PROMO

NIKOLA NOVAK Kandidat za načelnika Općine Nedelišće: ‘Kažu mi da na mladima svijet ostaje!’

Ako je suditi po broju skupljenih potpisa podrške, a skupio ih je čak 1200, Nikola Novak iz Nedelišća ima daleko najveću potporu kao kandidat za načelnika Općine Nedelišće. Također, podržava ga i široka koalicija SDP-HSU-HNS-REFORMISTI-LABURISTI-MDS-HSS.

Uz to što je kandidat za načelnika, Novak je i nositelj liste za općinsko vijeće gore spomenute koalicije. Ističe da listu čine pošteni i vrijedni ljudi praktički iz svih naselja općine, dokazano sposobni u raznim područjima djelovanja.

Trenutno obnaša funkciju zamjenika načelnika u Općini Nedelišće, a zaposlen je u Glazbenoj školi u Varaždinu kao profesor te kao zamjenik ravnatelja. Po struci je magistar ekonomije i magistar umjetnosti te menadžer za EU fondove.

Mlad ste čovjek, koliko ste dugo u politici?

– Više od 10 godina član sam SDP-a u općini Nedelišće, a između ostalog bio sam i član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske. Mogu reći da sam već duže vrijeme dobro upoznat s političkim kretanjima na lokalnoj razini, iako je zapravo moje pravo područje interesa lokalna samouprava. Intenzivnije sam se uključio u rad lokalne samouprave pred 4 godine kada sam postao zamjenik načelnika, tako da je sada moja kandidatura za načelnika vrlo logičan put.

Koji je Vaš glavni motiv kad govorimo o kandidaturi za načelnika?

– Jednostavno osjećam da mogu puno toga dati. Imam znanje, iskustvo, energiju, okupio sam vrlo sposobne ljude. Imamo velike planove, jedva čekamo da prođu izbori da počnemo raditi. Očekujem puno od sebe, ali tražit ću mnogo i od svojih budućih suradnika. To obećajem i njima, ali i našim mještankama i mještanima.

Nositelj ste liste za općinsko vijeće koalicije SDP-HSU-HNS-REFORMISTI-LABURISTI-MDS-HSS. Kako ste birali ljude za listu?

– Općenito u životu volim biti okružen poštenim ljudima. Poštenje mojih budućih suradnika bilo mi je izrazito važno kad sam formirao listu. Naravno, uvjet je bio i da to budu kompetentni, dokazano sposobni, vrijedni pojedinci koji će kao članovi budućeg općinskog vijeća biti na usluzi građanima. Vodio sam računa i o tome da žene budu približno jednako zastupljene kao muškarci te da u praktički svakom naselju imamo kandidatkinju ili kandidata na listi.

Predstavnik ste općinskog SDP-a koji predvodi koaliciju na predstojećim izborima. Što kažete na to da su neki bivši članovi SDP-a završili na konkurentskoj, nezavisnoj listi za općinsko vijeće?

– Stav općinskog SDP-a, ali i koalicije je da se mora dati prednost mlađima i boljima, s novim specifičnim znanjima u skladu s vremenom u kojem živimo. Neki to jednostavno ne mogu prihvatiti te na svoj način pokušavaju progurati zastarjele modele. Potrebno je shvatiti da se svijet u posljednjih nekoliko godina skroz promijenio. Ako želimo biti u toku, ako želimo kao društvo napredovati, potreban je nov način razmišljanja, nova energija, inovativnost, potrebna nam je intenzivnija implementacija informacijskih tehnologija na svim razinama. Očito ima i onih koji misle drugačije.

Kako se u to uklapa suradnja s HSU-om?

– HSU je naš dugogodišnji koalicijski partner i mogu reći da smo vrlo zadovoljni dosadašnjom suradnjom pa smo dogovorili suradnju i za buduće razdoblje. Vezano na to, kandidat za mog zamjenika je Zlatko Marciuš, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika na županijskoj razini, dugogodišnji vatrogasac i vrlo aktivni član društvene zajednice. Smatram da je iskustvo i mudrost starijih s energijom, znanjem i inovativnošću mlađih dobitna kombinacija. G. Marciuš se itekako slaže s našim stavom da vodeće pozicije trebaju preuzeti mlađi ljudi, dok stariji trebaju imati prvenstveno podupirajuću te savjetodavnu ulogu. Takva će sinergija donijeti najveće koristi i za naše mlade i naše starije sugrađane.

Usput rečeno, za starije mještane, naše djedove i bake, naša koalicija sa mnom na čelu ima dobre vijesti. Nedavno su obavljeni razgovori s investitorom vezano na izgradnju doma za starije i nemoćne osobe s dnevnim boravkom te je izvjesno da će se s gradnjom započeti već tijekom sljedećeg mandata. Hvale vrijedan projekt zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena koje pomažu starijim sugrađanima koji se već provodi – projekt “Zaželi” planira se nastaviti i proširiti.

Kako planirate razvijati poduzetništvo u Općini Nedelišće?

– Jedna od važnijih točaka programa vezano na razvoj poduzetništva je pretvaranje prostora MESAP-a u poduzetnički inkubator. Uz dovođenje MESAP-a u funkciju poduzetništva, mogu najaviti i poticaje za start-up poduzetnike te proširenje nedavno pokrenute gospodarske zone Goričica (između Pušćina i Nedelišća). Naime, postoji još zainteresiranih ozbiljnih poduzetnika koji žele poslovanje preseliti na područje Općine Nedelišće te je zbog toga od Vlade već zatražena dodjela dodatnog zemljišta.

Paralelno s razvojem poduzetništva, posljednjih se godina intenzivno radilo i na otvaranju nove stambene zone Zavrtje u Nedelišću te je na tom području već otvoreno više od 200 novih gradilišta. Dakle o interesu za Općinu Nedelišće ne svjedoči samo dolazak novih poduzetnika, već i činjenica što se mlade obitelji sve češće odlučuju za gradnju kuća upravo na području Općine Nedelišće.

Što nudite mladima?

– Nastavno na brigu o mladima, koalicija, a i ja osobno smatram da je upravo stvaranje uvjeta za doseljavanje novih obitelji u Općinu Nedelišće jedna od najvažnijih tema za naredno razdoblje. Iz tog razloga u planu je izrada glavnog projekta za izgradnju nove osnovne škole kroz europska sredstva, kompletna obnova područne škole u Gornjem Hrašćanu te izgradnja školske dvorane u Macincu. Vrlo je važno kroz sufinanciranje poticati organizaciju produženog boravka i sportske aktivnosti za mlade te poticati okupljanja mladih oko projekata za koje Općina mora osigurati prostor. U svim naseljima planira se izgradnja modernih dječjih igrališta po uzoru na nedavno dovršeno moderno igralište Dolić u Nedelišću. Uvest će se i potpore prilikom rođenja djeteta, izgraditi novi dječji vrtić u Dunjkovcu, otvoriti jasličke skupine u postojećem vrtiću te fazno povećavati sufinanciranje vrtića za svu djecu s područja Općine.

U proteklom razdoblju u svojstvu zamjenika načelnika zalagao sam se za povećanje iznosa stipendija i povećanje broja stipendista, a rezultat je da je u zadnjih nekoliko godina svaki prijavljeni student stipendiju i dobio. Zalagao sam se i za uvođenje brzog interneta te sada mogu potvrditi da će se brzi internet uvesti u sva naselja do 2023. godine, za što je već dobiven projekt čija se izgradnja sufinancira iz europskih sredstava.

Žiteljima Nedelišća, ali i žiteljima okolnih naselja problem stvaraju velike prometne gužve kroz Nedelišće. Što planirate učiniti po tom pitanju?

– Ne da planiramo, nego smo u proteklom razdoblju već započeli s rješavanjem navedene problematike. Naime, u suradnji s Hrvatskim cestama dogovorena je rekonstrukcija triju raskršća na glavnoj prometnici kroz Nedelišće. Idejni projekti već su završeni. Također, potpisan je sporazum o hitnom projektiranju južne obilaznice te predstoji otkup zemljišta i dugo očekivana izgradnja te iznimno važne prometnice.

Kakav je plan vezano uz uređenje naselja?

– U fokusu će nam biti ravnomjerni razvoj i uređenje svih naselja. Provest ćemo već pripremljene projekte energetske obnove za domove kulture u Macincu i Pretetincu, za vatrogasni i sportski dom u Trnovcu, sportsko-rekreacijski park u Črečanu. Najavljujemo i izgradnju sportskog doma u Gornjem Hrašćanu i vatrogasnog doma u Pušćinama. Radi povećanja sigurnosti građana, u suradnji s ŽUC Čakovec izgradit ćemo i prijeko potrebnu biciklističku stazu od Nedelišća do Trnovca te pješačke staze u Pušćinama. Tako će se jačati cikloturizam koji će uz uređenje treking ruta i manifestacije po kojima je Općina Nedelišće već dobro poznata, privući posjetitelje izvan Međimurja i Hrvatske.

Često spominjete Vaš tim. O kojim se ljudima radi? 

– Uz mene kao nositelja liste za općinsko vijeće, kandidati na listi su Vladimir Topolnjak, Ljudevit Bošćak, Hrvoje Kolman, Josip Zanjko, Radmila Kopačević, Denis Šafarić, Magdalena Špicar Marciuš, Biserka Begić, Dragica Posavec, Vanja Senčar, Tomica Kovač, Martina Đuran, Štefanija Oreški i Ranko Bratko. Kao što sam ranije naveo, kandidat za zamjenika načelnika je Zlatko Marciuš.

Koja je vaša poruka za kraj?

– Rekao bih da na predstojećim izborima, mi mještani Općine Nedelišće, doslovno biramo između povratka u prošlost i moderne općine 21. stoljeća. Zato vas pozivam da za načelnika birate kandidata pod brojem 1, dok za općinsko vijeće izaberete listu broj 6!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije