Na kolegiju o asistentima, krađama u šumama i ispravnosti vode

U Međimurskoj županiji osnovan je savez “Prvi korak” koji okuplja stručnjake i članove međimurskih udruga koje će realizirati jedinstveni projekt osiguravanja asistenata u predškolskim ustanovama.

Prema informacijama iznesenima na 12. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji, trenutno postoji potreba za 30-ak pomagača, a upravo će novoosnovani savez omogućiti da se ta potreba i realizira te pritom i transparentno financira. Projekt je predstavila Silvija Pucko, osnivačica MURID-a te pritom pozvala sve gradonačelnike i načelnike da podrže ovaj model prema uzoru na Međimursku županiju koja je u svom proračunu za tu svrhu osigurala 100 tisuća kuna te s kojom će u što skorijem roku potpisati ugovor.

Time se ujedno teži trajnom rješavanju problema koje će donijeti do sustavnog zapošljavanja i skrbi, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec i pohvalio još jednom rad svih službi koje su osigurale 54 asistenta za 57 učenika diljem Međimurja, odradivši pritom najbolji projekt u zemlji. Branko Sušec, pročelnik UO za društvene djelatnosti izvijestio je kako svi asistenti već rade, a ima potreba za asistentom još kod 31 učenika. Ista je u suradnji sa šest udruga civilnog društva kandidirana za nove natječaje te se čekaju rezultati, no svakako će podršku dati i Zavod za zapošljavanje, preko programa “Mladi za mlade”.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije osim o predškolskom odgoju, bilo je riječi i o zdravstvenoj ispravnosti vode za lokalnu potrošnju u županiji, nakon odrađenog monitoringa od 2011. godine do danas, a kojeg je financirala Međimurska županija. Prema rezultatima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije koje su prezentirali ravnateljica Marina Payerl-Pal i voditelj Djelatnosti zdravstvene ekologije Marko Klemenčić jasno je vidljivo kako uzorci odgovaraju svim propisanim parametrima i to u visokom postotku.

Dotakli su se teme lokalnih vodovoda kao što su oni u Hlapičini, Murskom Središću i Križovcu te djelomice u Gornjem Mihaljevcu. Kako oni najčešće ne odgovaraju sanitarnim, tehničkim i higijenskim te drugim uvjetima koje moraju ispunjavati vodoopskrbni objekti, prema naputku župana odradit će se ispitivanje ispravnosti te vode kao mjera zaštite građana.

Naglasio je kako je važno znati koje se vode moraju kontrolirati, kako bi te informacije pravovremeno došle do Zavoda. Kao zaključak, izneseno je kako će se naručiti i inspekcijska analiza voda u kanalima, kako ima saznanja da neke lokalne i susjedne tvrtke ispuštaju razne tvari u kanale te je nužno na to reagirati. Ravnateljica Zavoda iskoristila je priliku da sve pozove na zaključenje Europskog tjedna kretanja tijekom dana vikenda te pohvalila pritom više od 10 tisuća sudionika ove godine, diljem Međimurja.

Dvije točke odvojene su za tematiku šumarstva, pa je tako Mario Vlašić, ispred Savjetodavne službe dao informaciju o mogućnosti dobivanja potpora iz EU fondova, temeljem Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.- 2020. Šumarstvo se može financirati preko dviju mjera, ulaganjem u fizičku imovinu te mjerom pošumljavanja. U prvoj će se s do milijun eura bespovratnih sredstava financirati šumska infrastruktura i prometnice uz participiranje jedinica lokalne samouprave, dok se drugom omogućava ulaganje u visoko vrijedne šume sa sredstvima do 700 tisuća eura.

Županijski vijećnik Dejan Kovač potaknuo je raspravu o provedbi mjera zaštite šuma od krađa te za provođenje šumskog reda. Ilegalne sječe su gorući problem već dugi niz godina, a naglašeno je kako bi se negativna statistika mogla promijeniti uz organizaciju čuvarske službe i veći broj šumarskih inspektora. Dan je prijedlog da se prema državi uputi jedna molba oko izmjene Zakona o šumama koji treba korijenite promjene, kako je nedorečen te ne omogućava da šumovlasnici namire izgubljeno krađom.

Nadovezao se i molbom da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima koji nisu u sustavu potpora ili poticaja, njih 45 posto. Do 2019. godine udio potpora iznosi u omjeru 60/40% na teret proračuna RH dok bi od 2019.g. udio potpora iznosio 80/20% u korist EU fondova. Kovač smatra kako zemljoposjednici ostaju bez milijuna kuna, a itekako je potreban poljoprivredi naše županije.

Kolegij je iskorišten i da se predstavi projekt inMemory – elektronskih osmrtnica za gradove i općine, o čemu je govorio Dejan Levačić te predstavio način da se obiteljima preminulih omogući brzo, jednostavno i sigurno slanje osmrtnica na specijalizirana mjesta elektronskim putem.

Valja napomenuti da je 12. sjednica poslužila i za izbor predsjedavajućih nakon odrađene dvije godine mandata. Na nove dvije godine jednoglasno su izabrani Franjo Makovec, načelnik općine Sveti Martin na Muri kao predsjedavajući te Dragutin Lisjak, načelnik Domašinca, kao zamjenik predsjedavajućeg.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije