INTERVJU

DANI OPĆINE STRAHONINEC Načelnik Lehkec: Bilježimo pozitivne promjene

Općina Strahoninec krajem svibnja slavi svoje dane

Razloga za slavlje, osim obilježavanja datuma kada oformljena kao jedinica lokalne samouprave ima na pretek.

Među razvijenijim su općinama koja osim razvojnog uzleta, bilježi i sve veći broj stanovnika koji se doseljavaju iz drugih mjesta i upravo u Strahoninec biraju kao mjesto u kojem žele živjeti.

U čemu prednjačke, što se u Općini radi i koju su planovi, razgovarali smo s načelnikom Franjom Lehkecom.

– Da bi se suočili s demografskim izazovima, aktivno radimo na uređenju stambenih zona. Tako smo unatrag godinu dana uredili stambenu zonu u nastavku Ulice Josipa Bajkovca te u Međimurskoj i Vrtnoj ulici. U tim ulicama napravljen je prvi sloj asfalta, izgrađena cestovna javna rasvjeta, no još nije potpuno komunalno uređena.

– Potrebno je dovršiti cestovnu infrastrukturu i izgraditi pješačke staze što su nam ujedno i planovi za dalje. Sve to dalo je rezultate jer imamo pozitivan prirast. Upravo zato postoji potreba za proširenjem prostora i povećanjem kapaciteta dječjeg vrtića „Suncokret“. Početkom ove godine započela je još jedna dogradnja dječjeg vrtića „Suncokret“ vrijedna 620,7 tisuća eura.

Podsjetimo, prva dogradnja bila je 2019. godine. Općini Strahoninec dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 60 tisuća eura za projekta: Transformacija Urbanističkog plana uređenja područja između ulica Žrtava fašizma i J.H. Zdelara u Strahonincu, Transformacija Urbanističkog plana uređenja područja južno od Prvomajske ulice u Strahonincu, Izrada prostornoga plana uređenja Općine Strahoninec nove generacije.

Postoje li kakve pogodnosti za „nove stanare”?

Dok se neka ruralna područja i dalje suočavaju s depopulacijom zbog migracije mladih ljudi u potrazi za boljim zapošljavanjem i obrazovanjem u gradovima, Strahoninec bilježi pozitivne promjene. Primjetan je porast broja stanovnika zbog urbanizacije, ali i zbog doseljavanja mladih obitelji u potrazi za kvalitetnijim životnim uvjetima izvan gradske užurbanosti, dokaz tome je porast broja učenika u OŠ Strahoninec, porast broja djece u dječjem vrtiću „Suncokret“, česti upiti o slobodnim parcelama za gradnju ili slobodnim kućama za prodaju.

Kakva je komunalna opremljenost Općine?

Pažljivo planiramo izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture koja uključuje ceste, pješačke staze, vodoopskrbne i kanalizacijske sustave, javnu rasvjetu i drugo. U većini ulica u Strahonincu izgrađene su pješačke staze, u tijeku je izgradnja u Kalničkoj ulici, a u planu je izgradnja pješačkih staza u novootvorenim stambenim zonama. Kontinuirano i planski se postavlja cestovna javna rasvjeta, zamjenjuju se stara rasvjetna tijela s novim, energetski prihvatljivim LED rasvjetnim tijelima. Redovno održavamo javne zelene površine, parkove i dječja igrališta.

Koji su veći projekti koji se planiraju?

U planu je projekt „Rekonstrukcija Poljske ulice u Strahonincu“ koji je prijavljeni na poziv unutar intervencije 73.13. potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima iz strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike republike hrvatske 2023.- 2027., zatim sanacija i uređenje Kapele Marije Pomoćnice u Strahonincu za koji je projekt Ministarstvo kulture i medija u sklopu javnog poziva po Programu zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara u 2024. godini odobrilo Općini Strahoninec 28,5 tisuća eura bespovratnih sredstava, izgradnja pješačkih staza u postojećim ulicama

U kojoj je fazi najavljivani projekt Sportskoga parka?

Prikupljaju se informacije koje su potrebne Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao prvi korak u postupku pripreme javnog poziva za sufinanciranje ITU projekata.

Kada se može očekivati dogradnja Osnovne škole?

Zahtjev za dogradnju je predan i čeka se odobrenje. Dobivena je suglasnost na projekt energetske obnove postojećeg dijela OŠ Strahoninec, potpisani su Ugovori s Ministarstvom. Trenutno Osnovnu školu Strahoninec pohađa 415 učenika s područja naše Općine, Savske Vesi i takozvanog Dravskog bazena.

Općina Strahoninec dio je Urbanog područja Grada Čakovca. Što to znači za Općinu?

Najveća prednost je bolje korištenje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa. Općina Strahoninec razvrstana je u VII: stupanj razvijenosti jedinica lokalne i područne samouprave, što je s jedne strane pozitivno, ali s druge strane nam otežava bodovanje i prijave kod pojedinih raspisanih javnih poziva. Kroz ITU mehanizam i suradnju s ostalim jedinicama lokalne samouprave koje su dio Urbanog područja Grada Čakovca imamo veći i lakši pristup sredstvima.

Potiče li se poduzetništvo i ako da, kako?

Poduzetnicima i poljoprivrednicima pomažemo kroz subvencije za nabavku opreme, potporama male vrijednosti za provođenje programa kontrola plodnosti tla za poljoprivrednike i slično.

Jeste li zadovoljni radom Općinskog vijeća?

Vrlo sam zadovoljan. Kroz zajedničku suradnju, redovitu i jasnu komunikaciju, planiranje, donose se odluke i provode projekti kojima nastojimo postići značajan napredak naše Općine.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3604

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije