LIST MEĐIMURJE DOZNAJE

ZATEZNE KAMATE Zašto je županija morala isplatiti sto tisuća eura?

Kako doznaje list Međimurje, Međimurska županija je 19. lipnja ove godine čakovečkoj tvrtki Đurkin d. o. o. isplatila iznos od 116.424 eura kao obvezu za zatezne kamate

Županiji smo poslali upit o kakvim se zateznim kamatama radi, odnosno na što se one odnose, a odgovor koji potpisuje Služba za poslove župana prenosimo u cijelosti:

– Isplaćeni iznos za koji pitate vezan je uz čitav niz računa za projektne investicije Međimurske županije iz razdoblja od 2018. do 2021. godine. Radilo se o uređenju OŠ Ivana Gorana Kovačića Sv. Juraj na Bregu, OŠ Pribislavec, dogradnji bolničkog paviljona i uređenju tog prostora za postavljanje uređaja za magnetnu rezonanciju, zatim energetskoj obnovi Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec te najvećoj investiciji – revitalizaciji fortifikacije Staroga grada u Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja.

Kako se radilo o velikim projektima, sufinanciranima novcem iz europskih fondova, Međimurska županija je čekala na isplatu novca iz EU fondova kako bi u cijelosti podmirila dugovanja prema izvođaču. Većina računa je iz 2020. – to jest iz najteže godine pandemije – koja je za poslovanje i provođenje projekata bila iznimno teška te su i svi procesi i odobrenja u realizaciji projekata bili znatno dulji.

Međimurska županija obveze po računima izvođača za navedene projekte odavno je podmirila, a 19. lipnja je podmiren i ukupan iznos zateznih kamata. Ovo je vrlo zoran primjer koliko je zahtjevno provoditi velike europske projekte i koliku stabilnost i snagu proračuna traže, s obzirom da isplate odobrenih sredstava kasne. Za Međimursku županiju takav, teži put razvoja nema alternativu, jer bi ona značila odustajanje od kandidiranja projekata, što u našem slučaju nije opcija, pa i po cijenu zateznih kamata po računima, navode u odgovoru iz Županije.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3622

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije