Otvoreno pismo vijećnika Šarića načelniku policije Gosariću

Denis Šarić, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Čakovca, uputio je otvoreno pismo načelniku PU međimurske Krunoslavu Gosariću. Tema je stanje sigurnosti na području grada Čakovca.

Otvoreno pismo Denisa Šarića prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani g. načelniče, prošlo je otprilike godinu i pol dana od mog obraćanja Vama (točnije 27. rujna 2014. godine), i apela da nešto konkretno poduzmete po pitanju alarmantne sigurnosti u gradu Čakovcu, no nakon proteklog vremena mogu slobodno reći – i šire, gotovo na cjelokupnom području međimurske županije.

Prošli put ste nas sve skupa uvjeravali da su statističke ‘brojke’ u opadanju, da stopa kriminaliteta opada, te da Vam u stvari nije ni jasno šta mi (građani) to toliko zanovijetamo, ometamo vašu poslovnu idilu, i konstantno pričamo o nečemu i ne baš tako utemeljenom i važnom.

Dakle, pošto ste očito cijelim svojim bićem u brojkama, a ne u realnoj stvarnosti, i svakodnevnim problemima građana ovog grada i županije, želio bih Vas podsjetiti na gotovo pa svakodnevne, sve učestalije provale, krađe, bezobzirne pljačke građana u pola bijela dana, u samome centru grada. Da li je sve to obuhvaćeno Vašom ‘pozitivnom’ statistikom, i da li smo svi mi zaista već ludi pa nam se to samo priviđa?

Sada više nisam samo zabrinut, sada sam duboko razočaran i revoltiran nečinjenjem policije koju na našem području vodite – Vi, g. Gosariću. Tučnjave mladih u parku Starog Grada i dalje su redovite, neću reći svakodnevne. Kradu se mobiteli, bicikli, pa čak i vrećice čipsa. Policija se bavi trivijalnim stvarima, represivnim djelovanjem u prometu (što je čak i pozitivno), kažnjavanjem biciklista i pješaka, a samo nekoliko metara dalje i pogledom na drugu stranu, dobit ćete puno širu sliku sigurnosne situacije Čakovca i Međimurja.

Trgnite se g. Gosariću, zajedno sa svim Vašim ispostavama i kolegama, jasno prstom uprite u počinitelje, i imenujte ih imenom i prezimenom, jer svi mi dobro znamo odakle vjetrovi pušu i zašto nam se cijela Hrvatska smije. Privedite ih pravosudnome sustavu, i ne skrivajte se vječito iza floskula – policija je svoje odradila, sada je sve na pravosuđu. Ako se ljudi kažnjavaju zbog daleko minornijih prekršaja, i pravosuđe će progledati kad-tad. Pravda je u Hrvata izričito spora, ali je ipak dostižna. Vjerojatno smo zato i proglašeni najnesigurnijim gradom u Republici Hrvatskoj.

Dosta nam je terora pojedinaca i manjina, te da se moramo osjećati kao stranci u vlastitom dvorištu. Vi sami se volite dičiti činjenicom da predvodite jednu od najučinkovitijih policijskih uprava u RH. Volio bih Vas vidjeti i na jednoj od sljedećih sjednica GV Čakovca, jer sam siguran da vijećnici imaju za Vas mnogobrojna pitanja, te ovim putem apeliram i na Gradonačelnika, g. Kovača da Vam i službeno uputi poziv. Zahtijevamo od Vas informacije – koje su to konkretne mjere, aktivnosti, i ostale radnje koje policija ima u svom spektru djelovanja poduzete, da bismo svi mi bili sigurniji u vlastitome domu i gradu.’

Radi objektivnog izvještavanja, zatražili smo očitovanje i prozvanog načelnika PU međimurske Krunoslava Gosarića.

‘Stanje sigurnosti na području Međimurske županije najvažniji je segment rada Policijske uprave međimurske te sukladno tome poduzimano sve raspoložive mjere i radnje kako bi se stanje sigurnosti održalo na zadovoljavajućoj razini, odnosno poboljšalo kada je narušeno. Stanje sigurnosti, sukladno pravilima struke, permanentno se prati. Sukladno postavljenim strateškim ciljevima suzbijaju svi negativni trendovi koji se sporadično pojavljuju na području nadležnosti naše Policijske uprave. Ocjenu stanja sigurnosti temeljimo na kretanju broja sigurnosno interesantnih događaja na nekom području i u određenom razdoblju, prije svega broja evidentiranih kaznenih djela, prekršaja protiv javnog reda i mira te stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Prema statističkim pokazateljima na području Policijske uprave međimurske, pa tako i na području Policijske postaje Čakovec, u posljednjih nekoliko godina bilježi se trend smanjenja evidentiranog broja kaznenih djela. Protekle godine na području Međimurske županije evidentirana su ukupno 1532 kaznena djela, odnosno za 3,83 % manje nego 2014. godine. Na postajnom području Policijske postaje Čakovec tijekom 2015. godine evidentirano je 812 kaznenih djela, što predstavlja smanjenje za 10,77 % u odnosu na 2014.. Značajniji pad evidentiran je kod kaznenih djela teških krađa, kojih je za 30 % manje, nego 2014. godine.

Taj se trend nastavlja i u 2016. godini. Tako je u prva tri mjeseca na području Policijske postaje Čakovec evidentirano 20% manje kaznenih djela, nego u istom razdoblju prošle godine. Znakovito je kako je smanjen broj kaznenih djela teških krađa za 30%, kao i kaznenih djela krađa za 39%, dok je razriješenost kaznenih djela (otkrivačka djelatnost policije) porasla s 35% na 46%, a kod teških krađa s 50% na 70%.

Svakako je bitno istaknuti da se nizom preventivnih i represivnih mjera značajnije smanjio broj krađa bicikala na području naše Županije (2014. evidentirane su 482 krađe, dok je ih 2015. evidentirano 368), pa tako i na području grada Čakovca (2014. evidentirano je 268 krađa, dok ih je 2015. evidentirano 188). U cilju suzbijanja ove problematike, putem Vijeća za prevenciju Grada Čakovca, inicirali smo izgradnju više sigurnih parkirališta za bicikle na gradskom području. Sredinom travnja ove godine jedno takvo parkiralište u samom centru grada stavljeno je u funkciju (parkiralište kod bivšeg “MTČ-a”).

Ističemo kako smo tijekom 2015. godine 77 počinitelja kaznenih djela odmah nakon otkrivanja, uz podnošenje kaznenih prijava, priveli nadležnom državnom odvjetniku kako bi im se odredio istražni zatvor, dok ih je ove godine privedeno 20. Sve to ukazuje na dobru i učinkovitu suradnju s nadležnim državnim odvjetništvom. Stanje sigurnosti u cestovnom prometu ocjenjujemo zadovoljavajućim, pošto je ukupan broj najtežih prometnih nesreća na međimurskim prometnicama manji u odnosu na 2014. godinu.

Doduše, početkom ove godine bilježimo povećanje broja nesreća sa smrtnom posljedicom. Kako su brzina i alkohol i nadalje glavni uzročnici najtežih prometnih nesreća, Policijska će uprava međimurska, u cilju zaustavljanja ovog nepovoljnog trenda, provoditi razne preventivne i represivne aktivnosti, a oštricu djelovanja usmjerit će ciljano prema onima koji grubo i bezobzirno krše prometne propise te time ugrožavaju živote i imovinu drugih sudionika u cestovnom prometu.

Broj prekršaja protiv javnog reda i mira već nekoliko godina za redom zadržan je na istom nivou. Također, nisu evidentirani teži oblici tih prekršaja (masovne tučnjave i slično). Što se tiče stanja sigurnosti u parku Perivoj Zrinskih već se nekoliko godina zaredom ne bilježe značajniji sigurnosni događaji. Protekle godine u samom parku evidentirano je pet kaznenih djela. Tri kaznena djela utaje (privatna parnica), teška krađa na osobito drzak način (počinitelj naknadno otkriven) te lažno prijavljivanje kaznenog djela (nanošenje teških tjelesnih ozljeda, počinitelj također naknadno otkriven).

Evidentirana su i tri narušavanja javnog reda i mira, dok su svi počinitelji otkriveni i prekršajno procesuirani. S obzirom na veliku cirkulaciju građana kroz Perivoj Zrinskih, prije svega svakodnevni dolazak i odlazak srednjoškolaca iz srednjih škola na području grada, u preventivnom smislu kroz pojačanu prisutnost policijskih službenika utječemo na stanje sigurnosti. Intenzivno se pokrivaju lokacije većeg okupljanja mladih, kao što su centar grada, Perivoj Zrinskih, parkirališta kod ugostiteljskih objekata, autobusni i željeznički kolodvor (povremeni nadzor vlakova – tzv. “vlakopratnje”) te druge lokacije za koje procjenjujemo da su od sigurnosnog značaja (značajnija javna okupljanja i dr.).

Tijekom proteklih godina u dogovoru sa Županijom i Gradom Čakovcem angažirani su zaštitari kako bi se u određenim periodima u užem centru grada osiguralo povoljno stanje sigurnosti (Dani maturanata, početak i završetak školske godine). Također, u suradnji s komunalnim redarima vrlo često provodimo nadzor poštivanja Odluke Grada Čakovca o zabrani konzumiranja alkohola na javnim površinama. Ujedno, s nadležnim inspekcijskim službama provodimo ciljane nadzore ugostiteljskih objekta i trgovina vezano za nedozvoljenu usluživanje i prodaju alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.

Pošto u svom otvorenom pismu ukazujete na svakodnevne bezobzirne pljačke građana u samom centru Čakovca i redovite tučnjave mladih u Perivoju Zrinskih, pozivam Vas da ako raspolažete s konkretnih saznanjima, svakako o tome obavijestite policiju. Osim represivnih aktivnosti, Policijska uprava međimurska poznata je po provođenju niza preventivnih aktivnosti. Kroz aktivnosti našeg jedinstvenog projekta “Coolijada” te nacionalnih projekata “Živim život bez nasilja” i “Zdrav za 5”, ušli smo u sve završne razrede srednjih i osnovnih škola na području Međimurske županije.

Policijski službenici, koristeći neposredna profesionalna iskustva, upozoravaju naše mlade na sve opasnosti koje na njih vrebaju prilikom konzumacije alkohola i droga te kako reagirati na sve oblike nasilja. Posebno ističemo provođenje aktivnosti iz preventivnog projekta “Imam izbor”. Svrha ovog projekta je primarna prevencija vršnjačkog nasilja i vandalizma te nasilja u obitelji (nasilja nad ženama), rizičnih i društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih, zlouporabe droga i ostalih sredstava ovisnosti, smanjenje rizika od trgovanja i krijumčarenja ljudima te jačanja prometne kulture. Ujedno, Policijska uprava međimurska prva u Hrvatskoj pokrenula je provođenje preventivnih aktivnosti putem Mobilnog preventivnog centra policije.

Putem posebno opremljenog kombi vozila u svakom trenutku postali smo dostupniji svim građanima na području naše Županije. Svakako, ne smijemo zaboraviti i organizaciju “Sajmova prevencije” u Nedelišću i Prelogu, prvih takve vrste u Hrvatskoj. Ujedno, na području Međimurja na našu inicijativu oformljena su Vijeća za prevenciju Grada Čakovca, Grada Preloga i Grada Murskog Središća te Vijeća za prevenciju Međimurske županije. Ističemo i osnivanje “Zaklade za prevenciju Međimurske županije”, također prve takve vrste na području Republike Hrvatske.

Aktivnosti zaklade usmjerene su na pružanje novčane i druge pomoći u realizaciji projekata i aktivnosti na prevenciji kriminaliteta, sigurnosti cestovnog prometa i ostalih delinkventnih ponašanja. Krajem 2008. godine putem Vijeća za prevenciju Grada Čakovca realiziran je projekt fiksnog bežičnog video nadzora. Danas, osim centra grada, video nadzorom pokriven je i čakovečki Jug. Ovaj projekt direktno je utjecao na smanjenje broja kaznenih djela na frekventnim gradskim područjima te se pozitivno odražava na opću sigurnost građana.

Na osnovu iznijetih pokazatelja te sukladno aktivnostima koje provodimo, procjenjujemo da je stanje sigurnosti u Međimurju, pa tako i na području grada Čakovca, zadovoljavajuće. Time ne želimo negirati određene negativne događaje, ali sigurnost treba sagledavati kroz sve aspekte, a ne samo kroz izdvojene i sporadične događaje ili temeljem osobnog dojma pojedinca.

Za stanje sigurnosti odgovorne su prije svega institucije koje se bave suzbijanjem kažnjivih ponašanja (policija, državno odvjetništvo, sudovi …), ali i cjelokupna zajednica, pa tako i sami građani koji samozaštitnim ponašanjem i reagiranjem na negativne pojave mogu doprinijeti poboljšanju stanja sigurnosti. Ujedno, kroz formirana Vijeća za prevenciju ostvaruje se koordinacija svih organizacijskih jedinica koje se bave različitim vidovima prevencije.

Unaprjeđuje se suradnja s drugim državnim tijelima, institucijama, agencijama, znanstvenim i obrazovnim ustanovama, međunarodnim i nevladinim organizacijama, kao i policijama drugih zemljama na području provedbe preventivnih programa koji doprinose unaprjeđenju sigurnosti u zajednici.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije