AKTUALNO

NA ČEKANJU Uvođenje vojnog roka od prvog siječnja sve manje izgledno zbog nesuglasica premijera i predsjednika

Uvođenje vojnog roka teško će se početi provoditi 1. siječnja iduće godine

Nakon jučerašnje sjednice saborskog Odbora za obranu ministar obrane Ivan Anušić rekao je novinarima da su MORH i Oružane snage spremni provoditi obuku već od 1. siječnja iduće godine te da su o tome obaviješteni i premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović.

“U ovom trenutku se čeka politička odluka i suglasje oko toga, a mi smo spremni provoditi obuku odmah onog trenutka kada ta odluka bude donesena. Recite kada i mi krećemo”, ustvrdio je.

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o obrani koje je ranije najavio, a koje se odnose na jasnije definiranje ovlasti predsjednika Republike. Naveo je da je prijedlog gotov i upućen Vladi, ali da se po tom pitanju ništa neće raditi dok ne prođu predsjednički izbori. Dakle, do početka iduće godine, prenosi Dnevnik.hr

“Ne želimo da to bude tema koja će biti tumačena kao nekakav udar od strane Ministarstva. Neovisno tko će biti izabran za predsjednika, te izmjene moraju ići jer se pokazalo da se trenutna situacija, koja nije bila slučaj s prijašnjim predsjednicima, mora mijenjati jer u budućnosti opet može doći netko tko će blokirati normalno funkcioniranje Oružanih snaga”, poručio je ministar.

Upravo je u zbog tog zakona nastao problem. Iako je Anušić još nedavno tvrdio da će obvezni vojni rok započeti 1. siječnja sljedeće godine, u Ministarstvu obrane i u Vladi su shvatili da u donošenju odluke ne mogu izbjeći predsjednika Milanovića, koji mora potpisati određene dokumente bez kojih Vlada i Sabor ne mogu donijeti odluku o obaveznom služenju vojnog roka. Također, Zakon o obrani predsjedniku omogućuje spriječavanje provedbu služenja obveznog vojnog roka usprkos odluci Vlade i Sabora.

Plenković je, piše Jutarnji list, odluku o uvođenju obveznog vojnog roka odlučio odgoditi za vrijeme nakon predsjedničkih izbora, čemu u prilog idu informacije da se na službenim sastancima u Vladi i unutar HDZ-a nema razgovora oko uvođenja vojnog roka do 1. siječnja. Premijer, naime, ne želi sklapati nikakve dogovore s Milanovićem.

Osim nedostatka političke volje, više nema ni vremena za provođenje zakonskih i drugih procedura potrebnih za implementaciju vojnog roka od 1. siječnja. Naime, nakon odluke Vlade i Sabora, potrebna je i izmjena nekih zakona: u Zakonu o obrani i danas piše da vojni rok traje šest mjeseci, a prema Anušićevim bi najavama trebao trajati dva mjeseca.

Također je još uvijek nejasno kako će se provoditi civilno služenje vojnog roka za one koji će se pozvati na priziv savjesti. Ministar najavljuje da će oni biti angažirani u sustavu civilne zaštite i lokalnoj samoupravi, zbog čega će se morati mijenjati određene odredbe zakona, prenosi Dnevnik.hr

Nadalje, nakon formalne odluke, Uredi za obranu moraju pozvati novake, dodijeliti im raspored. Novaci nakon toga moraju proći liječničke preglede i biti upućeni na služenje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije