Ministar Šipuš o 80 milijuna kn vrijednoj revitalizaciji Starog grada

>> Ministar Šipuš o 80 milijuna kuna vrijednoj revitalizaciji Starog grada

Međimurska županija je iz svog proračuna za 2015. veći dio sredstava usmjerila za kulturu, oko 6 milijuna kuna, od čega za muzejsku djelatnost 2 milijuna kuna, dok je Ministarstvo kulture RH u proteklim mjesecima potpomoglo tri muzejska projekta vrijedna više od milijun kuna.

Stoga ni ne čudi kako je u okviru službenog posjeta Međimurskoj županiji ministar kulture RH Berislav Šipuš uz domaćinstvo međimurskog župana Matije Posavca odradio radni sastanak u Muzeju Međimurja Čakovec.

U četiri godine mandata količina sredstva iz godine u godinu je rasla, a na samom smo startu prepoznali koliko je važno ulagati upravo u baštinu i investicije za nastavak radova, jer je taj segment dosta patio. Stoga nam je obnova Starog grada u Čakovca kao vrhunski i vrijedan projekt, ujedno i jedan od prioriteta”, objasnio je ministar Šipuš, istaknuvši pritom projekt vrijedan 80 milijuna kuna koji će u svoje četiri faze itekako odrediti i smjer razvoja za ovu sredinu, a time i Hrvatsku.

Radit ćemo kompletnu restauraciju ovog prostora Starog grada i palače, koji su samo srce našeg grada. Naše su stručne službe završile projektnu dokumentaciju, a sada očekujemo otvaranje natječaja krajem siječnja, na koji ćemo se javiti. Time ćemo bez sumnje Međimursku županiju, ali i državu staviti na jednu kartu u vidu baštine Zrinskih“, rekao je župan Posavec i objasnio kako je glavni cilj da prostor u čakovečkom parku, najkompleksnijem i najvrjednijem spomeniku kulturne baštine u ovom kraju zaživi te diše uz svakodnevne sadržaje, ispunjen posjetiteljima.

Županija i ministarstvo financijskim ulaganjima drže status grada i županije Zrinskih

Uz ministra i župana radnom sastanku u Muzeju Međimurja prisustvovali su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica župana Sandra Herman, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurja REDEA-e Sandra Polanec Marinović i pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec, kao i zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović te domaćin ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec Vladimir Kalšan koji su se složili kako je sve spremno za strukturne fondove i prvi dio velikog projekta revitalizacije te kako je međimurska kultura u ovom razdoblju iz Zagreba pribavila najviše sredstava.

U sedam mjeseci projekata nije nedostajalo, stiglo je njih u vrijednosti od oko 31 milijun kuna, što je duplo više nego prošle godine. Stoga, Međimurje je bilo spremnije nego ikad, a za očekivati je da će sukladno najavama biti i više sredstava za Međimurje i međimurske projekte, posebice revitalizaciju ovog velebnog izdanja“, naglasio je Kajmović, a Kalšan dodao da se prva faza projekta odnosi na obnovu nekadašnje fortifikacije gdje će se smjestili Muzej nematerijalne baštine Međimurja, sljedeća faza obuhvaća završetak fortifikacijskog sustava, nakon čega se kreće na radove na palači, uređenje prostora između palače i fortifikacije koja će pokretnim mostom biti povezana s centrom grada.

Međimurska županija brine za grad Čakovec i ovim projektom stavlja grad i županiju na hrvatsku kulturnu kartu”, dodao je župan.Uz to, uvelike će se njegovom provedbom obogatiti kultura Čakovca, za što se financijski brinu upravo Međimurska županija i Ministarstvo kulture, koji drže naš status grada i županije Zrinskih.

Kultura je međimurski brend kojim se razvija i turizam

Međimurska županija i Ministarstvo kulture u proteklom su razdoblju zajedno sufinancirali mnoge domove kulture, centre za kulturu te knjižnice u Čakovcu i Prelog, Zajednicu hrvatskih kulturnih udruga, ali i sakralne objekte u gotovo svakom međimurskom naselju.

Iz ovog je kraja stiglo mnogo izvrsnih projekata, veseli me posebice što su inventivni. Samim time je iz ministarstva ovdje usmjereno gotovo 8 milijuna kuna, a sjever Hrvatske je time u proteklom razdoblju dobio preko 30 posto više sredstava nego ranijih godina, što je potvrda da je ova Vlada itekako uvidjela značaj Međimurja, kao i kvalitetu projekata“, objasnio je Šipuš. Županija gotovo 14 posto svog izvornog prihoda proračuna usmjerava u kulturu i kulturne namjene, pa će s istim nastaviti i dalje, a na kraju je župan Posavec objasnio kako je potvrda dobrog rada u segmentu kulture potvrđena i dolaskom ministra na kraju mandata.

“Ta odgovornost komunikacije i suradnja s Ministarstvom kulture bila je i više nego dobra, veseli me što je bila uzajamna, jer je ministar za najbližeg suradnika imenovao mog bivšeg pročelnika, što smo opravdali na najbolji mogući način. Kultura je segment koji uvelike određuje razvoj naše županije, a kultura je i brend temeljem kojeg razvijamo i turizam i gospodarstvo”, zaključio je.

Posjet ministra Međimurju, iskorišten je i za sastanak u Općini Pribislavec na temu rješavanja pitanja zlostavljanja životinja. Prisjetimo se, upravo je ministar bio inicijator sastanka triju ministarstva kojim se krenulo u traženje solucija za ovu problematiku. Uz načelnicu Višnju Ivačić sa zamjenikom Željkom Balogom, voditeljem ispostave Veterinarske inspekcije Marijanom Glavinom, Aleksandrom Hampamer, dopredsjednicom Udruge ZEU Prijatelji životinja i prirode te Kristijana Baloga, predsjednika Udruge mladih Roma, zaključeno je kako će se zajedničkim snagama, dogovorenim akcijskim planom pobrinuti za pse kojima je neophodno zbrinjavanje, a ministarstvo uz humanitarce umjetnike i kulturnjake osigurati sredstva za njegovo provođenje.

Na Dan Međimurske županije koncertna izvedba opere Nikola Šubić Zrinski

Uz temu kulture, istaknute su intenzivne pripreme za obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke, za što je inicijativa proizašla upravo iz Međimurske županije. Tako je ministar objasnio kako će hrvatsku listu prijedloga u utorak, 19. siječnja prezentirati predstavniku Vlade Republike Mađarske, ujedno mađarskom povjereniku za obilježavanje, dok će dan kasnije stići i u Međimurje, gdje će se ujedno 30. travnja izvesti koncertna izvedba opere Nikola Šubić Zrinski.

Župan je objasnio kako su se uz pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, u obilježavanje uključile i Mađarska i Turska pokroviteljstvom na nacionalnoj razini, pa nas očekuje niz događanja u Budimpešti, Sigetu, Zagrebu i Čakovcu, u funkciji promocije jedne države i regije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije