eu izbori

KOALICIJA FAIR PLAY Na sjeveru predstavljena Fair play lista 9 za Europski parlament

Posavec: 'Izbori za EU parlament šansa su za novi korak prema zaštiti vrijednosti u koje duboko vjerujemo i koje su ukorijenjene u svakom međimurskom čovjeku'

Kandidati Fair play liste 9 predstavili su u Varaždinu i Čakovcu svoj europski program. Uz sjever Hrvatske i Istarsku županiju, lista 9 predstavlja najrazvijenije i najnaprednije hrvatske regije, najjače regionalne opcije i nacionalne zajednice, različita podneblja i kulture.

Kandidati su posjetili Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin, jedan od četiri takva centra u zdravstvu u cijeloj RH. Velike projekte sufinancirane EU sredstvima posjetili su i u Međimurskoj županiji, poput jednog od najljepših europskog muzeja Riznice Međimurja te Centra znanja Međimurske županije u Čakovcu, koji sinergijom javnih, obrazovnih i istraživačkih institucija pruža podršku razvoju stalnorastućeg međimurskog gospodarstva. Kandidati su posjet Sjeveru završili na Mađerkinom bregu, 341m visokom vidikovcu u štrigovskom kraju, s kojega se za lijepa vremena pruža veličanstven pogled na četiri EU članice – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, kandidat na broju 2 Fair play liste 9 naglasio je da su „EU vrijednosti ukorijenjene u sjever Hrvatske. Sjever Hrvatske je regija gdje su europske vrijednosti duboko ukorijenjene u mentalitet svakog čovjeka, što je i prepoznato prije 11 godina kada je Hrvatska ulazila u Europsku uniju.“

„Tada smo govorili, a govorimo i danas da EU nije cilj, nego sredstvo da koristimo sve one šanse, da koristimo europske vrijednosti koje daje europska regulativa i da uzmemo ono najbolje što iz te Europe dolazi. Danas, nakon 11 godina, možemo reći da smo uspjeli iako ne u potpunosti jer imamo puno prostora izgrađivati ovaj prostor, ali uspjeli smo u činjenici da je danas broj izvozno orijentiranih poduzeća s područja Međimurske županije narastao za 127 posto u odnosu na vrijeme prije 11 godina, ali i da se izvoz povećao za 164 posto“, istaknuo je Posavec te dodao kako je prije 11 godina stopa nezaposlenosti bila 17 posto, dok je danas 4,4 posto; rast BDP-a sada je 37,9 posto, a gospodarska snaga sjevera Hrvatske pokazala je koliko je važna za cijelu zemlju, ali i za Europsku uniju.

Nezavisna platforma Sjever dio je grupacije koja se zalaže za izgradnju moderne, pristojne, tolerantne, otvorene, humane i solidarne Hrvatske i upravo će te politike biti takve koje ćemo zastupati u Europskom parlamentu – poručio je Posavec, dodavši da su mu u fokus ulaganje u prometnu infrastrukturu, posebice u željeznice, što će svakako doprinijeti daljnjem gospodarskom razvoju sjevera Hrvatske te u podizanje kvalitete života i rada svih građana – od obrazovanja za mlade i osiguravanja primjerene skrbi za starije i nemoćne osobe.

Nezavisna platforma Sjever na Fair play listi ima dva svoja kandidata, uz Posavca to je na rednom broju 9 – Anita Perešin.

Nositelj Fair play liste 9, IDS-ov europarlamentarac Valter Flego, istaknuo je kako će jedan od prioriteta biti uvođenje EU PREMIUM kategorije deklariranja hrvatskih proizvoda, kojom će se zaštititi najbolje i najkvalitetnije hrvatske proizvode. Tako će se osigurati da proizvođači naših najboljih proizvoda budu zasluženo prepoznati na tržištu kao najbolji a njihova kvaliteta primjereno nagrađena.

„Čast mi je bila provesti dan u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, u društvu mojih kolegica i kolega, dokazano uspješnih pojedinaca, koji rade za svoj kraj. Zajedno nastavljamo razvijati naše regije, na svim razinama vlasti, od lokalne do europske,“ kazao je Flego.

Koaliciju Fair play liste čine IDS, SDSS, Socijaldemokrati, HSLS, HNS, PGS, Reformisti, Unija, Istarska stranka umirovljenika, Demokrati i Nezavisna platforma Sjever.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije