'NAŠA' BOLNICA

ČEKAJU SE ODGOVORI ŽB Čakovec: Tišina pred oluju?

Prošli smo tjedan pisali o sve češćim i sve glasnijim šaputanjima oko smjena u Upravnom vijeću i Ravnateljstvu Županijske bolnice Čakovec

Kao glavni datum spominje se 1. srpnja – tada bi se, prema nagađanjima poznavatelja prilika u Bolnici, trebale dogoditi velike promjene u njezinom vodstvu.

Čeka se Ustavni sud

Kontaktirali smo i Upravno vijeće Bolnice te ga zamolili za službeno objašnjenje, jer 1. srpnja je vrlo precizan i specifičan datum.

Evo odgovora koji smo zaprimili danas od pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić-Grlač, ujedno i predsjednice Upravnog vijeća:

“Podsjetimo da je prijenos osnivačkih prava u Županijskoj bolnici Čakovec proveden još 1. siječnja 2024. godine, no ne raspolažemo informacijom o raspuštanju Upravnog vijeća, niti o smjeni uprave Županijske bolnice Čakovec, kao ni podacima o eventualnim novim imenima bolničke uprave i Upravnog vijeća. Još uvijek čekamo ocjenu ustavnosti vezano uz prijenos vlasništva Bolnice. Međimurska županija Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnijela je zahtjev u listopadu 2023. godine za ocjenom ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, no do današnjeg dana nismo dobili nikakav odgovor”.

Rokovi prekršeni

Istina, Međimurska županija, uz Grad Zagreb i još neke županije, zatražila je ocjenu ustavnosti vezano uz prijenos vlasništva Bolnice, a Ustavni sud – šuti! Rok za davanje ocjene je 30 dana, a od listopada do danas prošlo je gotovo 8 mjeseci (!). Još više zabrinjava što Ministarstvo zdravlja od početka travnja krši vlastiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer su 1. travnja Vlada i jedinice područne samouprave odnosno Grad Zagreb trebali imenovati članove upravnih vijeća općih bolnica. Naravno, to se nije dogodilo zbog otpora određenih županija i Zagreba te traženja ocjene ustavnosti.

Sumnjivo specifičan datum

Zašto je 1. srpanj tako ključan datum u cijeloj priči? Do 1. srpnja postavljen je rok za usklađivanje statuta općih bolnica čija su osnivačka prava prenesena na državu. I upravo taj datum upućeni Međimurci navode kao datum kada će se sve promijeniti, jer su navodno smjene već pripremljene. Svjedočimo li sada tišini pred oluju? Odugovlači li se namjerno s odgovorima na pitanja javnosti? Šutnja vladajućih u Hrvatskoj nikada nije bila zlatna. Na kraju je bitno samo da se zadrži kvaliteta usluge liječenja Međimuraca u Bolnici te da ona dobro posluje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije