9.6.2024.

ZAŠTO JE VAŽNO IZAĆI NA IZBORE U nedjelju su izbori za Europski parlament

Od 6. do 9. lipnja 2024. milijuni Europljana izaći će na izbore za Europski parlament i na taj način sudjelovati u oblikovanju budućnosti europske demokracije

To je jedinstvena prilika da svi zajednički odlučimo o budućnosti Europske unije. Glasanje je uvijek važno, bilo na lokalnoj, nacionalnoj ili europskoj razini. To je izvrsna prilika da izrazite svoje mišljenje o temama do kojih vam je stalo.

Svojim glasom možete utjecati na promjene u svijetu u kojem živite

Mnogi nisu svjesni da ishodi izbora za Europski parlament utječu na veliki broj ljudi. Europski parlament donosi zakone koji utječu na sve: velike zemlje i male zajednice, moćna poduzeća i mlada novoosnovana poduzeća, kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini.

Zakonodavstvo EU-a bavi se onime što je važno većini ljudi: okolišem, sigurnošću, migracijama, socijalnim politikama, pravima potrošača, gospodarstvom, vladavinom prava i mnogim drugim temama. Danas sve važne nacionalne teme imaju i europsku dimenziju.

Vaš će glas odlučiti o tome koji će vas zastupnici u Europskom parlamentu predstavljati u pripremi novih zakona i utjecati na izbor Europske komisije. Te će odluke oblikovati Vaš svakodnevni život, kao i živote mnogih drugih.
Izađite na izbore kako bi i Vaš glas doprinio suočavanju s globalnim izazovima koji nas okružuju.
Europska unija se u sve složenijem, nestabilnijem i međusobno povezanom svjetskom okruženju suočava s globalnim izazovima s kojima se nijedna država članica EU-a ne može sama uspješno nositi. Suočavanje s brojnim izazovima oko nas nije lagan zadatak, a svojim glasom možete utjecati na smjer kojim ćemo se kretati.
Iskoristite svoj glas kako biste se zauzeli za demokraciju.

Demokracija se nikada ne smije uzimati zdravo za gotovo. Riječ je o zajedničkom postignuću, ali i kolektivnoj odgovornosti koju svi mi dijelimo.

Demokracija počinje s ljudima: mi pokrećemo promjene glasanjem za Europski parlament, a odluke koje se tamo donose utječu na naše živote. Ako aktivno ne sudjelujemo, ne utječemo na oblikovanje budućnosti. No povrh toga, europska parlamentarna demokracija gubi na snazi, a njezine vrijednosti gube na značenju.
Što više građana glasa, to je demokracija jača.

IZBORI U HRVATSKOJ

Europski izbori u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja 2024. Biračko pravo u Hrvatskoj imaju hrvatski državljani stariji od 18 godina. Moguće je i glasanje na biračkim mjestima u inozemstvu, uz određene uvjete. Pod određenim uvjetima i mobilni europski državljani imaju pravo glasa.
Birači u Hrvatskoj će izabrati 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu na izborima 2024. godine.
Kako se zastupnici biraju?

Prema pravu EU-a, sve države članice moraju koristiti izborne sustave koji jamče proporcionalnu zastupljenost, što znači da broj izabranih zastupnika svake stranke ovisi o udjelu biračkih glasova koje stranka dobije. Hrvatska koristi sustav preferencijalnog glasanja, što znači da birač zaokružuje na glasačkom listiću redni broj ispred naziva kandidacijske liste. Ako pak birač želi pojedinom kandidatu na toj kandidacijskoj listi dati preferirani glas zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas. Time se tom kandidatu daje prednost na kandidacijskoj listi za koju se glasa i veća šansa da bude izabran.
Koji je prag za izbor političkih stranaka?

Lista kandidata mora osvojiti najmanje 5% glasova kako bi sudjelovala u diobi mandata u Europski parlament. U praksi, budući da je u Europskom parlamentu iz Hrvatske 12 zastupnika, svaka politička stranka trebat će dobiti najmanje 8,33% glasova kako bi osigurala jedno mjesto u Parlamentu.
Ostale informacije o tome kako glasati i o samim izborima možete pronaći na web stranici europski izbori.

EUROPE DIRECT ČAKOVEC

Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.
Informirati se možete putem njihove web stranice (www.europedirect-cakovec.eu), pratiti ih na Facebook-u, Instagramu i Twitteru, te poslati e-mail (info@europedirect-cakovec.eu) ili nazvati na broj telefona 040/374-016.

Izvor: Europski izbori

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije