IZBORI ZA EU PARLAMENT

MARKO VEŠLIGAJ U Europskom parlamentu borit ću se za naš kraj i naš kaj

U nedjelju je važno izaći na izbore i glasati za one koji razumiju probleme i dijele iste vrijednosti!

Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade u tri mandata, bivši saborski zastupnik i hrvatski predstavnik u Odboru regija Europske unije, odlučan je u namjeri da svoje bogato iskustvo i stručnost usmjeri prema Europskom parlamentu. Diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu, specijalizirao se za upravljanje projektima na Fakultetu političkih znanosti, a trenutno je na doktorskom studiju u Ljubljani gdje se bavi lokalnom i regionalnom samoupravom.

“Vjerujem da je moje obrazovanje iz javnih financija i EU politika omogućilo da aktivno pridonosim oblikovanju politika koje promiču socijalnu i ekonomsku pravednost na lokalnoj i regionalnoj razini,” ističe Vešligaj, 4. na listi 22 SDP-a za Europski parlament.

Njegov rad u Hrvatskom saboru i Odboru regija Europske unije fokusiran je na poboljšanje života u malim urbanim sredinama, brdsko-planinskim područjima i ruralnim dijelovima sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.
”Mnogo sam radio u Odboru regija, ali izdvojit ću nekoliko stvari, poput implementiranja rezolucije ‘Safe Place for Women’ gdje smo se obvezali na lokalnoj razini raditi na tome da svi gradovi, općine i županije budu sigurna mjesta za žene s nultom tolerancijom na nasilje i diskriminaciju što znači veća sredstava u proračunu županija, gradova i općina za ta pitanja. I Međimurska županija također je prihvatila rezoluciju i postala Sigurno mjesto za žene. Zatim, bio sam izvjestitelj EU kartice za osobe s invaliditetom koje su se uvele u Hrvatskoj i uvode se u cijeloj Europskoj uniji, a što će u mnogočemu olakšati živote osobama s invaliditetom. Uporno sam govorio i o potrebama ruralnih prostora, malih urbanih središta iz kojeg i sam dolazim.” navodi Marko Vešligaj.

Sada je spreman učiniti još više za svoj kraj u Europskom parlamentu.

Program za Europski parlament

Mladi i društveni razvoj

Jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj je stambeno pitanje. Marko je sudjelovao u izradi Rezolucije “Progresivna rješenja za globalne izazove” Stranke europskih socijalista (PES) u kojoj je poseban naglasak stavljen na priuštivo i kvalitetno stanovanje. Njegov cilj je formiranje fondova za priuštivo stanovanje mladih, kako im dom ne bi bio nedostižan, podizanje svijesti o ovom problemu na europskoj razini te proglašavanje prava na stanovanje temeljnim ljudskim pravom.

Poljoprivreda i održivi razvoj

Vešligaj se zalaže za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) EU-a s posebnim fokusom na mlade poljoprivrednike i održive prakse. Promicanje agroekoloških i organskih metoda te revitalizacija ruralnih područja su među njegovim prioritetima. Potrebno je oformiti i interventne fondove za saniranje šteta od nevremena, klizišta, poplava i ostalih nepogoda koje pogađaju gradove i općine, a to je preveliko opterećenje za njih. S obzirom na to da će nevremena koja uništavaju i imovinu, kuće, ali svakako i poljoprivredu, biti sve više, potrebno je pobrinuti se da i lokalna samouprava i stanovnici jednostavno dolaze do sredstava za obnovu.

Prekogranična suradnja

Iz perspektive grada Pregrade, Marko vidi velike mogućnosti u prekograničnim projektima. Ovi projekti obuhvaćaju unaprjeđenje zdravstvene skrbi, prometne infrastrukture, školovanja i zapošljavanja. Od vitalne je važnosti iskoristiti Uniju bez granica, pogotovo kada je primjerice hitna pomoć u pitanju. Ona može doći iz Slovenije u Hrvatsku i obrnuto, ovisno o tome gdje je bliža, i na taj način spasiti živote. To su mali pomaci generalno govoreći, ali za živote pojedinaca koji žive u pograničnim područjima su to tektonske promjene.

Ruralni razvoj i digitalna transformacija

Kao suosnivač Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla, Marko nastavlja promicati održivi razvoj ruralnih područja s naglaskom na digitalnu transformaciju. Jedan je od inicijatora uvođenja širokopojasnog interneta u Krapinsko-zagorskoj županiji i radit će na tome da se isto uvede u sve ruralne krajeve. Osim toga, preduvjet ruralnog razvoja su i dobre ceste te javni prijevoz. Manje sredine nisu dosad mogle koristiti sredstva iz europskih fondova za bolji javni prijevoz, kao što je to bilo moguće većim gradovima i to se mora promijeniti.

Izađite na izbore

A mora se promijeniti i stav prema legalnim migrantima: ”Hrvatska treba te legalne migrante, ljude koji ovdje plaćaju poreze. Na sjeveru Hrvatske gospodarstvo ne bi moglo uopće funkcionirati da njih nemamo, ne bi nam mogao turizam na obali funkcionirati da ih nemamo. Moramo raditi na tome da ih integriramo u društvo, a ne sijati i stvarati atmosferu straha gdje će nam bilo tko druge boje kože ili vjeroispovijesti biti neprijatelj. Međimurje radi na tome, i mi moramo učiti od Međimurja. Europska unija je zasnovana na tim univerzalnim vrijednostima, vrijednostima koje se žive u Međimurju i mi moramo to štititi. Socijaldemokrati će uvijek biti na braniku takvih vrijednosti i vjerujem da će to građani Europske unije i Hrvatske prepoznati i da će dati povjerenje ljevici. Ovi su izbori izuzetno važni jer se u Europskom parlamentu donose odluke koje se tiču svakog od nas,” poručuje Vešligaj te ističe kako mnoge odluke Europskog parlamenta utječu na svakodnevni život građana, od kvalitete proizvoda koje koristimo preko sredstava kojim ćemo graditi ceste do ljudskih prava te naglašava važnost toga tko govori u naše ime u Bruxellesu. ”U nedjelju je važno izaći na izbore i glasati za one koji razumiju probleme i dijele iste vrijednosti! ” zaključuje Marko Vešligaj, 4. na listi 22 SDP-a za Europski parlament.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije