Međimurska županija među najboljima u proračunskim analizama – od sporta, kulture, turizma, obrazovanja do potpora poljoprivrednicima

Prema portalu zupan.hr pokazala je to analiza napravljena na temelju predane dokumentacije za 13 područja

Međimurska županija je po udjelu izdvojenih proračunskih sredstava u 2022. godini bila treća po izdvajanju za sport, četvrta po izdvajanju za subvencije poljoprivrednicima te turizam i peta po ulaganju u kulturu. U odnosu na broj stanovnika, također je četiri puta zauzela jedno od pet vodećih pozicija. Pa je tako prva bila po ulaganju u sport, te tri puta peta, po ulaganja u turizam, obrazovanje i kulturu. Prema portalu zupan.hr pokazala je to analiza napravljena na temelju predane dokumentacije za 13 područja.

Na području obrazovanja, 15-ak međimurskih škola bi se trebalo dograditi sredstvima iz NPOO-a, a kako bi se potrebnim građevinskim zahvatima u dogledno vrijeme sve međimurske škole pripremile za jednosmjensku nastavu. Prijavljena je i dogradnja ili gradnja sportskih dvorana, a gradit će se i nova škola u Nedelišću za što su  dovršeni idejni projekti.

Energetska obnova škola se nastavlja te je Međimurska županija prijavila šest svojih škola i to OŠ Strahoninec, Sveta Marija, PŠ Dunjovec, PŠ Železna Gora, PŠ Donji Vidovec te Gospodarsku školu Čakovec kao i sportsku dvoranu u Prelogu. Paralelno, do kraja godine rekonstruirat će se kuhinje i ostali prostori u još nekoliko škola. To su ulaganja koja Županija kontinuirano provodi u svjetlu činjenice da su obrazovanje i uvjeti u obrazovnim ustanovama u samom vrhu liste prioriteta osnivača.

Međimurska županija pripremila je projektnu dokumentaciju za 13 osnovnih škola te zatražila od Ministarstva znanosti i obrazovanja prethodnu suglasnost na idejne projekte – OŠ Domašinec, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Prelog, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ T. Goričanca Mala Subotica, OŠ Mursko Središće, OŠ Selnica, OŠ Sveta Marija, OŠ Strahoninec, OŠ P. Zrinski Šenkovec, PŠ Zasadbreg, OŠ Nedelišće, PŠ Dunjkovec, koji prethode dogradnji škola.

U tijeku je postavljanje fotonaponskih sustava i dizalica topline u PŠ Peklenica, PŠ Zebanec, OŠ Štrigova i PŠ Prekopa te se završetak radova očekuje u studenom 2023. Ukupni troškovi procjenjuju se na 540.089,28 eura.
Završene su adaptacije u školama u Gornjem Mihaljevcu, Zasadbregu, Goričanu, Macincu, Gornjem Kraljevcu, Murskom Središću te u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu, a do kraja ove godine dovršite će se rekonstrukcija i opremanje kuhinje OŠ Vinka Žganca u Vratišincu te obnoviti fasada u Područnoj školi u Gardinovcu. Međimurska županija je za investicije u obrazovanje osigurala 415.879 eura za osnovne škole te 202.589 eura za srednje škole.

Izniman je porast interesa među učenicima i njihovim roditeljima za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zvanja. Mjera je to koju Međimurska županija provodi od 2003. godine u suradnji s Obrtničkom komorom Međimurja te u novije vrijeme i općina i gradova.

Međimurskoj županiji obrazovanje je u fokusu interesa, pa podržava školovanje učenika i studenata i putem svoje Zaklada dr. Vinko Žganec, odakle je tijekom 2023. dodijeljeno ukupno 13.400 eura učenicima i studentima za poticanje izvrsnosti, te  postdiplomantima i doktoratima za istraživanja.

Aktualna školska i akademska godina, u Međimurskoj županiji je započela nizom potpora učenicima i studentima. Svi učenici u Međimurju imaju besplatan prijevoz, a uz besplatne udžbenike te pomoćnike u nastavi za djeci i mlade s poteškoćama, svaki je srednjoškolac dobio 50 eura od Međimurske županije za nabavu radnih materijala.

Najbolje studente, dobitnike rektorovih nagrada, Međimurska županija dodatno nagrađuje, a svim redovnim studentima omogućen je neograničen prijevoz vlakom cijelom Hrvatskom kao i jednokratna pomoć od 100 eura.

Turistički uzlet Međimurja prisutan je desetak godina, te okrunjen oznakom Green Destination, koju Međimurska županija nosi kao jedina regija u Hrvatskoj i četvrta na svijetu za održivi turizam. U riznicu turističkih nagrada Međimurske županije  stiglo je ove godine i novo priznanje: Međimurje je proglašeno najboljom destinacijom godine u kontinentalnom turizmu te osvojilo nagradu Simply the best.

Ove su godine dodijeljeni ugovori međimurskim tvrtkama, pojedincima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kojima Županija potiče razvijanje turističkih projekata i razvoj novih turističkih proizvoda na svom području. Dodijeljeno je 20 ugovora ukupne vrijednosti 60.000 eura, što je najviše dosad. „Međimurska županija još je 2011. godine pokrenula program turističkih potpora kojima je dosad 535.725 eura usmjereno u razvijanje turističkih potencijala te je tako Županija obogaćena sa 193 nova turistička proizvoda“, istaknuo je  župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom dodjele ugovora.

Programom Županije tijekom proteklih godina podržano je 200-tinjak projekata, a brojke govore o trendu rasta posjetitelja koji su u Međimurju ostvarili više od 220.000 noćenja, odnosno tijekom protekle godine 7.400 gostiju je bilo više u odnosu na 2022. godinu.

„Njegujemo paralelne razvojne smjerove i u turizmu, zato predano ulažemo i u interpretacijske centre ciljem našega kraja kojima predstavljamo veliko bogatstvo naše tradicije. Samo u zadnjem ciklusu iz europskih fondova povukli smo 13 milijuna eura za formiranje novih interpretacijskih centara. Nedavno je potpisan ugovor za obnovu i revitalizaciju Feštetićeva dvorca u Pribislavcu, sljedećeg velikog projekta od iznimne važnosti za razvoj jedinstvene mreže interpretacijskih centara u okviru koncepta Ekomuzeja Međimurje malo“, kaže župan  Posavec, te dodaje da je jednako važno raditi na kvalitetnoj turističkoj infrastrukturi da bi se dosegnuli cilj – pozicioniranje Međimurja na turističkim kartama Europe i svijeta.

Županija je u strategiji razvoja turizma odlučila snažno podržati uvođenje novih turističkih sadržaja kroz dodjelu bespovratnih potpora za sufinanciranje turističkih projekata i potporama za turističke manifestacije. Za organizatore manifestacija u 2024. godini, Turistička zajednica Međimurja i Međimurska županija dodijelile su nedavno 38 potpora ukupne vrijednosti 49.000 eura.

Međimurska županija, u kojoj djeluje 400-tinjak klubova te 15-ak tisuća aktivnih sportaša, u samom vrhu je i po ulaganjima u sport. Godine 2022., prva je regija Hrvatske koja je ponijela prestižnu titulu Europske regije sporta i na tom nasljeđu nastavljaju se velika ulaganja u sportsku infrastrukturu i u recentnom razdoblju.

Tijekom 2022. godine dovršena je energetska obnova najveće sportske dvorane u Međimurju – dvorane Graditeljske škole Čakovec – koja ugošćuje i natjecanja svjetskoga ranga. Tijekom 2023. obnova dvorane nastavljena je unutrašnjim uređenjem te su obnovljena borilišta i sanitarni čvorovi u što je uloženo 170.758 eura, od čega je Međimurska županija snosila veći dio. I vanjski sportski tereni su obnovljeni i modernizirani te danas dvoranu Graditeljske škole i vanjske terene koristi više od 2000 učenika i 700-tinjak sportaša koji treniraju u vrhunskim uvjetima.

Zbog dugog čekanja na suglasnosti nadležnog Ministarstva, Skupština Međimurske županije donijela je odluku da se vlastitim snagama završi gradnja i opremanje sportske dvorane Osnovne škole Sveta Marija. Početkom ove godine potpisani su ugovori s izvođačem radova, čime je Međimurska županija osigurala nastavak izgradnje sportske dvorane OŠ Sveta Marija, odnosno izvođenje građevinsko-obrtničkih radova vrijednih 1,7 milijuna eura.

Iz godine u godinu, povećavaju se iznosi iz proračuna namijenjeni sportskim udrugama, a u veljači 2024. Međimurska županija dala je dosad najsnažniji vjetar u leđa svojoj Zajednici sportskih udruga i klubova i školskom sportu – ukupno gotovo 665.000 eura.

„Sport je iznimno važan segment zajednici te je svaki doprinos sportu važan. Ove godine smo odlučili značajno povećati iznos za sport te gotovo 530.000 eura, direktno iz proračuna Međimurske županije, ide našoj Zajednici sportskih udruga i saveza za financiranje sporta djece i mladih, za natjecateljski sport, zatim za nositelje kvalitete, rekreativni i amaterski sport, kao i sport osoba s invalidnošću. Dodatno smo osigurali ukupno 135.000 eura za rad Međimurskog školskog sportskog saveza, nagrađivanje sportaša za vrhunske rezultate, kao za najam dvorana nositeljima kvalitete, kako bi za njih bile besplatne. Tom iznosu treba dodati i ulaganja u sportsku infrastrukturu“, rekao je Posavec.

Značajnim ulaganjem Međimurska županija pomogla je i postavljanje suvremene balon-dvorane u Čakovcu koju će koristiti sportski klubovi Čakovca te studenti dvaju visokoškolskih ustanova – Međimurskog veleučilišta te Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu. Nedavno je u novoj balon-dvorani održana i prva sportska manifestacija – 6. Sportske igre studenata sjeverozapadne Hrvatske.

U nizu europskih projekata koje Međimurska županija kao nositelj ili partner provodi na svom području i kojima unaprjeđuje život u zajednici je i projekt No boundaries, kojemu je cilj uključivanje osoba s invalidnošću u sportske aktivnosti.

Kontinuirano, od 2014. godine Županija provodi program potpora u poljoprivredi uz trend povećanja broja mjera i isplaćenih iznosa, što prati i interes poljoprivrednika. Krajem 2020. donesen je Program potpora poljoprivredi Međimurske županije za razdoblje do 2027. godine, s ciljem postizanja novog razvojnog zamaha u ruralnom prostoru, te unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje u smislu konkurentnosti uz poštivanja načela održivosti.

Pri formiranju mjera, uvažavaju se aktualne potrebe poljoprivrednih proizvođača te se surađuje sa stručnim službama. Potpore male vrijednosti dodjeljuju se za edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, za podizanje i obnova trajnih nasada, nabavu sustava za obranu od tuče, za poticanje ekološke proizvodnje,  zatim za promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na poljoprivrednom gospodarstvu, kao i za stvaranje robne marke i sudjelovanje u programima kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Također, potiču se ulaganja u preradu, primarnu proizvodnju, okrupnjavanja posjeda, nabavu i zadržavanje uzgojno valjanih rasplodnih životinja, kao i za nabavu nacionalne staklenke za med, uz što se potpore dodjeljuju i za uzgoj autohtone pasmine međimurski konj.

Krumpir je jedna od strateških poljoprivrednih kultura Međimurja koja nosi 75 posto hrvatske proizvodnje krumpira.  „Da bismo našim proizvođačima krumpira pomogli u plasmanu robe na tržište, razvili smo županijsku robnu marku Međimurski kalamper kojom sada, uz našu podršku, upravlja Udruga proizvođača merkantilnog krumpira Međimurske županije. Međimurski kalamper već je lider na domaćem tržištu, kojem se nametnuo kvalitetom, a naša je težnja da međimurski kalamper bude na svakom hrvatskom stolu“ , rekao je župan i dodao da se jednaka pozornost posvećuje i klonskoj selekciji pušipela, autohtone sorte grožđa, te uz pomoć stručnjaka iz savjetodavne službe, iskusni i vrsni vinari Međimurja proizvode vrhunsko vino ove sorte. Međimurska županija promociju vina podržava renomiranom manifestacijom Urbanovo – festival pušipela koju zahvaljujući podršci Županije svake godine organizira Udruga vinara i vinogradara Hortus Croatiae.

U pripremi je i novi projekt u kojem će niknuti regionalni distribucijski centar povrća i voća, što je također odgovor Županije na potrebe poljoprivrednih proizvođača.

Programom potpora poljoprivrednoj proizvodnji, iz Međimurske županije je u 2023. godini isplaćeno ukupno 314.562 eura potpora, a za 2024. godinu iznos je povećan na 422.905 eura, donosi L.K. za zupan.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije