DANI OPĆINE DONJA DUBRAVA

FOTO Svečana sjednica OV Donja Dubrava: Godina protkana vidljivim rezultatima unatoč stranačkim trzavicama

Kada se na sjednici nađe potpredsjednik Vlade RH, a bio je to ministar Predrag Štromar, i najviši županijski vrh onda je to znak da im Općina ima što pokazati i prezentirati

Svečana sjednica Općinskog vijeća Donje Dubrave glavni je dio kolažnih aktivnosti koje su tradicionalno bogate u toj sredini uz Dane općine, a vezani su uz katoličku svetkovinu svete Margarete, župne zaštitnice.

Sjednica je održana u holu mjesne OŠ, a otvorili su je himnom članovi Zbora mladih župe svete Margarete pod vodstvom Marije Hunjadi i Nikole Štefića. Zbor Crkvenog zbora nije bio slučajan jer ove godine se ovdje obilježava 230 godina osnivanja župe te punih 30 godina kako je u toj župi župnik Mirko Pilaj.

Sjednicu je otvorio predsjednik OV Damir Vidović koji je u osvrtu na minulu godinu rekao kako je u Vijeće imalo turbulentno razdoblje glede nerijetkih međustranačkih nesuglasica, no unatoč tome se može reći da su planske zadaće Općine ostvarene pa je glede toga zahvalio svima koji su radili na njihovom oživotvorenju, od vijećnika do članova općinskih odbora i komisija. Izrazio je nadu kako će idući period biti mirniji, normalniji…

>> Svečana sjednica OV Donja Dubrava

Od Margaljete do Margaljete bio je naziv video prezentacije kroz koje je općinski načelnik Marijan Varga stenografski i slikovno pobrojao općinski godišnji rad. Da bi prezentacija bila izuzetno uspješna zasluge pripadaju i Marku Ljubeku, uredniku Dobravskih novina. U prezentaciji smo najprije vidjeli današnjeg predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru koji je lani u to vrijeme ovdje imao svoj koncert, a potom su se nizale slike uz Vargina objašnjenja.

Spomenuo je sve značajnije aktivnosti općinskih udruga, govorio je o razvoju gospodarstva i pomoći Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja od 254.000 kuna uz omjer sufinanciranja 60% Ministarstvo i 40%  Općina te je dodao kako će ukupan iznos investicije u Gospodarsku zonu biti 489.631, kuna za obavljanje radova i 18.755 kuna za financijski nadzor. Pohvalio je OŠ Donja Dubrava koja je okončala prvu godinu rada Škole za život. O Danima ljuka i ekološke proizvodnje je rekao kako su već dobili svoj imidž, a oni će uz pomoć državnih institucija biti još prepoznatljiviji.

Spomenuta je obnova Doma kulture Zalan, koja će teći i dalje, za što im je Ministarstvo kulture dalo 100.000 kuna i isto toliko Međimurska županija. Za one najmlađe, odnosno stvaranje uvjete za ljepši boravak u predškolskoj ustanovi, istaknut je projekt izgradnje dječjeg igrališta u Općini Donja Dubrava, dužna pozornost je dana uređenju sportskog kompleksa Krbulja. U dva navrata je spomenuo realizaciju manifestacija s mađarskim prekograničnim općinama. Posebno je istaknuo općinsku pomoć roditeljima djece novorođenčadi, njih jedanaest i njih osmero je tu pomoć dobilo neposredno prije svečane sjednice za 1. polugodište ove godine. Važan je i stambeni poticaj za 9 obitelji kao i stipendiranje studenata kojima je potpore povećao za 100%.

U prezentaciji su iznijeti i planovi za općinsko sutra, a jedan od najvitalnijih je izgradnja kanalizacijske mreže u koju se kreće s početkom jeseni. Izlaganje je završio s ponosom kada je spomenuo NK Dubravčan čiji je seniorski sastav nakon sedam godina ponovno izborio plasman u najelitnije međimursko nogometno natjecanje.

Kako to red nalaže, redali su se čestitari. U ime donjomeđimurskih općina i Grada Preloga govorio je općinski načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec. Spomenuo je radost njihove dobre suradnje. Zaželio je Općini realizaciju zacrtanih projekata riječima: – Kaj god vi napravite sebi, dobro i nama! Pozvao ih je na zajedništvo sa svima u široj zajednici i svojoj sredini te im je šali poručio da što manje gledaju sjednice Hrvatskog sabora. Znamo na što je aludirao…

– Slike govore više od tisuću riječi. Rekao je na početku svog obraćanja okupljenima župan Matija Posavec. Čestitao je školi i učiteljima za Školu za život, braniteljima što ne zaboravljaju žrtvu Predraga Jurčeca, a pogotovo je sretan što Općina ulaže u ljude, novorođenčad, studente, pomaže obiteljima da se skuče.  Dodao je sinergiju Općine i Županije na realizaciji nekoliko projekata, čestitao im je na dosada postignutom uz poruku: – Idemo Donju Dubravu pretvoriti u europsku Donju Dubravu jer ona to svojom prošlošću zaslužuje.

I Predrag Štromar je Općini čestitao na realizaciji postignutog i dodao ulogu ‘njegovog’ ministarstva u svemu tome.

– Borite se i tražite, novaca će za vas biti kao i ostalim sredinama – poručio je i posebno čestitao OŠ Donja Dubrava, ravnateljici OŠ za postignuto u početnim koracima reforme školstva, čestitao je i načelniku na trudu. Rekao je kao će ponovno doći u ovu sredinu i zgradu kada će biti energetski obnovljena.

Kraj izvještajnog dijela sjednice je obilježen kratkim programom u kojem smo čuli mladu Mariju Duhović s monologom o Teti Lizi, Dobravčici i primadoni međimurske popevke.

Dan općine je prilika da se nagrade oni koji su svojim radom, trudom i zalaganjem doprinijeli boljitku mjesta. Prije toga su tradicionalno nagrađeni osnovci, učenici osmih razreda koji su svih osam godina bili odlični. Nagrade su im uručili načelnik Općine arijan Varga i njegov zamjenik Vladimir Čituš. Nagrađeni su Vid Krušelj, Nino Mirić, Dunja Miser, Stjepan Miser, Franjo Orehovec, Benjamin RusakNiko Štefić. Uz njih nagrade su dobile dvije srednjoškolke za rezultate u radu postignute na državnoj razini. Za LIDRANO je nagrađena Marija Duhović, dok je Barbara Čižmešija nagrađena glede nastupa na međunarodnim i regionalnim turnirima u stolnom tenisu.

Na prijedlog Povjerenstva za dodjelu općinskih priznanja OV je svojom odlukom općinske zahvalnice dodijelilo Biserki Vučenik za 20-godišnji rad na očuvanju tradicije izrade črnih pisanica i radu na kandidature za upis na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH. Dalibor Međimurec je zahvalnicu dobio za brojne uspjehe u mjesnom NK Dubravčan i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji za gluhe osobe, pogotovo nastupima u inozemstvu.

Nagrađen je i Kristijan Krušelj za aktivan rad u sportskim udrugama Donje Dubrave kao i za ulogu aktivnog igrača tako i ulozi trenera i voditelja u košarkaškom i teniskom klubu. Andrej Horvat je zahvalnicu primio za neumoran i samozatajan rad i natjecanja u redovima SRD Štuka Donja Dubrava. Plaketama Općine, najveće općinsko priznanje ove su godine za razvoj gospodarstva i napredak mjesta dobile tvrtke Bali d.o.o. Donja Dubrava i Tehnodom. Uz Vargu i Misera podjeli nagrada se pridružio i Damir Vidović.

U ime nagrađenih riječi zahvale uputio je Andrej Horvat. Sjednicu je pjesmama okončao Zbor mladih. Valja istaknuti kako su na sjednici posebno pozdravljeni još i saborska zastupnica Bernarda Topolko, Josip Grivec, zamjenik međimurskog župana, Mladen Novak, predsjednik Skupštine MŽ, akademik Dragutin Feletar, počasni građanin Donje Dubrave i Atila Kos, počasni konzul RH u Mađarskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije