DONJA DUBRAVA

NAČELNICI SLOŽNI Probleme s izgrednicima riješit će strože kazne, brži sudski procesi i humano preseljenje Roma

Konferencija za novinare započela je glavnom temom - nedavnim fizičkim sukobom Dubravčana i pripadnika romske manjine

Danas, 24. srpnja, u prostoru Vijećnice Općine Donje Dubrave održala se konferencija za novinare koju je sazvao načelnik Marijan Varga zajedno s načelnikom Općine Kotoriba Darijem Friščićem.

Konferencija je započela glavnom temom – nedavnim fizičkim sukobom Dubravčana i pripadnika romske manjine.

“Zašto smo tek sada sazvali konferenciju? Trebao nam je vremenski odmak da pribavimo više informacija, da se smire strasti i da dobijemu bolju sliku svega. Osim toga, dosta se mještana javilo i zatražilo da se pobliže objasni cijela situacija, s namjerom popravljanja odnosa romske populacije i mještana Donje Dubrave”, rekao je načelnik Varga.

Trzavice započele još prije dvije godine

U podužem opisivanju tučnjave koja se dogodila 12. srpnja, načelnik Varga objasnio je da su se prve trzavice pojavile još prije dvije godine, a uzrok tome bile su česte devastacije uređenog kupališta na ulazu u Donju Dubravu, ali i luđačko divljanje automobilima na obližnjoj cesti, što je na kraju i dovelo do okršaja prije dvanaest dana.

Mještanima Dubrave prekipjelo

“Radi se o kulminaciji nakupljenog nezadovoljstva Dubravčana, prekipjelo im je. Nekoliko pojedinaca zaustavilo je pripadnika romske manjine, izvuklo ga iz automobila i podijelilo mu par šamara. Osuđujem bilo kakvu vrstu nasilja, pa i to. A siguran sam da se i Dubravčani ne slažu s načinom rješavanja situacije. No strašno je što se u roku 20 minuta okupila ekipa desetero Roma koji su nekako znali da su se Dubravčani preselili u kafić i nasrnuli povikom ‘Udaraj, sve udaraj’ na goste ugostiteljskog objekta. Deset nasilnika udaralo je po jednoj osobi. Svjedoci spominju neviđenu brutalnost, kakve nema ni u filmovima. Palicom su udarali čovjeka po glavi i pukom srećom je izbjegnuta smrt. Što reći na to? Koju su nam poruku htjeli poslati izgrednici?”, upitao je Marijan Varga.

Nemojte nas dirati, inače…

Zaključio je potom: “Ako nas dirate, slijedi brutalna odmazda – to je bila poruka. Moram naglasiti, 90% Roma su dobri, pošteni, skromni i mirni ljudi, a ostatak izgrednika, većinom nezaposleni koji žive OD djece, a ne ZA djecu, radi probleme na štetu cijele manjine. I sada je u Donjoj Dubravi i okolnim mjestima zavladao strah i ponovno se potpiruju netrpeljivosti. Trebamo li zaista živjeti u takvim okolnostima?”.

Prijedlog za akcijski plan

Zajedno su potom načelnik Varga i načelnik Friščić iznijeli prijedlog za izradu akcijskog plana za poboljšanje stanja u općinama i gradovima koje imaju probleme s romskom populacijom, a koji će predstaviti na kolegiju načelnika i gradonačelnika u rujnu. Prijedlog je tako sastavljen da svaka općina i grad na čijem području žive Romi, iznesu probleme s kojima se suočavaju na dnevnoj bazi, ali i rješenja. Kako su rekli, akcijski plan bi se odnosio na razdoblje od 2025. do 2035. godine, a uključivao bi strože zatvorske kazne, brže sudske procese, javne radove za radno sposobne te humano preseljenje Roma u adekvatne životne uvjete, i to na područje cijele Hrvatske. Kao primjer tome poslužila je sama Općina Donja Dubrava koja je zbrinula 117 svojih stanovnika Roma te ih uključila u zajednicu.

Prvo obveze, a onda prava

Načelnik Friščić zaključio je konferenciju riječima: “Kao i ostatak stanovnika Hrvatske, prvo se neka ispune obveze koje svaki pojedinac ima prema društvu, a tek onda neka traže prava. Ne može biti obrnuto, naš sustav sasvim pogrešno funkcionira. Trebamo to promijeniti.”

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije