ROMSKA MANJINA

SLUČAJ KAJTAZI Boška Ban: Strogo osuđujem svaki oblik nasilja nad ženama

O napadu Veljka Kajtazija na Suzanu Krčmar oglasila se i Boška Ban, saborska zastupnica iz Međimurja

Nakon što se u hrvatskim medijima unatrag nekoliko dana pisalo o fizičkom napadu saborskog zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija na predsjednicu Saveza Roma Kali Sara Suzanu Krčmar, danas je predsjednik Kluba nacionalnih manjina Armin Hodžić obznanio da će njihov Klub postupiti u slučaju saborskog zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija, kojeg se uz nasilje optužuje i za financijske malverzacije, i to kada nadležne institucije obave svoj posao i utvrde što se dogodilo. Veljko Kajtazi jučer je pak, nakon izbacivanja iz Saveza Roma, sve optužbe negirao te je najavio podnošenje prijave zbog “narušavanja časti”.

“Na nadležnim je institucijama da obave svoj posao i utvrde što se dogodilo kako bismo onda mogli iznijeti svoj stav i razmjerno tome djelovati. Na Kajtaziju je da rasvijetli detalje”, objasnio je Amir Hodžić.

Položaj Romkinja u Hrvatskoj izrazito je težak

Saborska zastupnica i potpredsjednica saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Boška Ban također se oglasila o vrlo osjetljivoj situaciji. “Čvrsto vjerujem u rad nadležnih institucija koje će provesti detaljnu istragu o svim navodima, uključujući i one o mogućem nasilju i financijskim malverzacijama. Drago mi je što je gospođa Krčmar skupila hrabrosti istupiti u medije te sam još ponosnija što je dobila podršku šire javnosti. Položaj žena Romkinja u Hrvatskoj je, nažalost, i dalje izrazito težak. Kao netko tko dolazi iz kraja gdje su životni uvjeti romskih žena dobro poznati, te kako se često susreću s diskriminacijom i nepravdom, osobno im dajem svoju punu podršku.

Neprihvatljiv je svaki oblik nasilja

Posebno je zabrinjavajuće što je ovaj slučaj prouzročen od strane osobe koja se nalazi na poziciji moći, osobe koja bi, kao predstavnik dotične manjine, trebala biti njihov najveći uzor i zaštitnik, a ne netko tko ih dovodi u ovakvu situaciju. Takvo ponašanje u potpunoj je suprotnosti s principima jednakosti, pravednosti i odgovornosti koje moramo braniti, a ne samo deklarativno podržavati. Vjerujem da će sve relevantne institucije temeljito ispitati ovaj slučaj i reagirati na svaki oblik nasilja, bilo ono fizičko ili verbalno, jer je svako nasilje neprihvatljivo. Samo kroz pravovremenu i odlučnu reakciju možemo osigurati društvo koje će biti sigurno za sve njegove članove i članice, bez obzira na spol, nacionalnu pripadnost ili socijalni status”, zaključila je Boška Ban.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije