Mladi informatičari Strahoninca odlukom načelnika ‘izbačeni na ulicu’!?

– Molimo Vas da do 26.veljače 2016.godine (zaključno do 15 sati) dostavite dodijeljene ključeve prostorije komunalnom redaru Općine Strahoninec. Također, ovim putem izražavam veliko žaljenje što ste svojim postupcima uskratili ostvarivanje plemenitog cilja u svrhu boljitka, napretka i razvoja djece, stoji između ostalog u dopisu s potpisom općinskog načelnika Franje Lehkeca, koji je u utorak 23. veljače stigao na adresu Udruge Mladi informatičari Strahoninca.

Tim povodom predsjednik Udruge MIS Dejan Drabić danas je (petak) održao konferenciju za novinare na kojoj je želio javnost upoznati s ovom, za informatičare šokantnom odlukom, ali i kako bi ujedno podsjetio na uspjehe koje su do sada postigli mladi članovi udruge. – Udruga MIS ove godine navršava 12 godina svog postojanja. Već duži niz godina bilježi odlične rezultate,kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini, kazao je Drabić. U suradnji s udrugom MIK protekle godine ekipno smo 3. u Hrvatskoj, kako osnovnoškolska ekipa tako i srednjoškolska ekipa. Pojedinačno smo imali 2 prva mjesta u državi. Sve to u daleko najtežoj kategoriji – Algoritmi.

Na državno natjecanje, koje će se održati u Primoštenu od 15. do 18. ožujka, plasman je ostvarilo petero naših članova, a važno je spomenuti da će 4 naša člana biti jedini predstavnici Međimurske županije na informatičkom natjecanju državne razine, što je samo jedan od pokazatelja kvalitete rada svih naših predavača i svih osoba koji sudjeluju u radu s djecom.

S obzirom na našu kvalitetu, istaknuo je u svom emotivnom obraćanju predsjednik Udruge MIS-a, postao sam član Izvršnog odbora Hrvatskog saveza informatičara, putem kojeg pripremamo djecu i mladež za svjetska natjecanja. Prije otprilike mjesec dana ugostili smo našeg Međimurca, hrvatskog olimpijca, Tonka Sabolčeca koji je odradio jednodnevnu radionicu za najbolje, kao i sveučilišne olimpijce osvajače prvog mjesta u Europi te 2. mjesta u svijetu na natjecanju sveučilišnih ekipa.

U suradnji s Fakultetom organizacije i informatike Varaždin sklopili smo ugovor o primanju studenata na praksu u našoj udruzi kako bi od nas stekli najbolja znanja i iskustva. Ime naše udruge u kojem je i ime naše općine prenosi se diljem Hrvatske upravo zbog naših uspjeha, no izgleda da to nekima u Općini Strahoninec nažalost smeta.

Kako drukčije shvatiti pismo koje smo primili od općinskog načelnika, kojim se udruzi otkazuje Ugovor o privremenom korištenju prostorije, a koji je načelnik Lehkec donio na prijedlog Odbora za unapređenje i praćenje rada udruga na području Općine, i to zbog kršenja odredaba Zakona o zaštiti osobnih podataka i članaka 4. i 5. Ugovora o privremenom korištenju nekretnine, Općine Strahoninec.

Lehkec dalje konstatira, da je člancima 4. i 5. Ugovora o privremenom korištenju nekretnine propisano da prilikom uređenja prostorije, Udruga mora zatražiti prethodno odobrenje Općine i pridržavati se svih zakonskih propisa i pravila struke te je po toj osnovi odgovorna po općim propisima za svaku nastalu štetu ili nedostatak prilikom uređenja bilo da je ona uzrokovana radnjom ili propuštenim izvršenjem određene radnje. Postavljanjem video nadzora u nekretninu dodijeljenu na privremeno korištenje, te spajanje na informacijski sustav Općine Strahoninec bez prethodne suglasnosti Općine predstavlja kršenje ugovornih obaveza, kao i kršenje odredaba Zakona o zaštiti osobnih podataka (“NN” br. 103/03, 118/06, 41/08, 130/11 i 106/12) budući da je postavljanje video nadzora potrebno uočljivo o nedvosmisleno označiti (slikom i tekstom).

Drabić smatra kako su sve te ‘optužbe’ zbog kojih je došlo do jednostranog rakidanja ugovora netočne. O nekakvom neovlaštenom postavljanju video nadzora nema ni govora, a mnogima je naime poznato , pa vjerujem i općinskom načelniku da se spremamo prijaviti za Hrvatsku robotičku ligu ,gdje smo dužni osigurati video vezu, a kamere koristimo i za kreiranje slikovnih i video materijala i promocije udruge.

Dvije kamere koje posjedujemo, koristimo već deset godina i one do sada nisu nikada nikome smetale, akoristile su se isključivo u prostoru udruge. Za snimanje djece imamo pisano odobrenje roditelja, isto onakvo kakvo imaju i sve škole. Stoga, odgovorno tvrdim da svako drugo tumačenje korištenja uređaja (kamera)je zlonamjerno i velika je prijetnja cjelokupnom radu udruge. Kao drugi razlog otkaza ugovora spominje se spajanja na informacijski sustav Općine čime nams e imputira neovlašteno korištenje mreže i neovlašteno raspolaganje podacima iz općinskog sustava.

Ono što je potrebno istaknuti je to da je Općina Strahoninec od samog početka rada u samom Društvenom centru svim udrugama dala pravo na korištenje interneta i sva su računala spojena na zajednički ruter Centra, a svaka barem malo informatički pismena osoba može provjeriti i potvrditi kako nitko nikad iz naše udruge nije pristupao računalima Općine. Isto tako, želim spomenuti kako mi računala koristimo u večernjim satima kad su ona općinska, pretpostavljam isključena. . Eventualno se moglo desiti da prilikom ispisivanja naš dokument bude ispisan na pisaču Općine jer imamo identične pisače spojene na istu lokalnu mrežu.

Želio bih reći kako je pritisaka na nas bilo već i ranije. Tako su termini i prostorije (iako ih u centru ima nekoliko slobodnih) dodijeljene drugoj udruzi bez da su oni to sami tražili. Nakon toga od nas je traženo da sve ostale termine pomaknemo, iako ih mi pokušavamo prilagoditi dobi djece i njihovih školskih obaveza. Nastojeći unaprijediti odnose s Općinom Udruga MIS na natječaj Općine Strahoninec poslal je pet različitih ideja projekata prije gotovo četiri mjeseca, a do današnjeg dana nije stigao nikakav odgovor.

Ne znam , nastavlja Drabić, ni ja, a niti bilo tko od moji kolega informatičara bilo kakav sličan slučaj ovome, da se udruga s takvim vrhunskim rezultatima koje postižu djeca izbacuje na ulicu. Iz svega je jasno da se radi o osobnim političkim motivima kakvi ne bi smjeli biti dopušteni u demokratskom društvu, smatra Drabić i postavlja pitanje hoće li se slično dogoditi i drugim udrugama prema čijem vodstvu ili članovima ima animozitet ili se načelniku iz bilo kojeg razloga ne sviđaju.

Naime teško je shvatiti ovakvu odluku, nakon što je na nedavno održanoj izbornoj godišnjoj skupštini udruge (19. ožujka), zamjenik općinskog načelnika Josip Šipek pohvalio rad udruge, istaknuo kako se svrsi shodno i dobro koriste prostorije, zaželio puno uspjeha u daljnjem radu, a samo tri dana kasnije isti ljudi izbacuju nas praktično na ulicu.

Jesu li ovlasti načelnika, pita se također Drabić uistinu takve, da udrugu iza koje stoji kvalitetan rad i vrhunski rezultati istovremeno optuži i presudi joj bez ikakve rasprave, argumenata i dokaza i bilo kakve rasprave i razgovora. Sve ovo se događa u jeku priprema za državnu razinu natjecanja što nas dovodi u situaciju da djecu ne možemo kvalitetno pripremati za postizanje dobrih rezultata, što je nije fer prema njima i nešto takvo nisu zaslužili.

Ono što na kraju želim spomenuti, kaže Drabić, da je upravo Udruga MIS započela s idejom izgradnje ovog centra, koji je prerastao kasnije u projekt Društvenog centra, a sada smo igrom sudbine ( Ili ipak možda nečijom drugom) baš mi, prvi koji će biti izbačeni.

Svoju podršku Udruzi istaknuli su i svi roditelji čija su djeca bila ili jesu članovi MIS-a, kao i Mladen Novak, predsjednik Međimurskog IT Clustera. – MIT, odnosno Međimurski IT cluster s Udrugom MIS surađuje od samog početka našeg djelovanja jer smo prepoznali potencijal onoga što se ovdje radi. Naime na tržištu na kojem mi poslujemo, a to je informatika, najcjenjeniji su upravo programeri na razvoju algoritama, odnosno oni koji se njima znaju služiti, a upravo se ovdje radi baš to, ističe Novak.

Ono što još izdvaja Udrugu MIS od sličnih, su ostvareni rezultati koji ih svrstavaju ne samo u hrvatski već i u europskom vrh. Stoga od moje strane, kao i cjelokupnog Međimurskog IT Clustera imaju punu podršku u nastavku rada, gdje god to bilo, jer s nestrpljenjem očekujemo da ta djeca stasaju u ljude koje će još više razvijati hrvatsku informatiku bez potrebe odlaska na školovanje u inozemstvo.

Izvršni odbor udruge održao je sastanak na kojem je donesena odluka da gasimo udrugu ili kao zadnju slamku spasa zamolimo javnost i sve one koji spoznaju značaj i vrijednost jedne ovakve udruge i projekta da riješe problem i da nam pomognu. Od zaprimanja preporučenog pisma do danas protekla su tek tri dana kroz koje smo zamoljeni da premjestimo opremu, što nažalost nismo u mogućnosti učiniti, jer je nemamo kamo premjestiti, a ako je cilj ove općinske vlasti izbacivanje Udruge MIS-a iz Društvenog centra, neka slobodno izbaci i svu našu opremu.

Prije nepuna tri mjeseca najbolji članovi MIS-a bili su na prijemu kod međimurskog župana Matije Posavca , kako bi ga informirali o rezultatima rada, ali problemima s kojima se susreću oko korištenja prostora. Tada im je župan iskazao potporu u radu i zbog značaja rezutata koje postižu obećao pronalaženje adekvatnog rješenja njihova problema, za koji informatičari u Strahonincu usprkos događajima u posljednjih nekoliko dana vjeruju da će do njega nekako ipak doći .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije