NAŠA BOLNICA

ŽUPAN OGORČEN Matija Posavec: Moju suglasnost za stranačko kadroviranje ravnatelja bolnice nećete dobiti!

Matija Posavec: Očito sam bio u pravu kada sam mjesecima govorio da preuzimanje osnivačkih prava općih i županijskih bolnica ima za cilj političko i stranačko kadroviranje

Mnogo je pitanja javnosti koja se trenutno postavljaju oko Vladinog imenovanja novih članova i predsjednice Upravnog vijeća ŽB Čakovec.

Da podsjetimo: u četvrtak, 11. srpnja Vlada je u Upravno vijeće Županijske bolnice Čakovec imenovala Marka Jurkovića, Ivanu Batisweiler, Anitu Milas Anzić, a predsjednicom Upravnog vijeća imenovala je Antoniu Marodi Medvedec.

Što je s tri preostala člana od kojih jednog imenuje županija, a dva dolaze iz redova zaposlenika bolnice? Jesu li poznata imena? Kakav je stav župana prema novoj predsjednici Upravnog vijeća? Tko će biti novi ravnatelj bolnice? Kada će se i hoće li se raspisati natječaj? Mandat dr. Šegovića ipak traje do 2025. godine.

Javnost priča, a nepoznanica je sve više i više.

Komentar župana Posavca odražava stav većine Međimuraca

Zamolili smo župana Matiju Posavca za komentare na naša pitanja i naš članak koji smo objavili danas ujutro.

Zanimalo nas je prvenstveno može li Međimurska županija uložiti veto na imenovanje ravnatelja Županijske bolnice?

Odgovor koji smo dobili odražava stav većine Međimuraca o nedavnom kadroviranju u Upravnom vijeću ŽB Čakovec:

“Na internetskim stranicama Vlade pročitao sam tko su novi članovi Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec. Nažalost, očito sam bio u pravu kada sam mjesecima govorio da preuzimanje osnivačkih prava općih i županijskih bolnica ima za cilj političko i stranačko kadroviranje.

Župan predlaže Sonju Tošić-Grlač za člana UV-a, upitno znanje nove predsjednice o poslovanju bolnice

Ne znam koliko imenovana nova predsjednica Upravnog vijeća zna o poslovanju bolnice, funkcioniranju sustava, dosada realiziranim projektima ili budućim planovima te ću iz tog razloga za članicu Upravnog vijeća u ime Međimurske županije predložiti dosadašnju predsjednicu, ujedno i pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvo Međimurske županije Sonju Tošić-Grlač, kako bi svojim iskustvom i znanjem mogla pratiti procese koji se odvijaju i snažno promovirati inicijativu Županije da se nastave svi planirani projekti, od obnove odjela pedijatrije, uređenje parka ispred zdravstvenih ustanova, centra palijativne medicine i dogradnju prostora za laboratorije za vađenje krvi.

Što se tiče smjene ravnatelja, ne vidim nijedan razlog da se dr. Igora Šegovića razrješuje ili smjenjuje. Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članku 88. jasno propisuje pod kojim uvjetima može biti razriješen ravnatelj prije isteka mandata i ne postoji nijedan argument da se to dogodi. Ukoliko većina u Upravnom vijeću to i učini trebat će itekako obrazložiti razlog. Sukladno članku 86.a istog Zakona, Upravno vijeće prije nego što odluči imenovati ravnatelja mora zatražiti suglasnost župana, a tu suglasnost dobiti neće. Smatram da ravnatelj Šegović svoju funkciju vrlo korektno obavlja, u okvirima općeg aktualnog stanja u hrvatskom zdravstvu, i vjerujem da će biti pameti i zdravog razuma da ostane na svojoj funkciji. Sve drugo bilo bi žalosno i jadno”.

I na kraju postavljamo još jedno pitanje: Što će se dogoditi ako župan odbije dati suglasnost na moguće imenovanje novog ravnatelja? Za sada nitko ne zna – to Zakon nije predvidio.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije