INTERVJU S POVODOM

DANI OPĆINE GORIČAN Načelnik Sinković: Možemo reći da smo već godinu dana najveće gradilište u Međimurju

Na blagdan svetog Ivana Krstitelja, 24. lipnja, Općina Goričan obilježava Dan mjesta

Vizija novog i ljepšeg Goričana

Tim smo povodom razgovarali s načelnikom Emanuelom Sinkovićem o provedbi projekata, aktivnosti u mjestu te zatvaranju brojnih gradilišta u Goričanu.

– Bez zadrške, možemo reći da smo već godinu dana najveće gradilište u Međimurju. Gradimo, rekonstruiramo i dograđujemo objekte koji našim mještanima znače puno kvalitetniji način života, obiteljsku sigurnost i umanjuju potrebu iseljavanja iz Goričana, a povećavaju onu doseljavanja, rekao je načelnik Sinković.
Kada su prošle godine otvorena brojna gradilišta diljem Goričana, svi su s nestrpljenjem pratili svaki dio gradnje, a ove godine čekaju svečana otvorenja.

– Vizija Goričana s početka našeg mandata se polako ostvaruje. Nešto više od dvadeset godina naš je Goričan tapkao na mjestu, a danas postajemo poželjna sredina za sve generacije stanovnika, dodaje.

Projekti

– Rekordna godina za naše mjesto ide pomalo kraju. San više nije san, već je stvarnost jer mi provodimo šest kapitalnih projekata u isto vrijeme koji će biti završeni do jeseni. Ono što je važno istaknuti je činjenica da unutar tih šest velikih projekata provodimo još dva do tri manja projekta kao što su unutarnje opremanje i slično, kaže Sinković.

Takav primjer je dogradnja i rekonstrukcija Sportskog centra Goričan koji će, kad bude završen, moći stati bok uz bok s mnogim gradskim kompleksima.

– Za sportski centar smo kroz dva projekta osigurali ukupno oko 1,5 milijuna eura za dogradnju i rekonstrukciju, naš udio sufinanciranja smo pokrili i s prijavom na druge natječaje što znači da već tu općinski proračun lakše diše, a mi smo iskoristili jako dobro sve natječajne pozive, objašnjava Sinković.
Prazni objekt će popuniti namještaj po mjeri, potpuno nove svlačionice i teretana, a novost je rekonstrukcija malonogometnog asfaltnog igrališta.

– Taj dio također odlazi u povijest jer ćemo asfalt zamijeniti gumenom antistres podlogom, novim golovima, koševima i rasvjetnim tijelima. Drugim projektom rekonstruirat ćemo i stare betonske tribine koje će dobiti nove sjedalice, opisuje načelnik još novih projekata.

Napominje i da samo u Školi nogometa sudjeluje osamdesetak djece, uz seniorski i veteranski postav koji će koristiti sportski centar, no centar će biti otvoren za sve.

– Svi će mještani moći koristiti teretanu i malonogometno igralište, a naša je želja da ovakva infrastruktura potakne još više ljudi na razne fizičke aktivnosti, kaže.

Uz Sportski centar pred otvaranjem je i vatrogasni dom, mjesna tržnica te nadograđeni dječji vrtić.

– Važna karika u civilnoj zaštiti našega mjesta, ali i edukaciji mještana su naši vatrogasci koji su do sada radili u neadekvatnim uvjetima. Novi vatrogasni dom omogućit će im kvalitetnije djelovanje, ali i više mogućnosti za rad s djecom. A djeca su naša budućnost i baš zato toliko radimo na socijalnim programima, spominje Sinković.

– Od početka mandata smo podigli financijske potpore za učenike, studente, novorođenčad, umirovljenike, kao i za prvu nekretninu, a pojačan je i socijalni program Općine. Na jesen otvaramo vrata dograđenog dječjeg vrtića u kojem će sada biti kapaciteta ne za tri, već za šest skupina te naši mališani neće morati u dječje vrtiće u okolnim mjestima. Nakon prijeko potrebne dogradnje vrtića, s obzirom na trend rasta broja djece, nužno je obnoviti i povećati kapacitete i igrališta za mališane, što je također učinjeno, dodaje načelnik.

Industrijske zone

Načelnik Sinković smatra da su industrijske zone takozvani pokretači mjesta pa se punom parom radi i na tom planu.

– Zbog naših mjera, odnosno umanjenja plaćanja komunalnih naknada, Industrijska zona Istok je gotovo puna. Nekoliko velikih firmi je kupilo zemljišta i radit će proizvodne hale koje će generirati nova radna mjesta s adekvatnim plaćama za naše trenutne standarde, što će privući domaću radnu snagu. Želja nam je da to prepoznaju naši mještani koji više neće morati putovati u druge zemlje raditi, već će biti doma sa svojom obitelji, smatra načelnik Sinković.

Kanalizacija

Sredina srpnja ove godine je i dugoočekivani datum svih mještana Goričana, a označit će prvu lopatu u projektu izgradnje kanalizacije. Ugovori za priključke s mještanima su već potpisani, a u narednih godinu dana će se raditi na prvoj fazi izgradnje kanalizacije.

– Početkom ožujka je potpisan ugovor o izvođenja radova na izgradnji sanitarne kanalizacijske mreže naselja Goričan, 1. faza – 1. dio. Ukupna vrijednost ugovora je 1,7 milijuna eura plus PDV, a prva će faza obuhvatiti radove u duljini od 4.485 metara s dvije precrpne stanice i kao takva predstavlja uvjetnu fazu za priključenje svih ostalih dijelova sustava. Nakon završetka radova spojit će se 304 korisnika, kaže načelnik te dodaje kako je ovaj projekt također povijesni trenutak za Goričan.

Kako bi potaknuli korištenje prekrasnih prostora poput najljepšeg općinskog parka u Hrvatskoj, Šuderice, Općina je organizirala vikend piknike na kojima se mještani druže, uživaju u prirodi, suncu, jelu i piću, a njihova djeca u međusobnoj igri.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3609

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije