Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Čakovcu

Strateški protiv kriminala romskih počinitelja

Ministar policije Ranko Ostojić danas je s međimurskim županom Ivanom Perhočom razgovarao o stanju sigurnosti u najsjevernijoj hrvatskoj županiji. Njihova zajednička ocjena je da Međimurci žive u vrlo stabilnom sigrunosnom stanju, no statistike narušava činjenica brojnih krađa čiji su počinitelji pripadnici romske nacionalne manjine.

Prvi korak u rješavanju ovog gorućeg problema biti će utemeljenje županijskog Vijeća za prevenciju, kao instituta kroz koji će se prvenstveno pokušati prevencijom smanjiti broj imovinskih delikata, iako su žuipanijske i policijske vlasti svjesne da taj problem neće lako iskorjeniti.

“Definitivno ćemo se ozbiljnije pozabaviti krimaniltetom romskih počinitelja, apsolutno uvažavajući njihova ljudska prava. Tu će veliku ulogu odigrati prevencija kroz jačanje projekta “Policija u zajednici” i djelovanje kontakt policajaca. Upravo će Vijeće za prevenciju pritom imati ključnu ulogu jer policija nije svemoguć”, naglasio je ministar Ostojić ustvrdivši da, ukoliko ne bi bilo brojnih romskih “dugoprstića”, Međimurje bi se ponosilo epitetom hrvatske perjanice u pogledu sigurnosnog stanja.

Zajedničkim radom mjerodaavni će se pozabaviti problemom koji proizlazi nakon gubitka socijalnih prava, pa mladi Romi u ranoj životnoj dobi izlaze na ulicu. Žurno se treba iznjedriti rješenje kontrole trošenja socijalne pomoći, koja najčešće nenamjenski završi za kupnju alkoholnih pića. Predviđena je i priprema mladih Roma za zaposlenje jer je činjenica da nisu stimulirani za posao jer im socijalna primanja u velikom broju slučajeva je veća od prihoda koje bi ostvarili radom. Jako je puno takozvanog sitnog kriminala, a šteta je velika.

Ministar Ostojić u Čateksu (Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell)

Hoće li Čateks ponovo proizvoditi odore za policiju?

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić posjetio je i tekstilnu tvrtku “Čateks”. Ne slučajno, jer upravo su oni lani šivali ljetne odore za temelju i specijalnu policiju. Odgovarajući na novinarsko pitanje Ostojić je izrazio spremnost nastavka suradnje s konzorcijom u kojem je i “Čateks”, tako da bi moglo biti posla za ovu renomiranu tekstilnu tvrtku koja još koliko-toliko “diše”.

Govoreći o gospodarskom kriminalu u tekstilnoj industriji, kojeg je bilo i na ovome području, Ostojić je rekao kako je policija u tim slučajevima odradila svoj posao, no u konačnici sudski epilog frustrira i policiju, podnositelje prijave i ostale zainteresirane strane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije