Dragutin Lesar: Vlada krizu pokušava riješiti na leđima srednjeg sloja

Dragutin Lesar: Vlada krizu pokušava riješiti na leđima srednjeg sloja

Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar osvrnuo se na mjere i smjernice za izradu proračuna koje je Vlada danas predstavila i ustanovio da nam neće biti bolje, osim onima kojima je dosad bilo odlično, dakle financijskom sektoru.

– Prvo, povećanje neoporezivog dijela plaće na 2200 kuna malu će korist donijeti samo za 44 tisuće zaposlenih u Hrvatskoj koji su prema službenim podatcima primali plaću do 2200 kuna. Mi smo predlagali da neoporezivi dio plaće bude povećan barem do iznosa minimalne plaće, to je 2814 kuna, jer je smiješno s jedne strane imati minimalac na 2800 kuna, a onda kasnije poreznu osnovicu snižavati ispod toga. To je pitanje društvene pravednosti da se oporezuje čak i minimalna plaća – objasnio je Lesar.

– Drugo što bi trebalo da bi se ovaj model popravio jest uvesti četvrtu stopu oporezivanja dohotka, a ne samo postojeće tri jer samo sa 12, 25 i 40 posto oporezivanja dohotka uništit će se i ostatak srednjeg sloja. Dakle, sad je definitivno jasno da ova Vlada krizu pokušava riješiti na leđima srednjeg sloja, a ne bogatih – dodaje predsjednik Hrvatskih laburista.

– Treće, smanjenje doprinosa za zdravstvo sa 15 na 13 posto, to je negdje oko 2,4 milijarde kuna manje u portfelju zdravstvenog osiguranja, što neće dovesti do povećanja plaća, bruto cijenu rada će smanjiti, ali će to poslodavac zadržati za sebe i neće ići u korist zaposlenih, pa mi nije jasno kako će ministar zdravlja balansirati sa smanjenim proračunom od gotovo 2,5 milijarde kuna – naglasio je Lesar.

– Efekta zapošljavanja ne vjerujem da će biti – nastavio je komentirati proračunske smjernice Vlade – jer u ovim smjernicama jasno piše da Vlada očekuje rast BDP-a i gospodarski oporavak, citiram “snažnim investicijskim tokom javnih poduzeća”. Dakle, ni natruha ni naznaka o investicijskom ciklusu privatnog sektora.

Nadalje, PDV je 25 posto, to je, naravno, povećanje troškova života, a međustopa od 10 posto za ulja, masti, vodu i dječju hranu. Ako je to nekakva olakšica za smanjenje troškova života, valjda Vlada poručuje da ljudi u Hrvatskoj sada moraju samo jesti ulje i masti, piti vodu i dječju hranu.

– Očekivali smo tu veću količinu osnovnih troškova s međustopom deset posto i moram upozoriti na to da će iduće godine Hrvatska morati uvesti minimalno i pet posto PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove i knjige koje do sada u Hrvatskoj nisu oporezivane, a ulaskom u EU minimalna stopa mora biti pet posto, kao i obavezna trošarina na prirodni plin i struju od 0,5, odnosno jedan euro po kubičnom metru, odnosno kilovat-satu električne energije.

I ono što me posebno žalosti, društvena pravednost postiže se progresivnim oporezivanjem dohotka, dakle to imamo, no nisu se usudili dirati i uvoditi veće stope oporezivanja ili progresivnog oporezivanja dobiti nego ostaju na jedinstvenoj stopi od 20 posto, a dividende ostaju neoporezive – završio je Lesar.

Prema njegovu mišljenju ovakve blage promjene u poreznom sustavu i projekcijama proračuna jasna su poruka: one najsiromašnije, a njih je 44 tisuće, pokušat će zaštititi, a srednji sloj oguliti do kraja, dok je financijski i bankarski sektor ponovno nagrađen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije