zastupnica u parlamentu

IZ EU PARLAMENTA Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici o budućnosti poljoprivrede

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja će se od 16. do 19. rujna održati u Strasbourgu

Budućnost poljoprivrede EU-a

U ponedjeljak će se na plenarnoj sjednici raspravljati o izazovima i preporukama politika koje su utvrđene strateškim dijalogom o budućnosti poljoprivrede EU-a.

Strateški dijalog pokrenut je u siječnju 2024. okupivši 29 glavnih dionika iz europskog poljoprivredno-prehrambenog sektora, civilnog društva, ruralnih zajednica i akademske zajednice s ciljem postizanja zajedničkog razumijevanja i vizije za budućnost poljoprivrednog i prehrambenog sustava EU-a.

Preporuke iz završnog izvješća bit će uključene u Plan za poljoprivredu koji će Europska komisija predstaviti u prvih 100 dana novog mandata. U zasebnoj raspravi koja će se održati u četvrtak ujutro, eurozastupnici će raspravljati kako suše i ekstremni vremenski uvjeti ugrožavaju lokalne zajednice i poljoprivredu EU-a.


Plan za jačanje konkurentnosti Europe


Zastupnici će u utorak čuti mišljenje Marija Draghija koji je nedavno predstavio sveobuhvatan i ambiciozan plan za jačanje konkurentnosti Europe. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen zadužila je Draghija, bivšeg predsjednika Europske središnje banke i talijanskog premijera, da predstavi ideje o budućnosti europske konkurentnosti te dalekosežne promjene koje je potrebno provesti kako bi se povećala konkurentnost.


Stanje energetske unije


U utorak poslijepodne zastupnici u Europskom parlamentu saslušat će izvješće Komisije o stanju energetskog tržišta i energetskim izgledima uoči zime. U srijedu, 11. rujna, objavljeno je izvješće o stanju energetske unije za 2024. godinu. Nakon ruske agresije na Ukrajinu, prekida isporuke plina iz Rusije u Europu i pogoršanja situacije na energetskom tržištu, EU je uvela nekoliko žurnih mjera poput punjenja strateških rezervi, plana REpowerEU i privremenog mehanizma za ograničavanje cijena plina.


Globalne mjere za platforme društvenih medija


U utorak ujutro zastupnici će raspravljati o uredbi o platformama društvenih medija i ulozi Akta o digitalnim uslugama, koji se od veljače 2024. primjenjuje na sve platforme, u zaštiti demokracije i slobode na internetu. Eurozastupnici će tako s Europskom komisijom raspravljati o dosad poduzetim mjerama u sklopu Akta, uključujući postupke za procjenu mogućih povreda koje su počinili TikTok, Meta, X i AliExpress, a s obzirom na nedavni razvoj događaja, otvorit će se pitanje hoće li se strože nadzirati i platforma Telegram. Podsjetimo, digitalna pravila EU-a postala su globalno mjerilo za zaštitu potrošača i njihovih temeljnih prava na internetu. Ti zahtjevi uključuju suzbijanje širenja nezakonitog sadržaja i dezinformacija, snažnije provjere internetskih tržišta, povećanje transparentnosti algoritama, omogućivanje potrošačima da osporavaju odluke o moderiranju sadržaja i zabranu određenih zavaravajućih praksi kao što su oglasi usmjereni na djecu.



Parlament poziva EU da poveća financijsku i vojnu potporu Ukrajini


Europski parlament u četvrtak bi rezolucijom trebao pozvati države EU-a da nastave pružati vojnu i financijsku potporu Ukrajini. Prije glasanja o rezoluciji, zastupnici će u utorak ujutro održati raspravu s Europskom komisijom. Podsjetimo, predsjednik Vlade Repbulike Hrvatske Andrej Plenković prošli je tjedan posjetio Ukrajinu gdje je predstavio novi paket bilateralne pomoći. Hrvatska je u protekle dvije godine za potporu Ukrajini izdvojila 300 milijuna eura.


Odgovor na sigurnosne prijetnje – upravljanje nezakonitim migracijama i povratima U Europskom parlamentu u ponedjeljak će se raspravljati kako se nositi s neovlaštenim kretanjem državljana trećih zemalja unutar EU-a. Plenarna rasprava s predstavnikom Komisije slijedi nakon što je njemačka vlada najavila ponovno uvođenje graničnih kontrola na svim kopnenim granicama na početno razdoblje od šest mjeseci, potaknuta nedavnim napadom nožem u Solingenu.


Porez Appleu: Zastupnici o posljedicama presude


U četvrtak ujutro zastupnici će raspravljati o presudi Suda Europske unije u kojoj se irski porezni
aranžmani s Appleom smatraju nezakonitom državnom potporom što Irsku obvezuje na povrat 13 milijardi eura poreza od Applea.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije