SJEDNICA

NOVOSTI Župan Posavec predstavio novi investicijski ciklus na sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika

Danas je održana 11. sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji

Čelnike i čelnice međimurskih općina i gradova, okupljene na današnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji, pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec, upoznavši ih ukratko s novim velikim ulagačkim ciklusom Međimurske županije, koji će dotaknuti svaki kutak našega kraja:

„Očekuje nas vrlo dinamično razdoblje u kojem slijedi realizacija niza projekata. Prije svega, riječ je o ulaganjima u škole i školske sportske dvorane s ciljem da za godinu i pol do dvije dosegnemo cilj – da sve naše obrazovne ustanove prijeđu u jednosmjenski model nastave. Planiranom dinamikom se odvija uređenje, dogradnja i adaptacija dječjih vrtića, kao i projekt formiranja centra za starije i nemoćne osobe, koji Međimurska županija provodi s Općinom Nedelišće.

Izgradit ćemo i novu zgradu za medicinske laboratorije u krugu naših zdravstvenih ustanova u Čakovcu, uz što je pred nama i ulazak u projekte vezane uz prilagodbu na klimatske promjene kojima će Čakovec, ali i drugi dijelovi Međimurja dobiti novu parkovnu arhitekturu“, iznio je župan Matija Posavec.

Na 11. sjednici Kolegija raspravljalo se o financiranju rada vrtića, te je u uvodu u tu točku dnevnog reda predsjednica ovog tijela i načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek upozorila da općine i gradovi sve teže ispunjavaju financijske obveze u predškolskom odgoju na svojim područjima:

„Svi čelnici naših jedinica lokalne samouprave trude se rasteretiti roditelje te općine i gradovi preuzimaju veliki dio tereta financiranja predškolskog odgoja na sebe. No, riječ je o ogromnim izdacima zbog kojih trpe projekti u nekim područjima te je potrebno donijeti zaključak kojim ćemo se nadležnom Ministarstvu očitovati o problemu i predložiti rješenje. Sredstva koja dobivamo od države za fiskalnu održivost vrtića, nepravedno se raspodjeljuju, jer najviše dobivaju općine i gradovi iz niže kategorije razvijenosti. Smatram da bi glavni kriterij moralo biti dijete i njegov interes, stoga predlažem da donesemo zaključak s prijedlogom da država preuzme financiranje plaća odgojitelja, kao što plaća nastavnike te ga proslijedimo u resorno Ministarstvo“, iznijela je Đurđica Slamek.

Dio čelnika naših jedinica lokalne samouprave izrazio je sumnju da bi takav prijedlog mogao proći, te predložili i promjene u uvjetima dodjele novca za fiskalnu održivost.

Prijedlozi izlučeni u raspravi, formirat će se u zaključak te proslijediti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Čelnicima je prezentiran i novi instrument Hrvatske banke za obnovu i razvoj – Urbani razvojni fond – za koji su mnogi pokazali interes jer im može pomoći u financijskom praćenju projektnih aktivnosti.

Inženjer Niki Radiković iz Međimurske energetske agencije – MENEA, predstavio je program izrade regionalnog energetskog i klimatskog plana za Međimursku, te ponovo apelirao da iz općina i gradova dostave MENEA-i tražene podatke, potrebne za izradu energetske bilance.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved ukratko je upoznao čelnike s usklađenjem sporazuma o vođenju materijalno-financijskog poslovanja dobrovoljnih vatrogasnih društva, zamolivši za suradnju.

Čelnici međimurskih općina i gradova raspravili su i o pitanju financiranja potreba udruga koje se ne javljaju na javne pozive, već pojedinačno i tijekom cijele godine traže sredstva za aktivnosti. Pročelnica županijskog Ureda za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić pojasnila je zakonski okvir u kojem financijska podrška udrugama može biti dana, uz prijedlog da bi udruge trebalo motivirati na kandidiranje na javne pozive za financiranje jer time osiguravaju i izdašniju svotu za planirane aktivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije