HNS Međimurja želi besplatan prijevoz srednjoškolaca

Na konferenciji za novinare o brojnim aktualnim temama u Međimurskoj županiji govorili su Matija Posavec, predsjednik HNS-a Međimurja i zamjenik župana, Dragutin Glavina, saborski zastupnik HNS-a i gradonačelnik Preloga, te Nenad Hranilović, poptredsjednik ŽO HNS-a Međimurja. 

Temeljem upita građana kako banke građanima umjesto opomena, koje su od nedavno zabranjene zakonom, sada šalju “obavijesti” koje korisnike koštaju 20 kuna, Matija Posavec naglasio je kako je o tome zatraženo mišljenje Ministarstva gospodarstva koji kažu da se i u tom slučaju radi o opomeni, a što sukladno odredbi Zakona nije dozvoljeno naplaćivati.

Opomene više ne smiju slati  niti trgovci, javna poduzeća, teleoperateri ali niti banke. Stoga, svi koji se nađu u toj situaciji se mogu obratiti Državnom inspektoratu i zatražiti zaštitu svojih potrošačkih prava, poručio je Posavec. 

Stav HNS-a je da prijevoz srednjoškolaca mora biti potpuno besplatan jer ako želimo u ovoj državi uvesti obavezno srednjoškolsko obrazovanje tada morate ispuniti sve uvjete za to, a jedan od uvjeta je svakako besplatni prijevoz, rečeno je na konferenciji. U Međimurskoj županiji suočili smo se problemom gdje su Hrvatske željeznice zbog provedbe mjera štednje i racionalizacije poslovanja ukinule čuvare koji upravljaju uređajem za osiguranje željezničko cestovnih prijelaza i to nedjeljom i blagdanom.

U stranci su mišljenja da je to je bila jedna nesmotrena ideja i potez zbog kojeg su reagirali i inicirali ugradnju automatskog sigurnosnog uređaja na željezničko-cestovnim prijelazima u Čakovcu kod vojarne i kod groblja te u Dunjkovcu i Macincu. Jučer u poslijepodnevnim satima u rad su pušteni uređaji u Čakovcu kod groblja i kod vojarne te u Dunjkovcu, dok će u Macincu to biti učinjeno za najviše mjesec dana. Cijela investicija je vrijedna 3 milijuna kuna koju su u potpunosti financirale Hrvatske željeznice.

U proteklim mjesecima intenzivirana je suradnja sa Hrvatskim autocestama pa su konačno odlučili realizirati projekt izgradnje izlaznog traka i spojne ceste na dijelu autoceste kod GP Goričan.  S Hrvatskim cestama dogovoren je  četverogodišnji plan izgradnje državnih cesta uvrstiti gradnju obilaznica Preloga i Nedelišća te brze ceste Čakovec-Varaždin što do sada nije bio slučaj. Studija utjecaja na okoliš gotova je za prelošku obilaznicu, dok je u tijeku za obilaznicu Nedelišća.

Što se tiče gornjeg Međimurja očekuje se da početkom rujna nadležno Povjerenstvo Hrvatskih cesta prihvati inicijativu Međimurske županije da se dionica županijske ceste od Šenkovca do Banfija prekategorizira u državnu cestu nakon čega slijedi rekonstrukcija. Posljednjih dana svjedoci smo nekih stavova o lošem zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj koji se održava na poslovanje Županijske bolnice Čakovec.

HNS-ovci nisu zadovoljni smanjenjem limita za Županijsku bolnicu tim više jer je Međimurska županija odgovorna za rezultat bolnice. No, nije točno da se u bolnici nema novaca za osnovne potrebe, istaknuto je na konferenciji. Za sada je situacija pod kontrolom, Županijska bolnica funkcionira dobro tim više jer bilježi iznad prosječne rezultate u Hrvatskoj – od prosječnog broja bolničkih dana (6), oko 80% pacijenata se zbrinjava i obradi u čakovečkoj bolnici što iziskuje puno veće troškove od bolnica gdje je taj postotak manji.

Nisu zadovoljni stanjem u gospodarstvu i bili bi sretni da je ono drukčije no to je posljedica generalne situacije u Hrvatskoj i vjeruju kako će se to promijeniti. U međimurskom HNS-u nisu zadovoljni ni dinamikom realizacije određenih projekata, ipak smatraju kako u ovim trenucima treba biti realan. Čvrsto su uvjereni kako ova Vlada zna što želi, ima viziju i ciljeve, zasigurno nisu korumpirani i rade u najboljem javnom interesu. Mandat rada Vlade je utakmica, a rezultat se vrednuje na kraju utakmice. Ova utakmica će trajati još 3,5 godine, rečeno je za kraj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije