RUŠI SE SUSTAV

KOLAPS CEZIH-A Saborska zastupnica Boška Ban upozorava na nacionalnu sramotu koja ugrožava zdravlje građana Hrvatske

'Kolaps CEZIH-a je nacionalna sramota i prijetnja zdravlju građana Republike Hrvatske'

Saborska zastupnica Boška Ban danas je u Hrvatskom saboru oštro osudila potpuni kolaps Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava (CEZIH), ključne digitalne platforme koja povezuje sve dijelove zdravstvenog sustava, ocijenivši ga kao nacionalnu sramotu koja izravno ugrožava živote građana Republike Hrvatske.

“Kolaps CEZIH-a nije tehnički propust – to je ozbiljna prijetnja zdravlju i životima ljudi!

U 2024. godini, u zemlji koja se voli nazivati modernom, ovakvi sustavi ne smiju padati i blokirati osnovnu zdravstvenu skrb. Ovaj debakl zahtijeva hitnu i odlučnu reakciju, a odgovorni moraju podnijeti odgovornost,” poručila je Ban.

Zastupnica Ban naglasila je da su zdravstveni radnici i pacijenti, osobito kronični bolesnici i starije osobe, žrtve nesposobnosti i nemara onih koji su zaduženi za održavanje i funkcioniranje sustava. “Dok HZZO i nadležne institucije prebacuju odgovornost i nude prazna obećanja, naši liječnici se bore s nemogućim uvjetima, a građani ostaju bez lijekova i osnovne skrbi. Ovakva situacija je neprihvatljiva i krajnje opasna.”

Ban je posebno istaknula da je ovo pitanje političke i moralne odgovornosti te da je vrijeme za odlučne mjere. “Više nema prostora za izgovore i improvizacije. Potrebna su hitna ulaganja u modernizaciju i stabilizaciju CEZIH-a, kao i smjena odgovornih za dosadašnje propuste. Hrvatski zdravstveni sustav ne smije biti talac lošeg vođenja i neodgovornosti!”

“Građani Republike Hrvatske zaslužuju sustav koji će ih zaštititi, a ne sustav koji im ugrožava zdravlje. Svaki dan kašnjenja u rješavanju ovog problema je dan kada se ugrožavaju životi naših građana,” zaključila je Ban.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije