Vijesti / Politika
Politika
DI SU PARE? Zašto Kajtazi smatra da Romi iz proračuna trebaju dobiti 57 milijuna kuna?
Borna Filic/PIXSELL

KAJTAZIJEVA MATEMATIKA

DI SU PARE? Zašto Kajtazi smatra da Romi iz proračuna trebaju dobiti 57 milijuna kuna?

Kajtazi se pita zbog čega Romi, koji po njegovoj računici čine 8,9 posto ukupne populacije u Međimurju, ne dobivaju iz županijskog proračuna iznos razmjeran njihovoj zastupljenosti? Prema njegovoj računici to bi trebalo iznositi ni manje ni više nego 57 milijuna kuna

Puno je toga napisano o jučerašnjoj posjeti posebne komisije Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina romskim naseljima u našem kraju. Malo tko je spomenuo zanimljiv zahtjev saborskog zastupnika Veljka Kajtazija koji je iznio tijekom radnog sastanka, a potom ponovio i na konferenciji za novinare.

Vezana vijest

Romi stigli u međimurje RADNA SKUPINA U ROMSKIM NASELJIMA 'Došli smo vidjeti stvarno stanje na terenu. Pomoći ćemo.'

Kajtazi se pita zbog čega Romi, koji po njegovoj računici čine 8,9 posto ukupne populacije u Međimurju, ne dobivaju iz županijskog proračuna iznos razmjeran njihovoj zastupljenosti? Prema njegovoj računici to bi trebalo iznositi ni manje ni više nego 57 milijuna kuna.

Ne mari uvaženi zastupnik što je postotak izračunao na ukupne prihode proračuna, u kojem više od dvije trećine čine transferi iz europskih fondova i državne kase. Jer 8,9 posto na 650 milijuna kuna iznosi trinaest puta više nego 8,9 posto od 50 milijuna kolika je ustvari visina izvornog županijskog proračuna. 

I tu dolazimo do onoga što Kajtazija najviše žulja. Di su pare? Jedino ga to zanima. Pri tome, naravno, nije odgovorio na pitanje da li je isti zahtjev postavio i premijeru Plenkoviću, odnosno da li njegova formula po kojoj je izračunao koliko Romima pripada iz županijskog proračuna vrijedi i za državni proračun.

Vezana vijest

Oršuš Balog SUKOBILI SE BALOG I ORŠUŠ INCIDENT ZASJENIO POSJET Predstavnici Roma probleme rješavali kišobranima

Di su pare? To je očito pitanje svih pitanja i stvarni interes zapakiran u brigu o "njegovim Romima" kako ih stalno naziva. Upitan kako objašnjava da se, u sredini koju proziva kao netolerantnu, broj Roma stalno povećava odgovorio je da je to njihova potreba, iako je teško shvatiti kakve veze taj odgovor ima s postavljenim pitanjem.

Dalo bi se nabrojiti još nejasnoća i nelogičnosti u Kajtazijevim odgovorima, ali stvari postaju puno jasnije kad se postavi ključno pitanje. Di su pare?
 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!