Sveti Juraj na Bregu: Grobar po mjeri nadređenih?

Javio nam se čitatelj D.P. koji smatra kako je bilo nepravilnosti u provedenim natječajima za radno mjesto komunalni radnik – grobar u Općini Sveti Juraj na Bregu te da su zaposlene osobe dobile posao preko veze i to SDP-a koji je tamo na vlasti.

Općina Sveti Juraj na Bregu, odnosno načelnik Anđelko Nagrajsalović nedavno je raspisao drugi puta natječaj za radno mjesto grobara. Prvi natječaj išao je raspisan je krajem prošle godine gdje su se javila sedmorica kandidata. Pošto se već od prije znalo tko će dobiti taj posao moralo se naći rješenje kako da sve ispadne prema zakonu, baš kao i ostali natječaji u RH, smatra D.P.

Pred dva tjedna opet je raspisan natječaj za grobara zbog bolesti novozaposlenog grobara, ali ovaj put na određeno vrijeme. Na isti natječaj javlja se šestorica kandidata koji također pristupaju pismenom dijelu ispita, ali ovaj put na čuđenje svih bez potrebnog poznavanja hardverskog dijela računala.

Kakva je cijela pozadina ovog slučaja kao i o uvjetima natječaja upitali smo tamošnjeg načelnika Anđelka Nagrajsalovića koji takve tvrdnje opovrgava. – Općina Sveti Juraj na Bregu je krajem 2011. godine raspisala javni natječaj za komunalnog radnika – grobara na neodređeno vrijeme s obzirom da je postojeći komunalni radnik – grobar ostvario uvjete za odlazak u mirovinu.

Po provedenom postupku zaposlena je osoba (Dragutin Janušić) koja je dobila najviše bodova na pisanom testiranju i intervju-u. Objavom oglasa na drugi natječaj na određeno vrijeme prijavljeno je osam kandidata od kojih šest ispunjava formalne uvjete propisane oglasom.

Jedan kandidat nije pristupio prethodnoj provjeri znanja te se smatra da je povukao prijavu, dok drugi kandidat (otac D.P.) ponovno (kao ni na prvom javnom natječaju) nije ostvario 50% od ukupnog broja bodova sukladno članku 22. članku Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine”, broj 86/08. i 61/11.).

Kandidati koji su ostvarili najmanje 50% od ukupnog broja bodova, pristupili su intervju-u s povjerenstvom za provedbu natječaja. Željko Medved koji je odabran za zamjenu do povratka komunalnog radnika – grobara s bolovanja nije član SDP-a, te nije zaposlen po “političkoj vezi”, već na temelju iskazanog znanja na pisanom testiranju i intervju-u, izjasnio se načelnik kojeg smo upitali nekoliko pitanja.

eMedjimurje.hr: Zašto drugi puta nije raspisan pismeni dio ispita na isti način?

– U prvom natječaju (na temelju kojeg je zaposlen komunalni radnik – grobar na neodređeno vrijeme) tražena je informatička pismenost iz razloga što je Općina Sveti Juraj na Bregu kupila program za upravljanje grobljem, kojim se zaposlenik mora znati koristiti.

Program je namijenjen za pregled i unos podataka vezanih za ukop i zakonske evidencije pokojnika. Informatička pismenost nije se tražila u drugom natječaju, zato jer se traži zamjena grobara na kraće razdoblje (otprilike do 90 dana) i jer se radi o poslovima na iskopu grobnih jama za ukop pokojnika, te ostalim poslovima na općinskom groblju.

eMedjimurje: Zar ne vrijedi da prednost imaju nezaposlene osobe iz HZZ-a?

– U objavljenom Oglasu navedeni su opći i posebni uvjeti sukladno članku 12. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine”, broj 86/08. i 61/11.). Osoba zaposlena na određeno vrijeme (Željko Medved) evidentirana je u HZZ-u, te je na temelju toga ove godine bio zaposlen na javnim radovima u općini.

eMedjimurje: Kako druge općine raspisuju i koje kriterije imaju za radno mjesto grobara?

– Općina Sveti Juraj na Bregu raspisala Oglas sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine”, broj 86/08. i 61/11.) i u suradnji s pravnom službom Međimurske županije.

eMedjimurje: Tko i na temelju čega određuje pismeni ispit za grobara, ako je u pitanju osnovnoškolsko obrazovanje?

– Sukladno članku 20. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine”, broj 86/08. i 61/11.) Povjerenstvo za provedbu natječaja, utvrđuje ispitna pitanja za kandidate, koji zadovoljavaju posebne uvjete Odluke o objavi Oglasa za komunalnog radnika – grobara, što znači da su pitanja za pisano testiranje jednaka za NKV osnovna škola/KV/SSS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije