VIDEO

BOŠKA BAN VLAHEK Upozorila premijera Plenkovića na izostanak pitanja integracije stranih radnika u novom programu

Saborska zastupnica SDP-a Boška Ban Vlahek iz Čakovca u raspravi je o predstavljanju Vlade upozorila premijera Plenkovića kako njegov predstavljeni program ne spominje pitanje integracije stranih radnika

Zbog demografske situacije i iseljavanja strana radna snaga pokazuje se sve bitnijom za funkcioniranje i razvoj hrvatskog gospodarstva, stoga ne čudi kako iz godine u godinu imamo porast broja izdanih radnih dozvola. To je trend koji ne jenjava jer prema nekim procjenama Hrvatskoj još uvijek nedostaje oko 200 tisuća radnika.

Iako bi izmjene i dopune Zakona o strancima ubrzale i rasteretile proces zapošljavanja i dalje ostaje pitanje nedostatka prave integracijske strategije koja bi služila kao temelj za sustavne promjene.

Ban Vlahek je naglasila kako je Međimurje posebno ovisno o stranoj radnoj snazi jer je udio stranih radnika u tamošnjem gospodarstvu čak 6.5 posto, odnosno od 43 tisuće radno aktivnih stanovnika, njih čak 2874 su strani radnici. Najviše stranih radnika dolazi iz BiH, ali i dalekih krajeva s velikim kulturološkim razlikama poput Filipina i Nepala, a kojima je Međimurje atraktivno odredište zbog komparativno visokih plaća i boljih uvjeta rada nego u nekim drugim krajevima Hrvatske.

Svakako kašnjenje države u inicijativama za njihovu lakšu i bržu integraciju otežava situaciju i upitno je koliko je održivo istovremeno povećavanje kvota. Trenutno se integracijom bave sami poslodavci mjerama poput angažiranja učitelja jezika, poučavanja hrvatske kulture kao i senzibiliziranjem domaćih radnika za rad u sredini i kolektivu koji je kulturno, jezično i vjerski različit.

Također postoje i određene inicijative lokalnih i područnih vlasti, ali Hrvatskoj je svakako nužna cjelovita i obuhvatna imigracijska i integracijska strategija. Dok se ti uvjeti ne ostvare, a broj stranih radnika nastavi povećavati, mnogi od njih i dalje će se susretati s diskriminacijom, marginalizacijom, kršenjem ljudskih prava, niskom razinom zaštite radnih prava i nedovoljnom socijalnom integracijom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije