Vijesti / Politika
Politika
SJEDNICA U ČAKOVCU Što Vlada uistinu donosi Međimurju?
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

SJEDNICA VLADE U MEĐIMURJU

SJEDNICA U ČAKOVCU Što Vlada uistinu donosi Međimurju?

Sama će se sjednica održati u prilično napetom ozračju

Hrvatska Vlada danas će, u 12:30 sati, održati 171. sjednicu u Tehnološko-inovacijskom centru Čakovec, smještenom u prostorima bivše vojarne. U ovom mandatu biti će to jedanaesta sjednica Vlade izvan Zagreba. Ujedno, Vlada RH dolazi u Čakovec po drugi put u svojoj povijesti, dvanaest godina nakon što je tadašnji premijer dr. Ivo Sanader s ondašnjim županom Josipom Posavcem potpisao Ugovor o primopredaji kojim su vojarna i obližnji vojni poligon preneseni u vlasništvo Međimurske županije.

Kao što je jučer, na stranačkoj konferenciji za novinare, najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, na dnevnom redu sjednice Vlade naći će se međimurski projekti ukupne vrijednosti 3 milijarde kuna. Radi se o 26 projekata među kojima su veliki infrastrukturni zahvati poput obilaznica Čakovca, Murskog Središća, Nedelišća i Preloga, mostova kod Murskog Središća i Kotoribe, te rekonstrukcije nekoliko državnih cesta. Značajno je što će država, njegovom prekategorizacijom, na sebe preuzeti troškove sanacije čakovečkog nadvožnjaka, pokrenuti projekt izgradnje Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, te darovati lokalnoj samoupravi svoje nekretnine i zemljište u nekoliko međimurskih općina. Sve to, međutim, ne znači da će sav taj novac stići odmah i da će se projekti, od kojih je dio već pokrenut, završiti u kratkom roku.

Najbolji primjer za to je upravo prošla sjednica Vlade u Čakovcu kada je Sanader najavio izgradnju kanalizacijskih sustava na području Međimurja u vrijednosti oko milijardu kuna. Nakon što se završe sve aglomeracije u našem kraju njihova će ukupna cijena koštanja iznositi otprilike toliko, no treba napomenuti da je gotovo tri četvrtine sredstava osigurano iz Kohezijskih fondova Europske unije, a uz to radi se o procesu koji će sigurno potrajati još nekoliko godina, iako je najavljen još 2007.

Tako će i ovog puta Vlada promptno osigurati stotinjak milijuna kuna koje će se, uglavnom, potrošiti na izradu prostorno-planske dokumentacije potrebne za ove zahvate. Tek tada slijedi financiranje i realizacija projekata, dijelom iz proračuna javnih poduzeća, ponajviše Hrvatskih cesta, a dijelom iz europskih sredstava koja nam budu odobrena.

Sama će se sjednica održati u prilično napetom ozračju. Nedavne izjave međimurskog župana Matije Posavca koji je preispitivao ulogu HNS-a u koaliciji i Vladi te pozvao na prijevremene parlamentarne izbore očito nisu najbolje sjele premijeru Plenkoviću. Kako u scenariju imperija gotovo uvijek uzvraća udarac, tako je protokolom zaobiđen radni sastanak u Međimurskoj županiji. Ministar Horvat jučer je rekao da je župan Posavec pozvan na sva događanja, kao i na nekoliko kavica u društvu premijera i gradonačelnika domaćina u Prelogu, Murskom Središću i Čakovcu. Posavec je oštro uzvratio i ocijenio takve izjave omalovažavajućima te rekao da bi osam kavica ipak bilo previše, jer bi ostavile gorak okus u ustima.

Kako doznajemo, župan će se protokolu priključiti za vrijeme posjete Županijskoj bolnici Čakovec te biti nazočan sjednici Vlade, a u obilasku Preloga i Murskog Središća županiju predstavlja njegov zamjenik Josip Grivec. U pozadini cijele priče, osim polemike premijera i župana, krije se i nezadovoljstvo županije odnosom Vlade prema predloženim projektima. Naime, među ukupno 130 predloženih projekata iz svih općina i gradova u Međimurju, otprilike petinu je izravno predložila županija. Vlada je od toga prihvatila tek dva, a izostali su projekti poput dovršetka i opremanja OŠ V. Nazora Pribislavec, dogradnje Srednje škole Prelog, izgradnje nove školske zgrade OŠ Nedelišće, otplate kredita za izgradnju Doma zdravlja u Čakovcu, rekonstrukcije i opremanja Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije, energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec i dijela zgrade Općinskog suda u Čakovcu, otpisa duga po programu razvoja poljoprivrede, izgradnje komunalne infrastrukture na području Centra znanja Međimurske županije i drugi.

Doduše, ministar Horvat jučer je na naše pitanje kakva je sudbina ostalih projekata s popisa kojeg su poslale međimurske općine, gradovi i županija, a koji se neće naći na dnevnom redu sjednice Vlade, uzvratio kako očekuje da će se za još neke projekte potrebne predradnje dovršiti do kraja godine, pa ih se naknadno uvrstiti za realizaciju. Koji su to projekti i koliko ih je, međutim, nismo doznali.

Razgovarati se uvijek mora, pa će župan na sjednici Vlade danas govoriti i o potrebi povećanja minimalne i prosječne plaće u Međimurju te zatražiti jasan stav predstavnika Vlade oko programa kojima bi se poboljšao suživot s romskom nacionalnom manjinom u našoj županiji. Vidjet ćemo na kakvu će reakciju naići njegovo izlaganje i hoće li se i po tim pitanjima krenuti u pronalaženje najboljih rješenja za sve Međimurke i Međimurce.

Program:

8.15 Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s gradonačelnikom Grada Preloga Ljubomirom Kolarekom (Gradska uprava Grada Preloga, Glavna 35)

8.40 Obilazak Poduzetničkog centra Prelog u izgradnji

9.00 Obilazak tvrtke Šestan-Busch (Ul. Industrijska zona 3)

9.20 Obilazak tvrtke Hilding Anders d.o.o. (Ul. kralja Zvonimira 42)

10.20 Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s gradonačelnikom Grada Mursko Središće Draženom Srpakom (Gradska uprava Grada Mursko Središće, Trg bana Josipa Jelačića 10)

10.45 Obilazak Dječjeg vrtića „Maslačak“ u izgradnji

11.05 Obilazak tvrtke Sobočan interijeri d.o.o. (Mursko Središće, Slatine 18)

11.35 Obilazak nove opreme na Odjelu za kardiologiju Županijske bolnice Čakovec (I. G. Kovačića 1E)

12.00 Sastanak predsjednika Vlade s gradonačelnikom Grada Čakovca Stjepanom Kovačem i županom Međimurske županije Matijom Posavcem (Čakovec, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Ul. bana Josipa Jelačića 22 B)     

12.30 Sjednica Vlade (Tehnološko-inovacijski centar Međimurje)

14.15 Obilazak gradilišta OŠ „Vladimir Nazor“ u Pribislavcu

14.40 Obilazak tvrtke Xenia design (Ksajpa 2, Šenkovec)

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5937

Reci što misliš!