskog parlamenta HDZ-ovoj saborskoj zastupnici iz Čakovca Sunčani Glavak, kojoj je na nedavnim izborima nedostajalo oko 7000 glasova za izravni ulazak u Europski parlament. 

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci