FINANCIRANJE VRTIĆA

POTPORA DRŽAVE NEDOSTATNA Đurđica Slamek: Država bi trebala plaćati plaće odgojiteljima

Pojedini čelnici naših općina i gradova sumnjaju da će Ministarstvo htjeti preuzeti plaće za odgojitelje

Na 11. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika, koja se održala 19. lipnja, raspravljalo se i o financiranju rada vrtića. Načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek upozorila je tako da općine i gradovi sve teže ispunjavaju financijske obveze u predškolskom odgoju na svojim područjima:

„Svi čelnici naših jedinica lokalne samouprave trude se rasteretiti roditelje, a općine i gradovi preuzimaju veliki dio tereta financiranja predškolskog odgoja na sebe. No, riječ je o ogromnim izdacima zbog kojih trpe projekti u nekim područjima te je potrebno donijeti zaključak kojim ćemo se nadležnom Ministarstvu očitovati o problemu i predložiti rješenje.

Sredstva koja dobivamo od države za fiskalnu održivost vrtića nepravedno se raspodjeljuju, jer najviše dobivaju općine i gradovi iz niže kategorije razvijenosti. Smatram da bi glavni kriterij moralo biti dijete i njegov interes, stoga predlažem da donesemo zaključak s prijedlogom da država preuzme financiranje plaća odgojitelja, kao što plaća nastavnike te ga proslijedimo u resorno Ministarstvo“, iznijela je Slamek.

Dio čelnika izrazio je sumnju da bi takav prijedlog mogao proći te su predložili i promjene u uvjetima dodjele novca za fiskalnu održivost.

Prijedlozi izlučeni u raspravi, formirat će se u zaključak te proslijediti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije