Oštećen dio nasipa u Pušćinama saniran, kompletna obnova iduće godine?

U četvrtak 28. studenoga 2013. godine održana je 6. sjednica Općinskog vijeća Općine Nedelišće koju je vodio predsjednik Mladen Posavec. U aktualnom satu potpredsjednica Vijeća Darinka Pergar napomenula je kako je jedna slovenska tvrtka potkraj ljeta teškim radnim strojevima na jednu privatnu parcelu nadomak Pušćina počela dovoziti kukuruzovinu za preradu u biomasu da bi je nedavno počela odvoziti.

Zatražila je pisani odgovor na pitanja je li nadležni općinski ured bio informiran o kakvoj se kompostani radi, jesu li pri tome poštovane mjere zaštite okoliša i tko će sanirati oštećene poljske putove i lokalne ceste. Potpredsjednica Vijeća Dijana Posavec izjavila je kako je boravila u novouređenim prostorima SRC Trate u Nedelišću.

Pitala je načelnika hoće li povesti vijećnike u razgledavanje ove reprezentativne zgrade koja je sada prazna i tko će je sve koristiti s obzirom na potrebe njezinog održavanja te što je s izgradnjom nove škole u Nedelišću. Vijećnik Ivan Marciuš podsjetio je na posljedice prošlogodišnje poplave u Pušćinama te pitao što je učinjeno na obrambenom nasipu koji je popustio pa je uzrokovana poplava s ogromnim materijalnim posljedicama.

Odgovarajući na pitanja, općinski načelnik Darko Dania rekao je kako je zgrada SRC Trate tek nedavno dovršena, da je od kolovoza koristi NK Nedelišće, a od polovice studenoga i Atletski klub Nedelišće. Osim toga, ponuđena je svim sportskim i kulturnim udrugama na korištenje te će se sukladno iskazanom interesu napraviti raspored korištenja, kao i analiza troškova korištenja i održavanja, a podržao je prijedlog da vijećnici razgledaju građevinu na koju svi mogu biti ponosni.

Što se tiče izgradnje osnovne škole u Nedelišću, kazao je kako je uputio požurnicu na Međimursku županiju, te dodao da se o njezinoj izgradnji vode razgovori na više razina, dok je iz Županije došao odgovor kako Općina treba još dogovoriti koncesiju za zemljište s Varaždinskom biskupijom, što je inače u tijeku.

Vezano uz obrambeni nasip rekao je kako će za iduću sjednicu vijećnicima dati odgovor koji su na njegov upit na početku mandata uputile Hrvatske vode, a da je prema njegovim saznanjima oštećeni dio saniran dok će obnova uslijediti iduće godine.


Analiza stanja i smjernice za organizaciju sustava zaštite i spašavanja

Vijećnici su usvojili Analizu stanja sustava zaštite i spašavanja u Općini Nedelišće za 2013. godinu te Smjernice za razvoj sustava zaštite i spašavanja u 2014. godini. Dok se Analizom utvrđuje stanje sustava zaštite i spašavanja, s posebnim naglaskom na stanje operativnih snaga, Smjernicama se sukladno razmjeru opasnosti i prijetnji te njihovim učincima i posljedicama utvrđenih Procjenom ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća donose prijedlozi za povećanje stanja sigurnosti, kao i ravnomjernog razvoja svih nositelja sustava zaštite i spašavanja na području općine Nedelišće.


Izvješće o obavljenoj reviziji

Usvojeno je Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Općine Nedelišće za 2012. godinu od strane Državnog ureda za reviziju. U Izvješću je upozoreno na manje obveze u pojedinim financijskim obvezama i postupanjima na što se Općina Nedelišće već pozitivno očitovala u svrhu njihovog izvršavanja.


Revizija održavanja nerazvrstanih cesta

Općinsko vijeće prihvatilo je Zaključak o usvajanju Izvješća o obavljenoj reviziji učinkovitosti održavanja nerazvrstanih cesta u jedinicama lokalne samouprave Međimurske županije od strane nadležnog Državnog ureda za reviziju. Općina Nedelišće u svom je očitovanju prihvatila preporuke po nalazima Izvješća koje se odnose na upis preostalih neupisanih nerazvrstanih cesta na svom području te održavanje nerazvrstanih cesta prema novoj Odluci o komunalnim djelatnostima koja je u pripremi i Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2014. godinu.


Prethodna rasprava o prijedlogu Proračuna Općine Nedelišće

Na sjednici su vijećnici upoznati s prijedlogom Proračuna Općine Nedelišće za 2014. godinu te projekcijama proračuna za 2015. i 2016. godinu. Kao što je i najavilo novo općinsko rukovodstvo, nakon pripreme prijedloga općinskog proračuna on je dostavljen vijećnicima na prethodno razmatranje i raspravu.

Predsjednik Općinskog vijeća Mladen Posavec pozvao je vijećnike da do iduće sjednice Vijeća, kada će se navedeni akti usvajati, daju svoje primjedbe i prijedloge na predloženi proračun kako bi bio što kvalitetniji i ravnomjernije raspoređen za potrebe svih naselja i građana općine Nedelišće.


Produljenje ugovora o koncesiji

Donesena je Odluka o produljenju ugovora o koncesiji za obavljanje komunalne djelatnosti pogrebnih poslova na području općine Nedelišće. Za groblje u Nedelišću ugovor je produljen s koncesionarom “Latica” iz Nedelišća, a za groblja Gornji Hrašćan i Macinec s koncesionarom “Palma” iz Gornjeg Hrašćana. Ugovori sklopljeni potkraj 2012. godine produljeni su na rok do povjeravanja komunalne djelatnosti pogrebnih poslova i prijevoza pokojnika ovlaštenom izvršitelju, a najduže do kraja ožujka 2014. godine.


Osnivanje Centra za pomoć u kući

Na sjednici su vijećnici informirani o osnivanju Centra za pomoć u kući Međimurske županije, koji bi s radom trebao početi u travnju 2014. godine. U Općini Nedelišće bi se u suradnji s Udrugom umirovljenika osnovao Klub za starije osobe, a zainteresiranima bi se pružale i usluge pomoći u kući.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije