Višnja Ivačić: “Manjina terorizira većinu mještana”

“U našoj općini mještani su sustavno već niz godina izloženi maltretiranju, narušavanju sklada i raznim oblicima nezakonitog ponašanja mještana romskog naselja. Izloženi su oštećenjima imovine, prijetnjama, vrijeđanju i fizičkom nasilju. Starima i nemoćnima na silu se ulazi u kuće i dvorišta i otima sve, od starog željeza do raznog alata, uništavaju se povrće i cvjetni nasadi…”

Piše to, uz ostalo, u opširnom dopisu koji je nadležnim institucijama uputila načelnica općine Pribislavec Višnja Ivačić (HNS), tražeći od države da zaštiti ustavna prava mještana.

– Prema dobivenim pritužbama procjenjujem da su mještani u krađama dnevno oštećeni za iznose od 2000 do 5000 kuna. Često narušavanje javnog reda i mira, glasna glazba, galama i svađe u alkoholiziranom stanju čuju se po cijelom naselju.

Spaljivanje guma, izolacija na žici i smeće, životinjski otpad poput koža, utroba i kosti, u ljetnim mjesecima izazivaju užasan smrad i potencijalna su opasnost od zaraze. Ide se korak i dalje, pa se stanovnicima Pribislavca prijeti i verbalno i fizički – istaknula je načelnica na konferenciji za novinare, iznoseći primjere maltretiranja mještana, posebno onih koji žive uz romsko naselje.

– Većinu mještana terorizira dio stanovnika romske nacionalne manjine, koji pred zakonom naše domovine ostvaruju sva prava, a ne izvršavaju ustavne obveze – istaknula je načelnica Ivačić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije