PROMO

MOST, HRAST, HRVATSKI SUVERENISTI Vrijeme je za poštene i stručne ljude u županijskoj skupštini i gradskom vijeću

Na predstojećim lokalnim izborima svoje liste za županijsku skupštinu i gradsko vijeće Čakovca istaknula je i koalicija MOST-a, Hrvatskih suverenista i Hrasta. Tim povodom porazgovarali smo s vodećim ljudima koalicije i nositeljima listi.

Nositeljica liste za županijsku skupštinu je Gordana Vuković, agronom po struci, članica MOST-a. Zaposlena je u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu. Velik dio poljoprivrednih proizvođača u Međimurskoj županiji zasigurno je znaju kao stručnjakinju koja kroz intenzivan terenski rad svojim stručnim savjetima pomaže mnogima od njih. Već više od dvadeset godina radi na razvoju i unapređenju međimurske poljoprivrede u selekcijskoj službi Čakovec. Jedna je od osnivača prve svinjogojske udruge u Hrvatskoj osnovane 2000. godine u Čakovcu. Također je jedna od osnivača i ujedno tajnik Udruge uzgajivača simentalskog goveda te Udruge za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda koja je nedavno zaštitila 18. zaštićeni hrvatski proizvod – “meso z tiblice”. Aktivno je sudjelovala u izradi Strategije ruralnog razvoja Međimurske županije a posebno ističe da je ponosna na rezultate svoga rada u svinjogojstvu gdje smo postigli vrlo dobre rezultate. Radila je i na organizaciji stočarskih izložbi u Međimurju, a njen angažman oko unapređenja stočarstva na području Međimurske županije te lobiranje na svim razinama za pomoć kod razvoja međimurskog stočarstva rezultirao je da je od 2016. do 2018. bila članica Upravnog vijeća Hrvatske poljoprivredne agencije. Iz navedenog je razvidno kako je svoj radni vijek uglavnom posvetila razvoju poljoprivrede Međimurske županije kroz poslove koje je obavljala, ali i kao volonter putem organizacija civilnog društva. “Pred nama je još mnogo posla i raznih projekata, a lakše bi ih bilo realizirati prisustvovanjem naših predstavnika u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću” ističe Gordana Vuković.

Na drugom mjestu liste za županijsku skupštinu nalazi se demograf i sveučilišni profesor dr.sc. Hrvoje Šlezak, bivši zamjenik ministra i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Njegov doprinos u očuvanju radnih mjesta u međimurskim školama, angažman pri otvaranju posebnih razrednih odjela za učenike s teškoćama u nekim školama kao i omogućavanje nužno potrebnih stručnjaka za rad s takvom djecom zasigurno nisu ostali neprepoznati učiteljskim i nastavničkim krugovima u Međimurskoj županiji. Trenutno je zaposlen na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu.

Nositelj liste za gradsko vijeće Grada Čakovca je srednjoškolski profesor Karlo Vuković. Zaposlenik čakovečke Gimnazije i Ekonomske škole odgojio je već značajan broj mladih ljudi našega kraja usađujući u njih kroz nastavni proces istinske ljudske vrijednosti. Dugo godina sudjeluje u brojnim društvenim aktivnostima u Međimurju ali i šire – u kontekstu varaždinske biskupije. Ujedno je i poduzetnik na području digitalnog marketinga i fotovideografije. Brojni radovi s tog aspekta u kojima je mentorirao učenike bili su prepoznati na državnoj razini.

Prof. Rajko Jagar drugi je na listi koalicije za gradsko vijeće Grada Čakovca i treći na listi za županijsku skupštinu. Kao kandidat s bogatim prethodnim iskustvom rada u gradskom vijeću i gradskom poglavarstvu poznaje i prepoznaje mnoge probleme s kojima se Grad Čakovec i njegovi stanovnici susreću i spreman je svoja znanja i iskustvo staviti na raspolaganje sa svrhom njihovog rješavanja.

Na ove izbore idete s listama za gradsko vijeće i županijsku skupštinu. Stranke vaše koalicije u javnosti se percipiraju kao “desne”, no programi vaših stranaka imaju i mnoge elemente koji odudaraju od klasičnih desnih stranaka. Možete li malo to pojasniti?

– U današnje vrijeme klasična podjela na “desne” i “lijeve” više uopće ne drži vodu. Ako se zalažemo za prava i dostojanstvo radnika, za redovite i dostojne plaće i neradne nedjelje, podupiremo sindikalno djelovanje, ne volimo pohlepu banaka, monopoliste, birokraciju i pokvarene menadžere – naginjemo ulijevo. No ako istodobno vjerujemo da je obitelj osnovna i najvažnija društvena zajednica, ako volimo svoju domovinu, ne dopuštamo rasprodaju otoka, šuma, voda i poljoprivrednih površina, poštujemo branitelje i cijenimo njihovu žrtvu, ako se zalažemo za odgovorno vođenje poduzeća i zdravu profitabilnost – naginjemo udesno. Ako težimo istrebljenju korupcije, nepotizma, uhljebništva i zalažemo se da pri realizaciji projekata u prvom planu bude stručnost, znanje i sposobnost a ne stranačka pripadnost – ne može nas nikamo posebno smjestiti u klasičnoj lijevoj-desnoj podjeli političkoga spektra.

Na ove izbore u Međimurskoj županiji izlazi i Domovinski pokret s kojim ste, barem dio vas, dosad imali dobru suradnju. Koji je razlog da sad na izbore idete odvojeno?

– Ovo pitanje trebali biste prvenstveno postaviti kolegama iz Domovinskog pokreta. Prije izbora na našu inicijativu održali smo sastanak i ponudili suradnju na partnerskim osnovama. Nažalost, članovi njihove županijske organizacije ovoga su puta odbili pruženu ruku suradnje. Prema našoj procjeni to je bio krivi potez jer naš slogan “Zajedništvo nema alternativu” vrijedi i na području Međimurske županije gdje politički dionici sličnih programskih stavova moraju znati prepoznati vrijednost zajedništva i biti spremni na suradnju. Iskreno se nadamo da će navedeno, kad već nisu sada, prepoznati u narednim izbornim ciklusima.

Vi ste jedina politička grupacija na ovim izborima koja nije istaknula kandidate za župana i gradonačelnika nego ste istaknuli samo kandidacijske liste za članove županijske skupštine i gradskog vijeća. Zašto ste se odlučili na takav potez?

– U svakodnevnom životu, pa i u političkom smatramo se realistima. Iskreno, bilo bi iluzorno očekivati da bi neki naš eventualni kandidat za župana ili gradonačelnika mogao ostvariti išta drugo doli časnog poraza. Međutim, kad je riječ o listama za gradsko vijeće i županijsku skupštinu situacija potpuno drugačija. Nažalost, percepcija javnosti je takva da mnogi smatraju da su župan ili gradonačelnik osobe koje na svojoj funkciji samostalno donose neke važne odluke. Takvo razmišljanje je daleko od istine. Župan i/ili gradonačelnik samo predlažu odluke, a donošenje odluka u ingerenciji je gradskog vijeća ili županijske skupštine u kojima se te odluke donose natpolovičnom većinom glasova. Stoga je važnije kakav je sastav i tko je konkretno u gradskom vijeću odnosno županijskoj skupštini od toga tko je župan ili gradonačelnik. Naš je cilj ostvariti dobar rezultat na izborima za gradsko vijeće i županijsku skupštinu jer želimo da ta dva predstavnička tijela konačno u svojem sastavu imaju poštene, časne i stručne ljude koji znaju misliti svojom glavom. Naši će vijećnici znati prepoznati dobre i korisne prijedloge za naš grad i našu županiju i podržat će ih. No isto tako znat će prepoznati loše prijedloge ili prijedloge koji imalo mirišu na korupciju ili interese pojedinaca. Vjerujte da će u takvim situacijama naši vijećnici biti itekako glasni i učiniti sve da se koruptivne radnje i interesne veze razotkriju. Ovim putem pozivamo sve građane Međimurja i Grada Čakovca da svoje povjerenje na predstojećim izborima povjere nama koji ćemo u punom smislu riječi biti korektivni faktor u gradskom vijeću i županijskoj skupštini naspram članova dosadašnjih saziva navedenih predstavničkih tijela koji su najčešće bili samo dežurni dizači ruku. Obećajemo da mi to nećemo biti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije