PARLAMENTARI IZBORI

PROBLEMI NA BIRALIŠTIMA Potpredsjednik DIP-a objasnio u čemu je problem s osobnim iskaznicama

Problemi s osobnim iskaznicama

Nešto više od 2300 kandidata bori se za 151 mjesto u Saboru i sastavljanje nove Vlade. Izborni dan, koji će trajati do dugo u noć, i sve o nikad napetijim parlamentarnim izborima pratite na portalu Net.hr/Danas.hr i prvi doznajte podatke o izlaznosti na birališta.

Glasači iz nekoliko hrvatskih gradova javili su se RTL-u zbog pogreške u registru birača. Ranije smo pisali da su građani na biračka mjesta došli s važećim osobnim iskaznicama, ali nisu mogli glasati jer ih nije bilo na popisu birača.

Građane su na biračkim mjestima uputili na Općinu po posebne plave potvrde koje moraju ponijeti na biralište da bi ostvarili pravo na glasanje.

RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić javila se iz Državnog izbornog povjerenstva. Istaknula je da ovaj problem imaju građani od kojih su neki došli s nevažećom osobnom iskaznicom, ali i oni koji su na biračko mjesto došli s važećom osobnom iskaznicom, ali nisu bili na popisu.

“Svima će biti omogućeno da izađu na birališta, da dobiju plavu potvrdu. Molimo građanke i građane za strpljenje. Riječ je o dvije vrste građana – 6. travnja je bio rok da su naši birači svojom voljom putem sustava e-građani mogli provjeriti jesu li upisani u registar birača.

Oni koji su to učinili, s njima je sada sve u redu. Oni koji se danas pojave na biračkim mjestima s nevažećom osobnom iskaznicom, dužni su otići u najbliži matični ured i tamo će dobiti plavu potvrdu”, rekao je Salapić.

Salapić je istaknuo da su do sada izdali oko 1800 takvih potvrda. Napomenuo je da su ovi izbori specifični za razliku od izbora 2020. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije