DANI OPĆINE MALA SUBOTICA

NAČELNIK VALENTINO ŠKVORC Prioritet nam je zadovoljstvo mještana

Općina Mala Subotica slavi svoj dan drugog srpnja.

U drugome mandatu tu našu jedinicu lokalne samouprave vodi nezavisni načelnik Valentino Škvorc, diplomirani inženjer geotehnike i vrsni glazbenik koji za naš tjednik progovara o realiziranome u proteklom razdoblju i aktualnim temama.

Koji su najvažniji realizirani projekti?

Završili su radovi na vanjskom uređenju ispred vatrogasnog spremišta. Asfaltirana je prilazna cesta, plato, parkiralište, postavljena je rasvjeta te je hortikulturno uređeno cijelo područje. Izvađeni su panjevi, poravnat teren te posijana trava kako bi ovo ostala zelena oaza ured naselja. U planu je najesen posaditi novo drveće. Zanimljiv dodatak je mali brijeg koji je formiran od preostalog materijala tijekom iskopa. Moći će služiti kao mjesto za sanjkanje tijekom zimskih mjeseci.

Planiramo nabaviti i top za umjetni snijeg. U Maloj Subotici uređen je i međugeneracijski park. Do jeseni ćemo postaviti i stolove za stolni tenis, šah, klupicu kao i zip line. Zadovoljni smo dinamikom radova na rekonstrukciji i dogradnji Dječjeg vrtića Potočnica, što je jedan od najvažnijih projekata ove godine. Dobit ćemo dva nova prijeko potrebna boravka te smanjiti liste čekanja. Ukupna vrijednost je 790.000 eura, a projekt se sufinancira iz Nacionalnog programa oporavaka i otpornosti. Radovi bi trebali završiti u roku od šest mjeseci i ne bi trebalo doći do zastoja u radu vrtića, odnosno preseljenja na drugu, privremenu lokaciju, ali imamo i plan B.

U slučaju potrebe dvije skupine ćemo početkom jeseni preseliti u dom kulture u Držimurec-Strelcu. U tom objektu tijekom ljeta planiramo obnoviti stolariju, fasadu, sanitarni čvor te postaviti klimatizacijsku opremu. Obnovili smo i stubište doma kulture u Maloj Subotici, prostora koji koriste udruge i mjesni odbor. Uređene su staze na groblju u Palovcu, parkiralište kod groblja na ulazu u Malu Suboticu, a uređujemo i drugo groblje u Maloj Subotici. Na groblju u Držimurec-Strelcu postavit ćemo novu ogradu. Završava i uređenje pomoćnog terena u sportskom parku u Maloj Subotici koji ponajviše koristi nogometna škola. Očekuje nas i početak radova na obilaznici kod groblja do Zone poduzetništva, kao i završetak vatrogasnog spremišta u Svetom Križu. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srpnju planiramo sanaciju odlagališta u naselju Piškorovec.

Koliko se ulaže u ljude?

Nedavno smo povećali plaće djelatnika Dječjeg vrtića Potočnica, a smanjili iznos koji roditelji izdvajaju za boravak djece. U suradnji sa županijskom Obrtničkom komorom stipendiramo 54 učenika deficitarnih zanimanja i za to izdvajamo oko 75.000 eura. Pomažemo provedbi projekata Osnovnoj školi Tomaša Goričanca, osigurali smo božićnice umirovljenicima. Provodimo i projekt „Zaželi – pomoć je tu“ kao pomoć u kući starijim osobama.

Za one koji ne zadovoljavaju uvjete, u suradnji s Centrom za pomoć u kući, pomoć financiramo iz vlastitog proračuna. Surađujemo i s udrugom Murid za financiranje radionica i vježbi za djecu s poteškoćama u razvoju. Subvencioniramo i poljoprivrednike, obrtnike i male poduzetnike, dajemo i poticaj za kupnju prve nekretnine. Godišnje izdvajamo oko 85.000 eura za udruge te još 80.000 eura za vatrogastvo. Ulaganje udruge vraćaju dobrim radom i brigom o zaštiti okoliša, ljudskog zdravlja, očuvanju kulturne baštine. Naša vatrogasna društva pripadaju u sam vrh vatrogastva Međimurske županije.

Svi poticaji, subvencije, sufinanciranja čine veliki dio našeg proračuna i služe nam za olakšavanje kućnog budžeta mještana, podizanje standarda života, kulturne, društvene i sportski aktivnosti. Generalno za podizanje zadovoljstva mještana. Taj dio nije vidljiv i opipljiv jer to nije infrastruktura pa se često zna izostaviti ili obezvrijediti.

Što još slijedi?

Početak radova na kanalizacijskom sustavu aglomeracija Podbrest i Podturen jedan je od prioriteta, ali nažalost nije pod našim utjecajem. Projekt je spreman za apliciranje na natječaj, ali nažalost do sada objavljeni natječaji nisu bili pozitivni za nas. Nakon tih radova planiramo obnovu cesta, a i za to imamo spremnu dokumentaciju. Rast plaća doprinio je i većim prihodima u općinski proračun pa se lakše mogu odraditi investicije.

Kako ocjenjujete suradnju s Općinskim vijećem?

Zahvaljujem vijećnicima na konstruktivnoj suradnji i nastojanjima da ostvarimo zajednički cilj, podizanje standarda i kvalitete života u našoj općini. Čestitam svim dobitnicima nagrada i zahvalnica, pojedincima koji su utkali dio svoga života za našu sredinu i udrugama koje prezentiraju našu općinu već godinama. Svim mještanima želim sve najbolje i iskrene čestitke povodom Dana Općine.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3610

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije