OBILAZNICA

NEDELIŠĆE Potpisan je ugovor za izgradnju obilaznice Nedelišće-Pušćine

Muci putnika i stanovnika Nedelišća dolazi kraj, danas se potpisao vrijedan ugovor za izgradnju obilaznice Nedelišće-Pušćine


U Nedelišću je danas potpisan ugovor za gradnju jugoistočne obilaznice Nedelišća i Pušćina dugačke 6,34 kilometara. Ugovor su potpisali predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i članica uprave Tegre Silvija Kolmanić. Na potpis ugovora stigao je i ministar prometa Oleg Butković.

Upravo je on prvi govorio: –Ovo je velika stvar za ovaj kraj. Postojeća cesta D-3 ima velik promet između Čakovca i Varaždina. U sigurnosnom smislu ona je velik rizik i Općina se ne može razvijati u takvom okruženju. Vrijednost obilaznice nakon provedenog javnog postupka je oko 22 milijuna eura – kazao je ministar Butković, govoreći koji su još zahvati u planu u Međimurskoj županiji.

Načelnik Nedelišća je izrazito ustrajan

Zahvalio je međimurskom županu Matiji Posavcu na dobroj suradnji i istaknuo kako je načelnik Nedelišća Nikola Novak bio izrazito ustrajan i “gurao” ovaj projekt.

Potom je govorio Matija Posavec: –Načelnik i ja često smo pričali s ravnateljicom ŽUC-a, potrošili mnogo i radosti i tuge i živaca na ovaj projekt koji konačno kreće i prati dinamiku razvoja Međimurja. U proteklih godinu dana imamo preko 850 novoregistriranih vozila. Gospodarski smo najsnažniji kraj po glavi stanovnika s dvostruko većim izvozom od uvoza, što znači veći protok roba, usluga i prometno opterećenje. Stoga nas u razvoju mora pratiti prometna infrastruktura. Danas ovdje imamo 20 tisuća vozila dnevno – kazao je župan.

Rečeno je i kako nakon obilaznice treba razmišljati dalje o dionicama ceste i spoju na brzu cestu Varaždin – Krapina kao i o četverotračnom mostu preko rijeke Drave. Riječ je potom preuzeo Nikola Novak, domaćin potpisivanja ugovora. Prvo je podsjetio kako je prije šest-sedam godina saborska zastupnica Sunčana Glavak podnijela amandman na državni proračun kojim su osigurana sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju. Potom su krenule studije zaštite okoliša i projektiranje.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak brojkom je pojasnio i što za građane ove velike općine znači obilaznica: „Prometnicom prema Varaždinu kroz našu općinu dnevno prođe i po 20.000 vozila. Nakon 20 godina očekivanja i nadanja, dočekali smo gradnju obilaznice te zahvaljujem svima koji su za to zaslužni i nadam se da ćemo do 2026. godine voziti novim pravcem“, rekao je Novak.

Javna nabava je raspisana lani i evo, danas se nakon deset mjeseci potpisuje ugovor. Obilaznica nam je izrazito bitna, i više od 20 tisuća dnevno prođe njome. Prema procjenama promet će se smanjiti za više od 50 posto u naselju, što će donijeti kvalitetniji život i veću sigurnost. Doći će i nove mogućnosti razvoja. Nadam se da ćemo do kraja 2026. godine imati gotove radove i provozati se novom obilaznicom – kazao je prepustivši riječ Josipu Škoriću:

– Znamo koliko je ovaj projekt važan za Nedelišće, ali i za Hrvatske ceste. Prosječni godišnji promet na dan ovdje je 18.277 vozila, što je iznimno visok broj. To dovoljno govori o potrebi za gradnjom obilaznice. Uz nju ide i pješačko-biciklističko staza, proširenje od dva i pol metra. Vrijednost projekta je točno 22.74 milijuna eura, rok za izgradnju je dvije godine i imamo respektabilnog domaćeg izvođača – kazao je predsjednik HC-a.

Prije potpisa ugovora govorila je još Silvija Kolmanić iz Tegre: –Drago nam je što možemo ovaj projekt izvesti sami, u grupaciji s Pomgradom iz Slovenije. Vjerujem da ćemo posao obaviti stručno, kvalitetno, sigurno i na vrijeme – kazala je te su potpisani ugovori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije