GRAD ČAKOVEC

ČAKOVEČKE TEME I DILEME Kada će početi obnova Trga Republike?

Iako se obnova Trga Republike naveliko najavljivala čini se da je priča oko dugoočekivanog i željenog zahvata malo utihnula

Čeka se raspisivanje poziva resornog ministarstva za financiranje. Takvo se objašnjenje čulo na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je vijećnik Boris Bistrović (Fokus) ponovo bocnuo gradonačelnicu Ljerku Cividini pitajući gdje je zapelo. Još se uvijek vodi spor između grupe tužitelja i Grada Čakovca zbog oduzimanja zemljišta privatnim vlasnicima koje je sastavni dio Trga Republike. Bio je to potez Grada kojim su željeli pripremiti teren za uređenje trga. Još je prošle godine obavljena i zabilježba spora između grupe tužitelja i tuženika Grada Čakovca. Tada su u Gradu rekli da to ne utječe na provedbu projekta uređenja i ne zaustavlja postupak izdavanja građevinske dozvole. Pa su si ju i izdali.


– Vrijeme prolazi, ušli ste u posljednju godinu mandata, a radova na rekonstrukciji Trga Republike još nema. Građane i javnost zanima u kojoj je fazi obnova trga te u kojem se roku može očekivati završetak tog projekta o kojem slušamo protekle tri godine, pitao je vijećnik Bistrović.


– Još nije bilo javnih poziva vezano uz investicije kao što su sportski parkovi i trgovi. Pretpostavljam da će Ministarstvo malo ubrzati priču s obzirom na to da je omotnica 2021. – 2027., eventualno se može prolongirati do 2029. godine, rekla je Cividini. Bistrović je konstatirao da se rekonstrukcija neće dovršiti za vrijeme njezinog mandata. Podsjetio je usput i da je upravo rekonstrukcija glavnog središnjeg gradskog trga bilo predizborno obećanje, a i projekt koji se isticao protekle tri godine.


– Ako Vi imate direktne veze s ministrom Šimom Erlićem, onda vjerojatno imate i tu informaciju ili ne znam od kuda vam. Mislim da nije ni poanta završiti. Poanta je bila napraviti projektnu dokumentaciju. Proveli smo zahtjevni urbanistički arhitektonski projekt, pripremili smo papire. Mislim da i Ministarstvo i svi gradovi koji su se prijavili odrađuju ono što je u njihovoj moći, naglasila je gradonačelnica.


Obmana javnosti?


– Najavljivala je gradonačelnica da Čakovec dobiva novi trg, da će 2023. godina biti godina izrade projektne dokumentacije, a 2024. godine bi Čakovec trebao dobiti novi, toliko željeni trg. Te tvrdnje su lako provjerljive s obzirom na to da postoje objave na internetskoj stranici Grada Čakovca – „Čakovec dobiva novi trg! Struka i građani odabrali novu vizuru Trga Republike.” Sve što gradonačelnica Cividini radi sve ovo vrijeme je obmana javnosti. Poći će joj mandat, a građani neće dobiti uređeni trg, komentirao je Bistrović naknadno. Iz Kabineta ministra odgovorili su nam da je projekt obnove Trga Republike u Čakovcu dio ITU mehanizma urbanog područja Čakovec, kao jedan od pet planiranih projekata za koje je u sklopu Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. osigurano 18 milijuna eura.


– Navedeni projekt planiran je za financiranje putem izravne dodjele. Kako bi Grad Čakovec, kao prihvatljivi prijavitelj, dobio bespovratna sredstva za predmetni projekt, kao i svaki drugi prijavitelj mora uspješno proći postupak dodjele te udovoljiti svim kriterijima prihvatljivosti i kvalitete iz poziva, što u slučaju ITU mehanizma uključuje i riješene imovinsko-pravne odnose. Na predmetnu građevinsku dozvolu uložena je žalba koja prema upravnom postupku odgađa izvršenje rješenja te je spis predmeta trenutno na rješavanju u Ministarstvu. Ministarstvo će postupajući po žalbi detaljno razmotriti zakonitosti i pravilnost izdane građevinske dozvole te će procijeniti jesu li ispunjene sve potrebne pretpostavke za njezino izdavanje, odgovoreno nam je iz resornog Ministarstva.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3612

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije