Vijesti / Politika
Politika
VIDEO Darko Horvat: 'Županu Posavcu oduvijek sam nudio ruku suradnje'
Screenshot/eMedjimurje.hr

NA KAVI S MINISTROM

VIDEO Darko Horvat: 'Županu Posavcu oduvijek sam nudio ruku suradnje'

- Za Međimurje bi bilo najbolje kad bi župan Posavec i ja surađivali kao što to naše stranke čine u Vladi ili Murskom Središću - kaže ministar Darko Horvat

Rasplet situacije oko brodogradnje, polemika vezana uz nagradu fDi Magazina Financial Timesa, nadolazeći europski izbori samo su neke teme o kojima smo u nedjelju prijepodne uz kavu u preloškom DG Sportu razgovarali s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom. Posve otvoreno govorio je o nizu aktualnih tema s nacionalne i lokalne razine, a između ostaloga rekao je i sljedeće:

Iza vas je rasplet situacije oko brodogradnje i donošenje jedne od važnijih odluka tijekom Vašeg i mandata ove Vlade. Kakva je budućnost brodogradnje u Hrvatskoj i radnika u Puli i Rijeci?

- Radi se o uistinu vrlo bitnoj odluci u mandatu ove Vlade. Imale su i Vlade prije nas priliku donijeti ovakvu ili sličnu odluku, mogli su političari koji su tada bili dio političke scene zaustaviti nekontrolirani odljev novca iz državnog proračuna u jedan od, danas ne više toliko potentnih gospodarskih sektora, ali nisu to učinili. Ova je Vlada nakon nekoliko mjeseci vrlo iscrpnih analiza i zahvaljujući dobroj međuresornoj suradnji Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva imala snage reći dosta trošenju proračunskog novca na ovakav način i jednom hrabrom odlukom zaustaviti jedan nemogući model financiranja koji je trajao nekoliko godina. Što se budućnosti tiče, u riječkom 3 .maju postoji perspektiva da se, kroz stečajni postupak, određeni segmenti te brodogradnje ožive, uz puno strožu kontrolu trošenja novca i jedan drugačiji model financiranja. O tome što će se dogoditi u Puli i možemo li tamo barem dio brodogradilišta vratiti u život razgovarat će se slijedećih dana.

Nedavno ste polemizirali s međimurskim županom o nagradi koju je naša županija dobila kao najpogodnija regija za poslovanje po istraživanju fdi Magazina koji se objavljuje u sklopu Financial Timesa. Tada je župan rekao „bolje da nas hvali Financial Times nego Darko Horvat“.

- Ja se s tom konstatacijom župana Posavca u potpunosti slažem. Nisam ja ovdje da bilo koga hvalim, ja sam ovdje da prvenstveno promoviram Međimursku županiju i sve one komparativne prednosti koje Međimurje može ponuditi. Ali, isto tako, sam sebi i svim Međimurcima postavljam suštinsko pitanje. Ako je sve to skupa istina i ako smo toliko potentni i potencijalno interesantni, pa gdje su onda ti silni investitori koje si priželjkujemo, gdje su te nove visoke tehnologije i gdje je ta perspektiva da konačno investitorima ili drugačijom strukturom investicija počnemo mijenjati i povećavati osobni dohodak. Ja mislim da bi Međimurska županija trebala stati uz bok Istri, Toskani, Štajerskoj, Koruškoj, kojih nije bilo u tom izboru, a ne se komparirati ili mjeriti s onim destinacijama koje su ušle u taj proces, kao što su Niš, Debrecin, Knjaževac i neki drugi gradovi, uz dužno poštovanje prema svim tim sredinama. Kada se ovakva nagrada dobije u takvom kontekstu i okolnostima, ja ću svakome tko će na bilo koji način doprinijeti takvom uspjehu skinuti kapu i reći hvala.

Kakvi su planovi HDZ-a za EU izbore i kako procjenjujete izglede župana Matije Posavca da osvoji mandat u Europskom parlamentu?

- Županu Posavcu želim svaku sreću u ovim izborima. Hrvatska demokratska zajednica će kroz nekoliko dana izaći sa svojom listom i siguran sam da ćemo imati vrlo kvalitetnog kandidata ili kandidatkinju koji će braniti boje sjeverozapadne Hrvatske u ovom izbornom procesu i siguran sam da će ta osoba imati puno više izgleda i perspektive da zastupa Međimurje u Europskom parlamentu.

Ja bih bio jedan od sretnijih Međimuraca kada bismo na svim stranačkim listama imali 2, 3 ili nekoliko kandidata koji imaju perspektivu ući u Europski parlament, jer dvoje ili troje Međimuraca kao zastupnici u Bruxellesu moja je želja i moje san. Od mog prvog ulaska, odnosno prvog dana u politici uvijek sam Matiji Posavcu kao županu ili kao političaru nudio ruku suradnje.

Ako ova filozofija funkcionira na nacionalnoj razini, ako ova filozofija daje rezultate u Murskom Središću, onda sam siguran da jedna dobra suradnja na relaciji Zagreba i Čakovca može biti pretpostavka još većim investicijama i još većem iznosu novca koji će se sliti u Međimurje ili iz strukturnih fondova Europske unije ili iz državnog proračuna. Žao mi je što je Međimurska županija jedina koja u službeni posjet nije pozvala ministra gospodarstva.

Kompletan razgovor s ministrom Horvatom možete pogledati u našem video zapisu. U njemu donosimo i Horvatove odgovore na kritike Matije Posavca i Radimira Čačića oko Uljanika, njegova razmišljanja o strukturi investicija u Međimurju, stav o smjeni dosadašnjeg ravnatelja Županijske bolnice Čakovec Roberta Grudića, teme i vrijeme održavanja sjednice Vlade u Međimurju i drugo.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!