Međimurje-plin preuzima Zagreb

TKO ĆE NAS GRIJATI OVE ZIME? Režije će nedvojbeno poskupiti, pa oprezno odaberite kome će ići ti dodatni euri

Ne bismo pisali o ovome, no Međimurje-plin preuzima zagrebačko područje, a Gradska plinara Zagreb kuka

Što čekate, stanite u red i poklonite se Gradskoj plinari Zagreb za 2 eura uštede godišnje. Popunite formulare i pokažite lokalpatriotizam i vjernost svetim idealima javašluka i uhljebništva’, piše Lucijan Carić za Index.hr. svojim sugrađanima na zagrebačkom području.

Naime, Gradska plinara Zagreb izgubila je na javnom natječaju (čak dva puta) posao javne opskrbe plinom, a posao je dobila, nudeći najpovoljnije cijene, tvrtka – Međimurje-plin d.o.o.

Uhljebljivali cijele obitelji, sad kukaju

Dok su se zapošljavale cijele obitelji (prema pisanju medija rekorder je obitelj čijih pet članova radi u GPZ-u), dok su se zapošljavale misice i “misice”, stranački drugovi, rodjaci i netjaci, dijelile “usluge” i “protuusluge” – sve je bilo OK. Nepotizam, korupcija i nekompetencija bujali su do te mjere da na kraju nisu bili u stanju izračunati da im se za 600k eura ne isplati izgubiti 300M prihoda’, piše Index.

‘Sada je nastupila kuknjava – dođite, pomozite, evo vam “bolja” cijena, velika ušteda! Uglavnom, mislim da je onaj tko stane u red čekati za 1.5 do 2 eura uštede – budala. Ne samo da ne cijeni svoje vrijeme već ni obraz. GPZ nije vaša firma i ne dugujete joj ništa, tim više ako svoje račune redovito plaćate. Njih za vas boli neka stvar i ako prema vama gaje bilo kakav osjećaj, to može biti samo prezir.’, piše autor Lucijan Carić.

S druge strane je Međimurje-plin d.o.o., tvrtka u vlasništvu međimurskih gradova i općina koja polako, ali sigurno razvija svoje poslovanje na tržištu. Zašto je to (potencijalno) dobro za nas, obične stanovnike Međimurja? Razmislite, ako će Međimurje-plin svake godine sve bolje raditi, ostvarivati veće prihode zbog povećanja područja na kojem nude svoje usluge – tad će se i više novaca slijevati u Međimurje. Međimurje-plin svojim vlasnicima svake godine isplaćuje određeni postotak dobiti koju onda gradovi i općine ulažu u infrastrukturu, obnavljaju vrtiće, igrala, rasvjetu, stipendiraju učenike, studenate, sufinanciraju dnevni boravak, obnovljaju lokalne prometnice, nerazvrstane ceste i slično.

Kakva je situacija u Međimurju?

Puno se pisalo i o tome da je javni opskrbljivač na području Međimurske županije postala tvrtka E.ON, no svi koji to žele mogu potpisati tržišne Ugovore koje im je poslao Međimurje-plin ili ih od njih zatražiti, te će ostati njihovi kupci. Ukoliko odlučite ne potpisati ugovor koji je poslao Međimurje-plin koji tvrdi da će osigurati najbolju cijenu, tada automatizmom postajete kupac novog javnog opsrbljivača, odnosno tvrtke E.ON. Obrnuto od situacije na zagrebačkom području. Pitate se zašto Međimurje-plin nije javni opskrbljivač na području Međimurske županije? Iako je u startu ponudio najbolju cijenu plina za lokalno stanovništvo, zbog dobivenog zagrebačkog područja – i zaštite od monopola, ne može biti javni opskrbljivač u Međimurju (no, može biti tržišni).

Uvijek imamo izbor

Dobra stvar u tome svemu je što imamo izbor i dalje. Naime, mi kao kupci u svakom trenutku, možemo zatražiti promjenu opskrbljivača (s javnog na tržišnog i obrnuto, no mogući su penali), a to će svakako potaknuti plinare da na tržištu ponude najbolje moguće cijene plina.

Kako bilo da bilo, s obzirom da Vlada u određenom postotku ukida sufinanciranje režija, režije će nam nedvojbeno poskupiti, no na nama je da odaberemo kome će ići ti naši dodatni euri.. Međimurju ili strancima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije