Vijesti / Politika
Politika
SLOVENSKA PONUDA Razkrižje nudi Štrigovi priključak na pročistač, Rebernik to odbija
S.M.

Razkrižje se 'vraća kući'?

SLOVENSKA PONUDA Razkrižje nudi Štrigovi priključak na pročistač, Rebernik to odbija

- Ponuda kolege je svakako na mjestu, o tome smo razgovarali, no siguran sam kako ovog trenutka, ta opcija nije moguća. Isto tako ne nude susjedi pomoć nama radi nas samih, nego i radi sebe, jer sada im pročistač nema dovoljno domaćih korisnika, pak nije likvidan, kaže Stanislav Rebernik štrigovski načelnik.

Na nedavno održanoj Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Štrigove, župan slovenskog Razkrižja Stanko Ivanušić ponudio je po treći puta Općini Štrigova da svoju buduću kanalizacijsku odvodnju priključi na razkriški pročistač kod naselja Gibina, što je zvučalo vrlo ugodno, pragmatično i politički mudro.

- Cijenjeni nazočnici na ovoj svečanosti reći ću kako se veselim što se grade novi odnosi među župama Razkrižje i Štrigova i stoga pohvaljujem štrigovskog župnika dr. Kristijana Kuhara kao i našega župnika monsinjora Franca Režonju, i vjerujem kako će se u Razkrižju uskoro opet služiti misa na hrvatskom jeziku, radosno i lukavo je to rekao Ivanušić, a potom nastavio.

- Godine 2016. smo na Mađerkinom bregu isto tako na ovakvoj svečanosti potpisali Ugovor o priključenju štrigovske kanalizacije na našu odvodnju u pročistač kod Gibine. Kada smo se mi sve lijepo dogovorili, onda su sve zaustavili višiji čimbenici u našim glavnim gradovima. Sada, dakle tri godine kasnije, opet Štrigovi nudim priključenje na naš kanalizacijski sustav i pročistač i s još boljim uvjetima.

Pronašao sam jednog investitora koji je spreman izgraditi određene stvari vezane na pročistač i to na vašoj hrvatskoj strani, tako da bismo imali gotovo savršeno funkcioniranje i dosta povoljnije nego će to biti sada - naglasio je Ivanušić i pokupio pljesak nazočnog puka.

Slijedećih dana pohodili smo štrigovskog načelnika Stanislava Rebernika u njegovom uredu i pitali ga što misli i kako prihvača Ivanušićevu ponudu?

- Ivanušićeva ponuda vrlo je simpatična, pragmatična i politički mudra, ali od toga najvjerojatnije neće biti ništa. Vi znate kako smo proširili odvodnju za dio Štrigove, Leskovca, Železne Gore i Grabrovnika i Međimurske vode su u visokoj fazi izrade Projektne dokumentacije za novi pročištač za Štrigovu i vjerujem kako će još ove godine sve biti napravljeno tako da bi se iduće godine projekt prijavio na natječaj za dobivanje domaćeg ili EU novca.

Istina je kako bi nam s Razkrižjem bilo jednostavnije i brže i mi smo se ovdje dogovorili, ali nas nisu razumijeli Zagreb i Ljubljana - znakovito naglašava Rebernik, koji zna kako bi priključenje Štrigove na raskrišku kanalizaciju i pročistač jako dobro došlo Općini Razkrižje koja nema dovoljno svojih, slovenskih korisnika odvodnje i pročistača.

- Tako da si budemo načisto, ne nude nama oni pomoć kako bi samo nama pomogli, nego i sebi - jasan je glede ovoga Rebernik. Pitamo ga i o mišljenju na sve očitije dobre odnose susjednih župa i župnika. Znači li to kako je moguće da se Razkrižje 'vraća kući'?

- Ja bih to najradije, ali sam svjestan promjena i dogovara na višim razinama i bit ću ili ćemo zadovoljni da se vrate ona vremena kada su se u crkvi u Razkrižju Svete mise služile na hrvatskom jeziku. Bilo bi to jako dobro za naše ljude koji tamo žive, a oni Hrvati koji su radili na progonu župnika Stjepana Slavičeka bi doživjeli krah svojeg nepromišljenog i štetnog činjenja, tamo ranih devedesetih prošlog  stoljeća - kaže Rebernik, zadovoljan što mnoge stvari pokazuju kako Štrigova postaje sve snažnija i prestiže svoje slovesnke susjede.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!