KRITIČNA SITUACIJA

BOŠKA BAN VLAHEK ‘Država mora preuzeti financiranje plaća odgojitelja’

Saborska zastupnica SDP-a Boška Ban Vlahek upozorila je u srijedu na kritičnu situaciju u sustavu predškolskog odgoja prouzročenu nedostatkom adekvatnog financiranja od strane države zbog čega se gradovi i općine, a posljedično i roditelji djece, suočavaju se s neizdrživim financijskim teretom

Predlaže da država preuzme financiranje plaća odgojitelja kao što već financira plaće nastavnika i profesora. Time bi se osigurala pravednost i ravnopravnost predškolskog odgoja i obrazovanja s drugim dijelovima obrazovnog sustava, a ujedno bi osiguralo jednake uvjete za svu djecu u Hrvatskoj.

Plaće odgojitelja financiraju se iz lokalnih proračuna što dovodi do nejednakosti

„Trenutno se cijeli sustav financira iz lokalnih proračuna, što znači da sve ovisi o lokalnim odlukama, pa su i sredstva koja se izdvajaju različita, a time nužno i standard od vrtića do vrtića zbog čega se odgojitelji svakodnevno suočavaju s preopterećenjem na radnom mjestu, lošim prostornim uvjetima u vrtićima te neujednačenim i često nedovoljno visokim plaćama“, istaknula je Ban Vlahek.

Nedostaje nam pet tisuća odgojitelja

Navodi kako su procjene da u Hrvatskoj trenutno nedostaje oko 5.000 odgojitelja, a mnogi koji su u sustavu nemaju prava koja bi zakonom trebali imati, prekovremeni rad im se ne evidentira, a Državni pedagoški standard se u 80% vrtića ne poštuje što otežava privlačenje novog i zadržavanje postojećeg kadra.

Ovakve mjere nužni su preduvjet demografske obnove

„Država mora uskočiti jer jedinice lokalne samouprave ne mogu više financijski podnijeti ta opterećenja, a upitno je i kako će ih podnositi roditelji ukoliko će se općine odlučivati na manji omjer sufinanciranja. Govorimo da težimo demografskoj obnovi, no gdje je onda država i zašto je zakazala u ovom slučaju?“, rekla je.

Nadodala je kako su čelnici gradova i općina Međimurske županije protekli tjedan donijeli zaključak kojim će nadležnom Ministarstvu predložiti da država preuzme financiranje plaća odgojitelja, a s ciljem osiguranja najboljeg mogućeg predškolskog odgoj za svu djecu u Hrvatskoj bez obzira na to gdje ona žive.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije