Vijesti / Politika
Politika
U Zagrebu predstavljen izborni manifest Europske demokratske stranke
NS Reformisti

SKUP U ZAGREBU

U Zagrebu predstavljen izborni manifest Europske demokratske stranke

Europski demokrati izražavaju svoju zabrinutost za budućnost i opstanak Europske unije

Danas je u Zagrebu, u organizaciji Europske demokratske stranke (EDP) i Narodne stranke – Reformisti koja je redovna članica EDP-a, predstavljen izborni manifest Ustani Europo! koji su članovi Europske demokratske stranke zajednički pripremili za europske izbore 2019. godine kako bi predstavili svoje prijedloge za bolju Europu. Europska demokratska stranka dio je Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), treće grupacije po snazi u Europskom parlamentu. 

Europski demokrati izražavaju svoju zabrinutost za budućnost i opstanak Europske unije. Smatraju da je Europi potrebna korjenita promjena te dubinski demokratska radikalna reforma. Glavne poruke manifesta u Zagrebu su predstavili Andrzej Potocki, potpredsjednik EDP-a, Éva Lantosné Fésűs, članica vijeća EDP-a, Jean Marie Beaupuy, rizničar EDP-a te Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti i kandidati Reformista za EU izbore Natalija Martinčević i Andro Vlahušić.

U prvom stupu pod nazivom Zašto živimo zajedno, EDP se zalaže za uvođenje transnacionalnih lista za dobivanje značajnog broja zastupničkih mjesta unutar Europskog parlamenta, što bi glasačima omogućilo odabir među listama s programima za cijelu Europu.

S obzirom da previše građana Europsku uniju doživljava kao anonimni birokratski stroj EDP poziva Europsku uniju da nađe rješenja kako bi građani bili upoznati da imaju pravo na podnošenje predstavki Europskom parlamentu.

S obzirom na rizike populističkih ili čak autoritarnih zloupotreba s kojima je Europa suočena, EDP predlaže uspostaviti sustav u kojem bi neuspjeh u poštovanju fundamentalnih vrijednosti doveo do zamrzavanja cjelokupne europske financijske pomoći i ukidanja svih glasačkih prava o odlukama koje se donose jednoglasno.

Obrazovanje i razmjene dva su ključna čimbenika za budućnost prema EDP-u stoga traže da Erasmus iskoristi pogodnosti povećanih proračunskih resursa – do trostruko povećanog iznosa svog godišnjeg proračuna – i raspon djelovanja proširi na mlade pripravnike, umjetnike i mlade poduzetnike.

U drugom stupu pod nazivom Održivi i zajednički ekonomski rast, EDP ističe kako se posljednjih godina stopa nezaposlenosti u europodručju (koja uključuje 19 država) kontinuirano povećava u odnosu na stopu nezaposlenosti u 28 država Europske unije. S time u vezi EDP je predložio ponovno pokretanje europodručja koje se zasniva se na usklađenoj inicijativi približavanja u vezi s proeuropskim i proaktivnim članovima europodručja (od 5 do 7 država), uključujući francusko-njemački par.

EDP također želi ojačati upravljanje europodručjem otvaranjem interparlamentarnog financijskog vijeća za europodručje za provođenje demokratske kontrole te imenovanjem potpredsjednika Europske komisije s posebnom odgovornosti za europodručje.

Vezano za ulaganja u istraživanje i inovacije EDP u želji da EU ostane vodeća globalna ekonomska snaga traži: povećanje resursa posvećenih budućem Europskom istraživačkom okvirnom programu (Horizon Europe) na najmanje 120 milijardi eura; povećanje udjela posvećenog istraživanju i inovaciji u upotrebi strukturalnih fondova; pokretanje ambicioznog novog programa za podršku digitalne ekonomije i umjetne inteligencije.

Na socijalnom planu, između ostalog, EDP se zalaže za bolju socijalnu inkluziju mladih radnika ispod 30 godina i starijih radnika iznad 50 godina na tržištu rada i stambenom tržištu.

Također, EDP preporuča postavljanje cijena za emisije stakleničkih plinova, programe planirano uzgojene vegetacije u urbanim područjima te stvaranje Europske civilne zaštitne snage za bavljenje prirodnim katastrofama.

Nadalje, vezano uz model održive poljoprivrede i ribarstva EDP podržava razvoj održivog i učinkovitog modela poljoprivrede koja kombinira ambiciozne ekonomske i ekološke ciljeve za stvaranje pogodnosti za poljoprivrednike, potrošače, ruralne zajednice i okoliš.

U trećem stupu pod nazivom Što Europa ima za reći svijetu, snažna Europa EDP ističe da su naš jedini saveznik i važan sugovornik Sjedinjene Države, dok s druge strane Rusija i njezina uloga u svijetu ne može biti zanemarena. Naglasili su i potrebu aktivnijeg angažmana sa zapadnim i istočnim susjedima kao i približavanje sjevernoafričkih i arapskih država Europi.

Na temu obrambene i sigurnosne politike ističe se potreba za izgradnjom modela za reguliranje i obranu cyber prostora dok se vezano za borbu protiv terorističke prijetnje predlaže pozdravlja uspostavljanje Europske obavještajne akademije kako bi se postiglo stvaranje istinske Europske obavještajne agencije. Također, ističu i potrebu za jačanjem borbe protiv radikalizacije, kao i jačanjem kontrole vanjskih granica EU, pri čemu, kako navode, ne smije biti pomutnje oko pojmova migracije i terorizma. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5937

Reci što misliš!